#14 Cum citești prețul de bursă al obligațiunilor

În acest material vedem cum se cotează prețul de piață al obligațiunilor pe bursă și cum se calculează prețul total, compus din prețul net + dobânda acumulată până la acel moment.

Atunci când ai obligațiuni în portofoliu, prețul lor de piață poate oscila până la scadență. Factorul decisiv care influențează mișcarea prețului obligațiunilor este randamentul cerut de investitori până la maturitatea obligațiunilor, sau așa-numitul yield-to-maturity (YTM).

Arătăm în ce condiții o obligațiune cumparată inițial cu 100% din valoarea nominală poate ajunge pe piață la 103% sau chiar mai mult și ce randamente genereaza aceasta pe parcurs.

La fel, ilustrăm și în ce condiții obligațiunea poate fi cotată sub valoarea nominală, de exemplu la 99% și ce implicatii are acest lucru asupra randamentului.

Atunci când vrem să cumpărăm o obligațiune de pe piață putem folosi calculatorul de preț, în care introducem randamentul dorit și care ne livrează automat prețul net la care ar trebui să cumpărăm acea obligațiune și prețul total pe care l-am plăti în tranzacție.

Descarcă GRATUIT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Eleifend mi in nulla posuere. Nunc mi ipsum faucibus vitae. Nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in massa tempor nec. Augue neque gravida in fermentum et. Volutpat blandit aliquam etiam erat velit scelerisque. Ipsum a arcu cursus vitae congue mauris. In ante metus dictum at. Quis risus sed vulputate odio ut. 

Galerie Video

Shopping Cart