BET
17236.29
0.16%
BET-TR
38012.59
0.16%
BET-FI
61231.2
0.05%
BETPlus
2551.57
0.13%
BET-NG
1216.19
0.18%
BET-XT
1484.23
0.13%
BET-XT-TR
3217.7
0.12%
BET-BK
3234.11
0.07%
ROTX
38254.1
0.15%

OTP Asset Management a lansat primul fond deschis de investiții cu expunere pe piața imobiliară globală

Autor: Financial Market
3 min

OTP Asset Management Romania, jucator in top 5 administratori de fonduri de investitii pe plan local, a lansat primul fond sectorial din Romania care oferă expunere la nivel internațional pe zona imobiliară și a construcțiilor, distribuind trimestrial veniturile incasate din dividende sau cupoane.

Avand in vedere inclinatia si apetitul romanilor pentru domeniul imobiliar, care reprezinta de altfel prima varianta luată in calcul atunci cand vorbim de investitii, fondul cu expunere pe domeniul real-estate reprezinta o alternativa viabila pentru cei care doresc sa-si achizioneze o casa, asteptand apoi incasarea chiriei lunare.

OTP Real Estate & Construction este o alternativă la clasica investitie intr-o garsonieră sau într-un apartament in care o persoana fizica din Romania, cumpară respectivul imobil in vederea inchirierii, urmand sa primeasca lunar un venit din chirie. De asemenea, acest fond oferă expunere pe sectorul international de real estate, primeste pe tot parcursul anului dividende si cupoane aferente actiunilor si obligatiunilor aflate in portofoliul fondului, emise de companii din domeniul real-estate si le distribuie mai departe trimestrial clientilor,” a declarat Dan Popovici, CEO OTP Asset Management Romania.

OTP Real Estate & Construction se adresează clienților de retail și clienților instituționali care sunt dispuși să accepte un grad de risc mediu și care își doresc o investiție lichidă cu expunere pe piața imobiliară, având o perioadă recomandată de investiție de 1 – 3 ani.

Prin lansarea fondului OTP Real Estate & Construction, compania oferă o soluție alternativă pentru apetitul românilor de a investi în proprietăți. Fondul este concentrat pe generarea și distribuirea veniturilor cât mai mari, ceea ce îl transformă într-un instrument de obținere a veniturilor pasive.

Așa cum o persoană achiziționează o garsonieră/apartament cu scopul de a obține o anumită sumă de bani din chirie, tot la fel un investitor în OTP Real Estate & Construction poate încasa trimestrial venituri, generate de dividende și cupoane, se mai arată in comunicat.

Investitia initială necesară pentru a intra fond este de 500 RON, reprezentand contravaloarea unei unități de fond (valoarea nominală fiind de 500 RON), iar pentru investiții ulterioare suma minima este de 50 RON.

Un aspect foarte important de mentionat este faptul ca, plata venitului distribuibil este dependentă de veniturile încasate de către fond. Cu alte cuvinte, daca fondul incaseaza dividende sau cupoane va fi in masura sa distribuie mai departe la randul lui veniturile catre investitori, daca dețin unități de fond în prima zi lucrătoare a fiecarui trimestru (aprilie, iulie, octombrie și ianuarie).

Totusi, în cazul în care această valoare este de sub 1 RON/unitatea de fond, acesta nu se va distribui, urmând să se acumuleze cu venitul din trimestrul/trimestrele următoare și să fie distribuită când depășește valoarea de 1 RON/unitatea de fond.

Fondul va investi în companii specializate în domeniul imobiliar și al construcțiilor, cum sunt trusturile imobiliare de tipul REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) din Europa de Vest și SUA, administrate de profesioniști cu experiență la nivel internațional.

Iata care sunt cele mai importante caracteristici ale fondului:

-> lichiditate imediată, în orice moment, printr-o simplă răscumpărare de unități de fond, prin comparație cu investițiile imobiliare directe care presupun un proces mai lung de lichidare;

-> Impozit redus de 5% aplicabil venitului distribuit de către fond, față de un impozit de 10% aplicabil venitului din chirie. Impozitul de 5% este reținut la sursă;

-> Cost zero de tranzacționare a unităților de fond (subscriere/răscumpărare) față de costurile ridicate la achiziționarea unei proprietăți imobiliare (costuri notariale, etc);

-> Diminuarea riscurilor privind deprecierea prețului investiției datorat evoluției nefaste a dezvoltării urbane. Fondul are o expunere indirectă foarte diversificată, atât din punct de vedere regional, cât și a tipurilor de proprietăți imobiliare;

-> Eliminarea costului cu timpul, a unor costuri financiare legate de administrarea și operarea unei proprietăți imobiliare, dar și a riscurilor generate de apariția unor cheltuieli neprevăzute.

Cu acest fond vom accesa o parte din investitori care se tem de investitiile in actiuni sau in fondurile diversificate, pentru ca au volatilitate. Este posibil ca acele persoane sa fie mai atente la cat vor primi trimestrial din partea fondului si nu vor mai fi atat de puternic afectate de volatilitatea zilnică a acestora. Cea mai mare avere a romanilor este in general casa, sau activele imobiliare. Am intalnit clienti pentru care, poate 70, 80 sau chiar 90% din averea lor este in zona imobiliara, iar pe zona de active financiare ponderea este mult mai mica si acest lucru este total diferit față de ce se intampla la nivel Europei de Vest sau SUA unde ponderea activelor financiare este mult mai mare,” a mai declarat Dan Popovici.


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.