Indicii de la Bursa de Valori București au terminat săptămâna in creștere, valoarea tranzacțiilor fiind de 11,5 milioane de euro, in scădere față de ultima sesiune.
BET, indicele general a bursei a crescut cu 0.39%, in timp ce BET-FI, reperul fondurilor de investiții a crescut cu 0.57% iar BET-NG pentru companiile din sectorul energetic s-a apreciat cu 0.25%.
Banca Transilvania (TLV) a fost cea mai tranzacționată actiune cu 9,3 milioane de lei, urmată de Hidroelectrica si OMV Petrom.
Din indicele BET, Teraplast (TRP) a crescut cu 1.70%, Banca Transilvania (TLV) cu 1.20%, Sphera Franchise Group (SFG) cu 1.12% si Electrica (EL) 1.01%, in timp ce Transelectrica (TEL) -0.97%, Transgaz (TGN) -0.94% si Transport Trade Services (TTS) -0.68% au inregistrat pierderi.
De la inceputul anului, indicele BET are un avans de 2,26%, BET-NG 1,07%, BET-AeRO 11,92% in timp BET-FI are un declin de 3,45%.
La nivel european, acțiunile au închis în creștere vineri, menținând câștigurile din cursul zilei fiind impulsionate și de raliul sesiunii anterioare, în ciuda creșterii cu 0,3% a indicelui prețurilor de producție (PPI) din Statele Unite, peste estimarile esonomiștilor.
Indicele Stoxx 50 al zonei euro a crescut cu 0.4% și a închis la 4,765.65 de puncte, maximul ultimilor 23 de ani. Pe de altă parte, indicele Stoxx 600 paneuropean a sărit cu 0.6% și a inchis la un nou maxim istoric de 491 de puncte.
Acțiunile tehnologice au condus câștigurile, propulsate de un salt de 1.6% pentru acțiunile ASML, gigantul european care activează în industria semiconductorilor.
Companiile industriale au înregistrat de asemenea câștiguri, Safran, grupul industrial francez, prezent la nivel internațional în domeniile aeronauticii, spațiului și apărări adăugând aproape 3%, în timp ce BASF și Air Liquide au adăugat ambele mai mult de 1%, cele mai bune evoluții pentru producătorii de produse chimice.
Din perspectiva politicilor monetare, membrul BCE și Guvernatorul Banque de France Francois Villeroy de Galhau a declarat că există mai multe motive pentru care BCE nu ar trebui să întârzie prima reducere a ratei dobânzii de politică monetară în acest an.
In Marea Britanie, grupul bancar NatWest a crescut cu aproape 8% după ce a prezentat rezultate puternice și a numit un nou CEO.
La Frankfurt, indicele DAX și-a redus câștigurile din timpul zilei, dar a închis totuși cu 0.42% mai sus pentru a-și extinde maximul istoric la 17,117 de puncte vineri, susținut de rezultatele pozitive ale câștigurilor și speranțele de reduceri ale ratelor de către Banca Centrală Europeană, după ce Christine Lagarde a recunoscut cu o zi înainte că se așteptă ca inflația să revină la nivelurile țintă (n.r. 2%), deși e nevoie de mai multe dovezi înainte de a iniția reducerile de rate.
Sectorul auto premium a fost printre liderii câștigurilor, Porsche și BMW adăugând fiecare 1,44% respectiv 1,8%, în timp ce Mercedes a avansat cu 0.7%. Sectorul sănătății a închis, de asemenea, mai sus, cu Bayer și Sartorius sărind ambele aproape de 2%.
Pe de altă parte, țițeiul WTI a crescut peste 79 de dolari pe baril vineri, atingând cel mai înalt nivel din noiembrie pentru a doua săptămână consecutiv.
Tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu și eforturile OPEC+ de a restricționa aprovizionarea cu petrol au oferit suport de creștere.
În plus, prețurile petrolului au urcat cu peste 1% și joi, urmând datele mai slabe decât se aștepta privind vânzările cu amănuntul din SUA, care au declanșat o vânzare masivă de dolari.
Cu toate acestea, Agenția Internațională a Energiei a avertizat în raportul său lunar că cererea globală de petrol își pierde din avânt, citând o scădere semnificativă a cererii din China.
Agenția și-a revizuit prognoza pentru cererea globală de petrol în 2024 la 1,22 milioane de barili pe zi, de la estimarea anterioară de 1,24 milioane.
In Statele Unite, acțiunile au terminat în scădere vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la datele robuste ale indicelui prețurilor la producator care a crescut cu 0,3% luna trecută, depășind previziunile de 0,1%, în timp ce varianta de bază a crescut cu 0,5%, cu mult peste nivelul anticipat de 0,1%, sporind îngrijorările că Federal reserve ar putea să nu inițieze reduceri ale dobânzii mai devreme decât se aștepta.
La sfârșitul zilei, S&P 500 a pierdut 0,5%, Dow a scăzut cu 145 de puncte, iar Nasdaq a scăzut cu 0,8%. Imobiliarele, tehnologia și produsele de consum discreționare au fost sectoarele cu cele mai proaste performanțe, în timp ce sectorul energetic a reușit să rămână pe verde.
În această săptămână, S&P 500 și Nasdaq au pierdut cu 0,4% și 1,3%, iar Dow Jones a scăzut cu 0,1%. Wall Street va fi închis luni, cu ocazia Zilei Președintelui.