Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a declarat astăzi, în plenul Senatului României, că potrivit datelor EUROSTAT din 24 octombrie 2017, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la sfârşitul trimestrului II al acestui an, România s-a situat pe locul 5 între statele membre UE cu cel mai scăzut nivel de îndatorare și cu mult sub media de îndatorare a statelor membre ale UE de 83,4% din PIB, cu un nivel al datoriei publice în PIB de 37,2%.
Ministrul Finanțelor Publice a explicat că începând cu anul 2012, atunci când a început procesul de consolidare bugetară cu deficite bugetare de sub 3 % din PIB, după criza financiară și economică și în contextul relansării creșterii economice, datoria publică calculată conform metodologiei Uniunii Europene s-a stabilizat la un nivel de cca. 37-39 % din PIB, cu mult sub limita stabilită de 60% stabiltă prin Tratatul de la Maastricht, după cum se prezintă în tabelul de mai jos:
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, Ionuț Mișa a subliniat că execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,8 miliarde lei, respectiv 0,81% din PIB conform metodologiei naționale de calcul, față de deficitul programat pentru finele lunii septembrie de 2,35% din PIB.
Deficitul menționat în textul moțiunii simple a opoziției, respectiv 4,1% din PIB reprezintă deficitul ajustat sezonier și calculat conform Metodologiei ESA 2010. Astfel, Eurostat menționează că “datorită unui model sezonier de taxe, alte venituri și anumite elemente de cheltuieli, evoluția trimestrială este volatilă și specifică țării.
Prin urmare, utilizatorii trebuie să fie atenți în analiza lor înainte de a face orice extrapolare sau de a trage concluzii bazate pe evoluțiile trimestriale. Utilizatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că amplitudinea sezonalității și natura sezonalității variază considerabil între țări.”
De asemenea, Ministrul Finanțelor Publice a arătat că în urma măsurilor puse în practică în privința activității de administrare fiscală, rezultatele obținute de A.N.A.F. au depășit nivelul încasărilor din anii precedenți. Astfel, activitatea din primele 9 luni ale anului fiscal 2017 arată:
– o depășire cu 5,9% (indice nominal) a veniturilor realizate în perioada similară a anului 2016 (un plus de 8,84 mld. lei în cifre absolute – respectiv 158,04 mld. lei în 2017, față de 149,20 mld. lei în 2016).
– un grad de realizare de 99,7% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale rectificate.
“Obligațiile fiscale declarate în aceeași perioadă înregistrează o creștere cu 6,2%, respectiv 9,32 mld. lei în cifre absolute”, a punctat Ministrul Finanțelor Publice.
În cadrul discursului susținut în Senatul României, Ministrul Finanțelor Publice a mai spus ca în primul semestru din anul 2017, conform datelor din bilanţurile contabile, cifra de afaceri pe total economie a depăşit 609 miliarde lei, în creştere cu 8,5% faţă de semestrul I 2016, în aceeaşi perioadă profitul brut crescând cu 8,4%, și conducând la o rată a profitabilităţii de 6%.