Săptămâna viitoare va fi plină cu noi informații economice în Statele Unite, inclusiv raportul privind numărul noilor locuri de muncă vacante din martie care va oferi indicii suplimentare cu privire la ritmul de creștere a ratelor de politică monetară a Rezervei Federale.
Reamintim faptul ca piața forței de muncă din SUA rămâne in continuare tensionată, rata șomajului continuă să se situeze la minimul ultimilor 40 de ani ceea ce pune presiune asupra companiilor și implicit asupra creșterii salariilor care ulterior alimentează presiuni asupra creșterii prețurilor.
De asemenea, indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal din Statele Unite (Inflatia PCE) a scăzut la 5% an pe an în februarie 2023, cel mai mic nivel din septembrie 2021 venind de la 5,3% în ianuarie.
Prețurile bunurilor au crescut cu 3,6% (față de 4,7% în ianuarie), iar prețurile serviciilor au crescut cu 5,7% (față de 5,6%).
Costul alimentelor a crescut cu 9,7% (față de 11,1%), iar prețurile la energie au scăzut semnificativ (+5,1% față de 9,6% în ianuarie).
Raportul NFP de vinerea viitoare va indica probabil ca economia SUA a adăugat 240.000 de locuri de muncă în martie, mai puțin față de luna februarie cand a atins 311.000, in timp ce șomajul ar putea rămâne la 3,6%.
Câștigul orar mediu a crescut probabil cu 0,3% de la o lună la alta, accelerând de la 0,2% cât a fost luna precedentă.
Totodată, Institutul pentru Managementul Aprovizionării (ISM) va publica în martie sondaje ale managerilor de achiziții, care măsoară activitatea economică din sectorul de producție și servicii din SUA.
Economiștii se așteaptă ca datele să indice o contracție suplimentară a activității fabricilor și o expansiune mai ușoară în sectorul serviciilor.
În plus, participanții din piață vor monitoriza îndeaproape raportul privind balanța comercială a Departamentului de Comerț.
Canada își va publica de asemenea raportul privind locurile de muncă din martie și cifrele balanței comerciale pentru februarie.
În zona euro, prețurile de producție au scăzut probabil pentru a doua perioadă consecutivă în februarie, iar producția industrială din Germania probabil a crescut marginal, după ce a înregistrat cel mai mare avans din ultimii 2 ani și jumătate, iar comenzile din fabrici s-au diminuat pentru a treia lună consecutiv.
De asemenea, indicatorii PMI vor confirma că, creșterea economică a zonei euro a accelerat până la maximul ultimelor 10 luni în martie, determinată exclusiv de sectorul serviciilor, dar a rămas moderată în general.
Producția a crescut pentru a doua lună consecutiv atât în Franța, cât și în Germania. Cu toate acestea, restul zonei euro în ansamblu a raportat cea mai bună performanță. Indicatorii pentru servicii au atins noi maxime în Spania și Italia.
Alte cifre de urmărit includ comertul exterior al Germaniei, vânzările cu amănuntul din Italia, producția industrială și comerțul exterior al Franței, șomajul Spaniei, rata inflației din Elveția și rata șomajului și indicele prețurilor de consum ale Turciei.
În Regatul Unit, investitorii vor fi cu ochii pe cifrele indicatorii PMI, precum și pe indicele prețurilor locuințelor din Halifax.
În Australia, toată atenția va fi asupra deciziei băncii centrale privind rata dobânzii, întrucât opiniile investitorilor sunt împărțite între o creștere a ratei dobânzii și o pauză mult așteptată.
În Asia, indicatorii PMI Caixin Manufacturing pentru luna martie probabil vor arăta că redeschiderea Chinei a continuat să susțină creșterea activității fabricilor.
În Japonia, comercianții așteaptă indicele producătorilor Tankan pentru primul trimestru. Între timp, se estimează că Reserve Bank of India va oferi o altă creștere cu 25 pb a ratei dobânzii cheie.
În plus, datele PMI sunt de așteptat să reflecte expansiunea sectorului de producție al țării în martie. În alte părți, Filipine, Indonezia și Coreea de Sud vor publica cifre noi ale evoluției ratei inflației.