BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Trei ingrediente pentru investiții în criză: Diversificarea portofoliului, plasamente regulate și revizuirea profilului de risc

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Lebăda neagră este o metaforă pentru a defini o cunoscută teorie a evenimentelor propusă de Nassim Nicholas Taleb. Conform acesteia există evenimente neașteptate ce au consecințe si impact major, si care modelează istoria. Datorită rarității sunt imposibil de estimat, in mod statistic, desi, privite colectiv, au roluri mult mai importante decat evenimentele normale. Lebada neagră s-a transformat din metaforă in realitate!” este de părere Alin Brendea intr-un editorial pe site-ul Prime Transaction.

Lupta intregului mapamond cu epidemia COVID-19 s-a metamorfozat, predictibil, intr-o criza economica. Specific acestei crize este ca ea nu are un declanșator economic. O pandemie este un scenariu mult mai infricoșător decât orice dezastru economic. De aici si nivelurile foarte mari de frică, de incertitudine prezente pe piata, in ultimele săptămani.

Practic, vorbim despre prima recesiune indusă artificial, prin oprirea mecanismului economic – am ales să blocăm economia pentru a proteja sănătatea publică. Mecanismul economic nu avea probleme de funcționare semnificative si ca atare există speranța să vedem o repornire mult mai rapidă a acestuia, in momentul in care acest lucru va fi posibil.

Revenirea pieței va fi dependentă in special de politicile guvernamentale si mai puțin, de această dată, de actiunile bancilor centrale. Lectia ultimei crize majore (din 2008/2009) este aceea ca trebuie intervenit cât mai rapid, cu măsuri cu impact semnificativ pe piata.

Probabil vom avea programe guvernamentale ample de sprijin in toate economiile importante. Inițiative de amploare ale guvernelor, ale FED, FMI, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, etc., incearcă să sustina pe linia de plutire o economie afectata atat de socul lipsei de cerere (in foarte multe sectoare) dar si al lipsei de oferta.

Ce mijloace ar putea folosi investitorii pentru a se orienta intr-o astfel de piață? In primul rand ar trebui să spunem ca multi indicatori, multe instrumente tind să devină nefuncționale in vremuri atat de tulburi.

Un exemplu este domeniul analizei tehnice, unde volatilitatea exacerbată și știrile neașteptate determină evoluții atat de impredictibile incât anulează multi dintre indicatorii ce pot fi folositi in perioadele de normalitate. Poate doar cei care urmaresc psihologia de masă a investitorilor si ofera anumite indicatii generale de trend să fie mai utili (cum ar fi, de exemplu retragerile Fibonacci).

Analiza fundamentală ar putea fi un instrument mai bun de lucru. In sensul ca ar putea mai ușor să oprească impulsul emotional de a acționa. Acum este nevoie, mai mult decat oricand, de lucidititate si stăpânire de sine. Ne luptăm nu doar cu frica de pierdere ci si cu cea față de nefolosirea avantajului preturilor scazute.

Prin prisma analizei fundamentale ar trebui sa analizăm societatile privind spre valoarea intriseca a acelor active pe un orizont de 3-5 ani, nu privind la orizonturi de timp de ordinul lunilor. Fie că vorbim despre politica de dividend, despre cash-flow-ul societatilor sau despre stabilitatea financiară a companiilor, vorbim despre instrumente ale analizei fundamentale care si ele pot fi folosite cu anumite greutăți in această perioadă.

Politica de dividend devine mai impredicitibilă decât oricand in ultimii ani. Acordarea unui dividend semnificativ față de prețul actiunilor este un element principal in alegerea unei companii in astfel de momente. Din păcate doar in cazul companiilor de stat există un grad mai ridicat de certitudine privind acordarea de dividende. Avem deja exemple precum Erste Bank, BRD, Purcari la care desi exista profituri si lichiditati acordarea de dividend este suspendată pana la reintrarea intr-un context economic mai stabil.

CITESTE SI:  1 din 4 clienți din generația Millennials cumpără mai puțin dacă nu i se oferă opțiunea Buy Now Pay Later

Cash-flow-ul companiilor sunt variabilele economice cel mai greu de estimat. Chiar emitenții transmit semnale privind greutatea/imposibilitatea de a fundamenta intr-un mod adecvat un buget de venituri și cheltuieli (BVC) pe anul curent. Probabil aceste informatii, foarte valoroase pentru investitori, ar putea sa fie publicate/actualizate in urmatoarele saptamani.

Putem spune că lichiditatea și stabilitatea financiară, nivelul de îndatorare și structura datoriilor sunt criterii extrem de importante în perioade precum aceasta. Sunt criterii care indica sansele unei companii de a traversa perioada urmatoare si de iesi din criza.

Profilul de risc al fiecarui investitor devine esential intr-o astfel de perioada. Proporția de cash din contul de investiții, structura sectoarelor economice in care menține sau multiplică investitii ar trebui sa fie in concordanță cu acesta.

In acest sens avem sectoare economice care ar putea traversa, teoretic, mai bine criza economică. Sunt sectoare care nu își intrerup activitatea si care produc marfuri/servicii cautate, indispensabile si in timpuri de criza. Mă refer la sectorul de utilități, pharma, bunuri de strictă necesitate. Sectorul telecomunicatilor si cel de tehnologie ar putea fi si ele enumerate.

Pe de alte parte cei cu apetit mai mare de risc pot ținti spre sectoare ciclice, dintre cele care revin dupa ce criza este depașită (servicii financiare, bancar, material, s.a.). Ar trebui selectate societatile care au o lichiditate buna si grade scazute de indatorare, adica cele care ar putea rezista si astfel ar putea acapara cota de piață mai mare după normalizarea vieții economice.

In acest moment piața se focusează la datele privind pandemia: cazuri noi, decese, evoluții medicale. Va urma a doua etapă care, economic vorbind, ar putea fi mai dureroasă si anume să evaluam daunele suferite de economia globală. Doar atunci vom putea estima rapiditatea cu care circuitul economic va putea fi adus la un minim 80% față de ce insemna functionarea lui la inceputul anului curent.

Toate scăderile de amploare ale pietei din ultimii ani (criza financiara din 2008, criza datoriilor din zona Euro, scăderile generate de ordonanța 114/2018) au urmat acelasi tipic: scădere, revenire inițială, retestarea minimelor, inscrierea pe un trend de creștere susținut. Vedem mai jos graficul ultimei scăderi de amploare a pieței din 2018:

Prezența pe o astfel de piață este obligatorie pentru un investitor, fie si la nivel informational. Ar trebui sa nu se grabeasca, sa isi stabileasca intervale mai largi de minim ale actiunilor tintite, si odata atins acel interval sa inceapa sa cumpere treptat astfel incat sa isi fac un stoc de actiuni la preturi cat mai mici. Căutarea minimelor a fost intotdeauna o greșeală. Emitentii care vor depași aceste momente vor stabili, in următoarele luni, minime multi-anuale.

Ca atare este bine să deții disciplina de a investi si in astfel de perioade. Diversificarea portofoliilor, pentru a estompa riscurile specifice diferitelor actiuni, si revizuirea profilului de risc sunt ingredientele esentiale pentru aceasta perioada.

Autor Alin Brendea, Director Adjunct Prime Transaction. Articolul inițial a apărut aici.


 

[ajax_load_more]