There was an error retrieving data. Please try again later.

Rural vs. urban: ce îi motivează pe oameni în alegerea mediului de locuit

Autor: Financial Market
4 min

Conform unui studiu realizat pe platformele Storia și OLX Imobiliare, 39% dintre locuitorii din mediul rural intenționează să se mute în mediul urban în următorul an pentru a fi mai aproape de locul de muncă și pentru a beneficia de mai multe oportunități educaționale și servicii medicale. Pe de altă parte, mulți dintre locuitorii din mediul urban (35%) declară că nu s-ar muta în mediul rural.

În urma studiului desfășurat de noi, observăm că locuitorii din mediul rural doresc să se mute în mediul urban pentru a avea acces la diverse facilități, precum oportunități educaționale, servicii medicale de calitate și opțiuni variate de petrecere a timpului liber.

În contrast, o mare parte dintre cei care locuiesc în prezent în mediul urban nu intenționează să se mute în rural. Totuși, dintre cei care doresc să facă această schimbare, mulți aleg perioada pensionării ca moment ideal pentru a se reloca.

Referitor la zonele rurale preferate, majoritatea ar alege să se mute lângă orașe mari, urmate de zone montane și, în cele din urmă, în sate tradiționale, departe de aglomerație”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Alegerea mediului urban: motive și beneficii

Apropierea de locul de muncă este motivul principal pentru care 54% dintre respondenți aleg să trăiască în mediul urban. Accesul la facilități medicale este esențial pentru 49% dintre participanți, în timp ce facilitățile de shopping atrag 44% dintre aceștia.

43% dintre ei apreciază accesul la facilități de petrecere a timpului liber, cum ar fi parcurile sau restaurantele. Oportunitățile educaționale sunt importante pentru 42%, urmate de transportul public bine dezvoltat, care a fost ales de către 39% dintre respondenți.

De asemenea, oportunitățile legate de carieră atrag 37% dintre respondenți, iar accesul la infrastructură și tehnologie avansată, inclusiv internet de mare viteză, este apreciat de 36% dintre locuitori.

35

Printre alte motive alese de respondenți se mai enumeră și: proximitatea față de prieteni și familie care locuiesc în oraș (35% dintre respondenți), opțiuni diverse de locuințe (32%) și accesul la servicii sportive sau servicii de înfrumusețare (25%).

Întrebați dacă s-ar muta în mediul rural, 35% dintre respondenți au declarat că nu și-ar dori să facă această schimbare. Totuși, 21% dintre respondenți și-ar dori să se mute în decursul următorului an, iar 7% în următorii 2-5 ani.

În plus, 20% dintre participanți intenționează să se mute, dar nu au stabilit încă un moment exact pentru această schimbare, iar 17% declară că sunt indeciși cu privire la acest aspect. Motivul principal pentru care mulți ar alege să se mute în mediul rural este aerul curat, menționat de 70% dintre respondenți.

Aproape la fel de mulți, 69%, sunt atrași de liniștea pe care o oferă viața rurală. Posibilitatea de a avea o grădină sau un teren propriu este un motiv semnificativ pentru 57% dintre participanți, în timp ce 55% apreciază apropierea de natură și traficul redus (46%).

Cei mai mulți (39%) consideră pensionarea ca fiind perioada ideală pentru a se muta în mediul rural. Aproximativ 27% ar prefera să facă această schimbare în perioada de mijloc a carierei, între 30 și 50 de ani. 13% plănuiesc mutarea după ce copiii pleacă de acasă, iar 7% doresc să facă acest pas după întemeierea unei familii. 6% văd începutul carierei, între 20 și 30 de ani, ca fiind momentul potrivit, în timp ce 3% ar opta pentru mutarea în timpul studiilor. Alte perioade au fost menționate de 5% dintre participanți.

CITESTE SI:  Analiză Storia: Care sunt prețurile apartamentelor în principalele orașe din țară

Alegerea mediului rural: motive și beneficii

Locuitorii din mediul rural optează să trăiască acolo din diverse motive, cel mai frecvent fiind liniștea, menționată de 54% dintre respondenți. De asemenea, alți factori importanți sunt: aerul curat (46%), posibilitatea de a avea o grădină sau teren propriu (42%) și apropierea de natură (41%).

Viața mai sănătoasă, activitățile în aer liber și lipsa traficului intens au fost menționate de 39% dintre participanți. Alte motive semnificative includ: spațiul locativ mai mare (35% dintre respondenți), costurile mai mici de trai (30%), acces la alimente locale și bio (22%) și oportunitatea de a crește animale (20%).

39

Întrebați dacă s-ar muta din mediul rural în mediul urban, 39% au declarat că plănuiesc această mutare în decursul unui an, iar 6% în următorii 2-5 ani.

Totuși, 30% dintre locuitori afirmă că nu s-ar muta în mediul urban, în timp ce 14% sunt încă indeciși cu privire la această schimbare, iar 11% își doresc să se mute, dar nu știu exact când. Motivele pentru care locuitorii din mediul rural ar alege să se mute în mediul urban sunt variate.

Apropierea de locul de muncă este cel mai important motiv, menționat de 45% dintre respondenți. Oportunitățile educaționale reprezintă un factor semnificativ pentru 38% dintre locuitori, în timp ce accesul la facilități medicale este important pentru 33% dintre ei. De asemenea, 31% dintre respondenți sunt atrași de accesul la facilități de petrecere a timpului liber, iar 27% dintre locuitori apreciază facilitățile de shopping disponibile în mediul urban.

În același timp, 49% dintre locuitorii din mediul rural ar fi dispuși să facă naveta zilnic către mediul urban pentru muncă sau studii. Totuși, 24% dintre respondenți au declarat că nu ar fi dispuși să facă acest efort. Pe de altă parte, 27% dintre participanți au afirmat că ar putea face naveta zilnic, însă acest lucru ar depinde de durata călătoriei.

În ceea ce privește bugetele disponibile, cei care caută o locuință în mediul urban, indiferent dacă locuiesc în prezent în urban sau rural, sunt dispuși să cheltuiască între 50.000 și 100.000 de euro (46% dintre respondenți), sub 50.000 de euro (23%) sau peste 100.000 de euro (23%). 8% dintre aceștia nu și-au decis încă bugetul final.

În același timp, cei care caută o locuință în mediul rural alocă, mai degrabă, bugete mai mici: 38% au bugete sub 50.000 de euro, 32% între 50.000 și 100.000 de euro și doar 20% peste 100.000 de euro. Totuși, 10% dintre respondenți sunt indeciși cu privire la bugetul disponibil.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare în cunoștință de cauză. Răspunsurile au fost colectate de la 1086 de respondenți prin intermediul unui chestionar derulat pe platformele Storia și OLX Imobiliare, în perioada iunie-iulie 2024.