There was an error retrieving data. Please try again later.

Evoluții bursiere: Indicele BET închide săptămâna în scădere, Hidroelectrica publică bugetul de venituri și cheltuieli pe 2024. Creșteri pentru indicii europeni

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Indicii de la Bursa de Valori București au inchis ziua de vineri in scădere ușoară, menținând evoluția de la inceputul anului negativă pentru indicele pietei principale.

Astfel, indicele BET a scăzut cu (-0,08%), BET-NG cu (-0.12%) iar BET AeRO cu (-0.28%). De la inceptul anului, indicele BET înregistreaza -1.59% in timp ce BET AeRO are un plus de 5.55%.

La nivelul companiilor, transportatorul de bunuri de larg consum Aquila a inregistrat o evolutie negativa (-3.77%) după o vânzare accelerată pe piața POF de 100.000.000 de actiuni la prețul de 0.96 lei/actiune.

Evoluții negative au mai inregistrat Romgaz (-1.57%), Electrica (-0.91%), Sphera Franchise Group (-1.15%) si altele.

Creșteri de peste un procent au inregistrat Purcari Wineries (1.62%), Teraplast (1.42%) si Transport Trade Services (1.39%).

Pe de alta parte, Hidroelectrica a publicat proiectul de BVC pe anul 2024 in care prognozează o scădere a veniturilor cu 13% și o diminuare a profitului net cu 20%.

Totalul tranzactiilor de vineri a fost de 31.5 mil lei in timp ce media anului curent este de aproape 16 mil lei.

La nivel European, acțiunile au încheiat vineri pe creștere, susținute de creșterea acțiunilor din segmentul de lux de la Paris, după rezultatele puternice de la sfârșitul anului ale LVMH.

Indicele Stoxx 50 din zona euro a avansat cu 1,16% și a închis la 4.635 de puncte, cel mai mare nivel din ultimii 23 de ani, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 a adăugat 1% până la maximul ultimilor doi ani de 484 de puncte.

Gigantul francez de lux, care are cea mai mare capitalizare de piață a zonei euro, a încheiat cu 12,8% mai mult după ce a raportat o creștere cu 10% a vânzărilor din trimestrul IV.

Rezultatul a fost mult mai puternic decât așteptările pieței, dovedindu-se rezistent la încetinirea economiei chineze și la înrăutățirea apetitului consumatorilor din Europa. În consecință, Hermes și Kering au adăugat fiecare câte 6,6%.

Pe de altă parte, giganții tehnologici ASML (-0.15%) și SAP (-0.47%) au scăzut ușor reducând raliul de la începutul săptămânii.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Scăderi pe piețele internaționale de acțiuni pe fondul rotației capitalurilor dinspre growth către value și a problemelor din IT

În ceea ce privește datele, indicatorul GfK privind încrederea consumatorilor germani a scazut cu 29,7 puncte, după ce BCE a semnalat că se va abține de la reducerea ratelor dobânzilor până când vor exista dovezi susținute că inflația scade sub ținta sa.

Indicele CAC 40 de la Paris a crescut cu 2,3% și s-a încheiat vineri la un maxim istoric de 7.634 puncte, extinzând câștigurile pentru a treia sesiune consecutivă și depășind performanța celorlalți indici europeni. La Frankfurt, indicele DAX a crescut cu 0.32% și a inchis la 16.961 de puncte.

Peste ocean, acțiunile din SUA au închis mixt vineri, după ce investitorii au analizat cele mai recente rezultate corporative și date economice.

S&P 500 a scăzut marginal, întrerupând 6 zile consecutive de creșteri, Nasdaq 100 a pierdut 0,5%, în timp ce Dow Jones a terminat mai sus cu 60 de puncte.

Inflația anuală de bază PCE a încetinit mai mult decât așteptările luna trecută, sub 3%, în timp ce rata generală și evoluția lunară au fost în conformitate cu prognozele.

Pe plan corporativ, acțiunile American Express au crescut cu 7,1% după ce compania a declarat că se așteaptă ca veniturile în 2024 să crească cu 9% până la 11% in timp ce Visa a pierdut 1,7% după ce a oferit o perspectivă mai slabă.

În schimb, Intel a scăzut cu 11,9% după ce a emis o perspectivă dezamăgitoare, deși câștigurile și veniturile trimestriale au depășit estimările.

La nivel săptămânal, S&P 500 a adăugat 0,5%, Dow Jones a crescut cu 0,1%, iar Nasdaq 100 a încheiat la 15.455 de puncte.

Din punct de vedere al calendarului economic, săptămâna viitoare atenția investitorilor se va îndrepta asupra deciziei Rezervei Federale privind rata dobânzii, salariile non-agricole, rata șomajului și ofertele de locuri de muncă JOLTS.

Sezonul de câștiguri va intra în a treia săptămână, prezentând rapoarte de la giganți precum Microsoft, Alphabet, AMD, Mastercard, Apple, Amazon, Merck și ExxonMobil.

La nivel global, accentul va fi pus și pe ratele de creștere ale PIB-ului din trimestrul IV pentru zona euro, Franța, Spania, Germania, Italia.