BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Asociația CFA Romania lansează primul apel pentru independența financiară în România

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Asociația CFA Romania lansează prima inițiativă națională prin care oferă resurse ale educației financiare publicului larg, în vederea obținerii independenței financiare pe termen lung. Campania vine în contextul gradului redus al alfabetizării financiare a românilor, a lipsei resurselor de educație financiară la nivel național și a urmărilor acestora pe termen lung.

Doar 15% dintre români economisesc și investesc pentru vârsta pensionării
Un studiu derulat anual de către agenția Standard and Poor’s arată că doar 1 din 5 români este alfabetizat financiar. În ceea ce privește obiceiul de economisire și investire pe termen lung, respectiv pentru vârsta pensionării, doar 15% dintre românii chestionați depun eforturi în această direcție.

Conform specialiștilor în finanțe, nivelul scăzut al educației financiare, aflat sub media globală, pune România într-o situație nefavorabilă pe termen lung.

Lipsa educației financiare, conduce la dependența oamenilor de surse de sprijin financiar, cum sunt statul sau copiii. Datorita trendurilor demografice (migratie) precum si a imbatranirii populatiei, sistemele publice de pensii bazate pe benefii definite vor avea probleme din ce in ce mai mari de sustenabilitate. Aceasta situatie este deja vizibila la nivel international si are ca efecte majorarea varstei de pensionare, cresterea taxelor de asigurari sociale precum si reintoarcerea in campul muncii, din lipsa de venituri, a persoanelor pensionate”, a declarat Adrian Codirlașu, președintele asociației CFA Romania.

Educația financiară este înțeleasă greșit de către români
75% dintre români confundă educația financiară cu un comportament moderat din punct de vedere financiar, respectiv obiceiul de a împrumuta bani doar dacă sunt siguri că îi pot înapoia. Sursa educației financiare pentru 95% din tineri, este familia (conform unui studiu Erste), în vreme ce numai 9% își iau informațiile de la școală.

CITESTE SI:  Inflația din Statele Unite a accelerat în martie pentru a doua lună consecutiv, la 3,5%

Asociația CFA Romania lansează prima inițiativă la nivel național pentru a încuraja și sprijini publicul larg în obținerea independenței financiare. Campania, denumită Generația I se adresează tuturor celor care își doresc să dobândească noțiuni ale educației financiare direct de la specialiști.

Am construit această inițiativă pornind de la gândul că aceia dintre noi care nu luăm măsuri de economisire sau investire în timpul anilor activi pe piața muncii riscăm să depindem de banii de la stat (sistemul public de pensii) sau devenim poveri pentru copiii noștri la bătrânețe.

Conceptul Generației I, sau generației independente s-a născut tocmai din această idee: sunt oameni, printre noi, care fac pași către obținerea independenței financiare. Sunt oamenii care nu vor să depindă de factori externi și care se informează. Prin intermediul campaniei noastre, ne dorim să aducem independența financiară mai aproape de oameni, să explicăm cum poate fi obținută, fără să pară copleșitor sau de neînțeles”, a încheiat Adrian Codirlașu.

În cadrul campaniei Generația I, asociația CFA Romania a lansat un podcast al educației financiare, o serie de episoade prin care sunt abordate subiecte de bază, precum planul de economisire și investiții, bugetul lunar de cheltuieli sau riscul în investiții. Episoadele pot fi ascultate pe website-ul campaniei, www.generatiaindependenta.ro și pe platformele audio dedicate. Pe lângă podcast, cei interesați vor avea acces la materiale de educație financiară,
semnate de către specialiștii certificați CFA.


 

[ajax_load_more]