#11 Preț/Cifra de afaceri și Preț/Cash-flow operațional

Cum procedăm atunci când compania pe care o analizăm este pe pierdere sau nu are profituri consistente an de an? Fie nu am putea calcula acel P/E Ratio, fie dacă l-am calcula, ar rezulta valori aberante. Este cazul unor acțiuni precum Tesla sau Amazon pe piața americană, unde investitorii au folosit și alți indicatori alternativi.

Un astfel de reper alternativ este Preț/Cifra de afaceri sau Price-to-Sales. După calculul acestui multiplu față de cifra de afaceri, este bine să validăm si alte criterii de soliditate financiară a business-ului respectiv, astfel încât riscul investiției să fie unul acceptabil.

Daca emitentul nu ar îndeplini criteriile de soliditate pe care le detaliem in material, atunci investiția doar pe baza de Price-to-Sales poate deveni riscantă. Studiu de caz de pe piața românească: grupul Bittnet (BNET).

Apoi trecem la evaluarea unei acțiuni prin prisma prețului față de Cashflow-ul operațional al companiei. Acest raport Preț/Cashflow operațional ne este util mai ales atunci când business-ul arată mai bine pe cash-flow decât pe profit net contabil. În această situație se află multe companii de tehnologie, companii cu investiții mari de capital, precum și cele care oferă Stock Option Plan-uri angajaților.

Exemplificăm calcului P/Cash-flow pentru două acțiuni americane, Tesla (TSLA) și Amazon (AMZN), respectiv două de pe piața românească, Medlife (M) și Bittnet (BNET), pentru a desprinde concluziile relevante.

Descarcă GRATUIT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Eleifend mi in nulla posuere. Nunc mi ipsum faucibus vitae. Nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in massa tempor nec. Augue neque gravida in fermentum et. Volutpat blandit aliquam etiam erat velit scelerisque. Ipsum a arcu cursus vitae congue mauris. In ante metus dictum at. Quis risus sed vulputate odio ut. 

Galerie Video

Shopping Cart