#8 P/E Ratio – Cel mai răspândit indicator pentru acțiuni

Evaluarea acțiunilor înseamnă, în esență, să ne răspundem la întrebarea dacă o acțiune este ieftină sau este scumpă.

Sunt o serie de indicatori de evaluare care se folosesc în practica financiară, iar cel mai răspândit este Price-to-Earnings Ratio sau P/E Ratio, care arată legatura între prețul de bursă al acțiunii și profiturile realizate de acea companie.

Asa cum în piața imobiliară se folosește raportul între valoarea unui imobil (apartament, clădire de birouri etc) și profiturile generate din chirii, astfel rezultând numărul de ani în care îți recuperezi investiția, la fel în piața acțiunilor se calculează acest raport între prețul plătit și câștigurile generate.

În acest video vom vedea și principalele interpretări ale multiplului P/E Ratio:

ce semnifică faptul că o acțiune este evaluată la un P/E Ratio sub 10? Dar între 10-20?

de asemenea, ce trebuie să avem în vedere atunci când raportul pe care îl găsim trece peste 20?

Parcurgem 2 exemple de calcul și de interpretare a P/E Ratio pentru două companii românești listate la bursă – Banca Transilvania (TLV) și Purcari Wineries (WINE), precum și vedem unde putem găsi acești indicatori relevanți pentru acțiuni.

Descarcă GRATUIT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Eleifend mi in nulla posuere. Nunc mi ipsum faucibus vitae. Nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in massa tempor nec. Augue neque gravida in fermentum et. Volutpat blandit aliquam etiam erat velit scelerisque. Ipsum a arcu cursus vitae congue mauris. In ante metus dictum at. Quis risus sed vulputate odio ut. 

Galerie Video

Shopping Cart