Mediul antreprenorial din România, chiar dacă încă fragil, este plasat de noua generație într-o lumină favorabilă. Cu toate acestea nu este ușor să conduci o companie nici în România, nici în altă parte din lume. Problemelor de dezvoltare li se adaugă cele adminstrative cu puternic accent financiar.
Proprietarii companiilor la început de drum sunt, de cele mai multe ori, lipsiți de experiența managementului de conturi și a cunoașterii principiilor contabile. De unde rezultă și greșeli pe care, dacă nu le-ar face, afacerea lor ar putea crește mult mai repede sau nu s-ar prăbuși. De aceea, pentru ca proprietarii de start-up-uri să reușească, este bine să cunoască următoarele aspecte:
1. Este necesar să faci un buget realist
Realizarea bugetului nu ar trebui să fie considerată drept o activitate oarecare din care rezultă o situație consemnată pe o foaie sau într-un fișier, cu rol pur decorativ. Ca și în cazul unui plan de afaceri, care mai întâi este pus pe hârtie, până când afacerea demarează, la fel este cazul bugetului care schițează planul financiar de urmat.
Rolul acestuia este asemănător unui ghid care indică, fără să limiteze, decizia proprietarului. Indică dacă nivelurile de venit așteptate sunt suficiente pentru planurile ambițioase de alocare a capitalului cu scopul creșterii afacerii în anul următor.
Prin urmare, poate evidenția, de exemplu, dacă nevoia de marketing cere o investiție mai mare sau dacă planurile de creștere trebuie să fie reduse în cazul în care vânzările nu pot susține nivelul de cheltuieli.[emaillocker]
2. NU consideri afacerea drept propriul buzunar
Chiar dacă poate fi tentant pentru proprietari să cumpere o mașină scumpă sau să reînnoiască infrastructura cu cea mai nouă generație de echipamente, este cea mai mare greșeală a proprietarilor să cheltuiască prea mult în primii ani după fondarea afacerii.
Cheltuirea peste măsură poate crea un deficit pe care numerarul afacerii nu poate să-l acopere. Iar dacă finanțarea bancară este inaccesibilă, atunci compania intră în criză financiară. Dacă ești proprietar, alocă-ți o sumă lunară din care să trăiești.
Dacă afacerea este rezonabil de profitabilă atunci împărțirea unei părți a profitului sub formă de dividente și investirea diferenței în creșterea afacerii este o măsură înțeleaptă.
3. Organizarea bună aduce claritate
Știți unde sunt toate facturile, extrasele bancare, contractele și alte documente financiare? Înregistrările pierdute sau incomplete pot crea o problemă majoră pentru o companie. Mai mult, înregistrările computerizate garantează că, în cazul în care spațiile fizice de depozitare/lucru vor suferi un incendiu peste noapte, înregistrările contabile nu vor fi pierdute, deoarce există back-up-uri pe computer în afara locației sau contabilitatea este efectuată online în cloud. Există multe soluții excelente pentru nevoile de contabilitate desktop și cloud-based ale întreprinderilor mici.
4. Gestionează numerarul în mod eficient
Atunci când planul de dezvoltare al companiei prevede o finanțare parțială, pentru a se extinde, această datorie trebuie bine gestionată. Gestionarea numerarului în afaceri trebuie înțeleasă în mod corespunzător, inclusiv cunoașterea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile pentru întreprinderile mici și cât de mult vor costa soluțiile financiare.
5. Gestionează atent creanțele comerciale
Asigurați-vă că, pe măsura extinderii afacerii, creanțele comerciale nu ies din grafic. Atenție la evoluția numărului mediu de zile în care facturile sunt restante ca să nu crească în timp, odată cu extinderea afaceri. Fiți atenți la banii pe care urmează să-i încasați și asigurați-vă că o veți face sistematic.
Nu doriți creanțe restante de valori mari, deoarece va trebui să găsiți surse alternative de finanțare, dacă unii clienți intră în insolvență.
6. NU mări schema de personal prea repede
Este grozav să vezi creșterea echipei, numai că odată cu fiecare nou angajat cresc costurile companiei cu salariile, taxele, chiria sediuși alte tipuri de costuri pentru mobilier, calculatoare, etc. În aceste condiții, externalizarea anumitor servicii ajută la evitarea multora dintre aceste costuri asociate.
Este posibil, de asemenea, să angajați diferiți profesioniști pentru sarcini mici, constând în câteva ore de muncă, în loc să găsiți o persoană care să facă tot și care, în actuala piață a forței de muncă ar fi foarte dificil de identificat și recrutat.
Gestionarea finanțelor unei afaceri înseamnă disciplină, sistemele de verificare a acestora și dorința de a le gestiona bine. Sfatul pentru tinerii antreprenori ar fi următorul: păstrează afacerea separată de conturile personale și nu-ți fie teamă să faci planuri și să lupți să le realizezi!
Autor: Alina Făniță, CEO, PKF Finconta[/emaillocker]
[ajax_load_more]