BET
17236.29
0.16%
BET-TR
38012.59
0.16%
BET-FI
61231.2
0.05%
BETPlus
2551.57
0.13%
BET-NG
1216.19
0.18%
BET-XT
1484.23
0.13%
BET-XT-TR
3217.7
0.12%
BET-BK
3234.11
0.07%
ROTX
38254.1
0.15%

Cinci orașe din România în care îți poți recupera rapid banii investiți pentru achiziția unei centrale termice

Autor: Financial Market
2 min

Potrivit datelor Ariston Thermo România, locuitorii din Constanța, Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot amortiza costurile de achiziție a unei centrale termice în aproximativ doi ani.

În medie, românii plătesc cca. 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare fie că vorbim de prima instalare sau de înlocuirea unui echipament de generație mai veche. Dacă se ia în calcul un apartament de două camere, de cca. 60 mp, costul mediu efectiv de achiziție a centralei termice și prețul gigacaloriei pe plan local, locuitorii din Constanța, Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot amortiza o astfel de investiție în cca. 2 ani.

Când ne referim la cele cinci orașe menționate mai sus, ulterior perioadei de amortizare, costurile de încălzire și apă caldă menajeră ce rezultă din folosirea unei centrale termice scad în medie cu 50% față de costurile aferente sistemului centralizat de încălzire. Reducerea substanțială a valorii facturilor este, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care românii aleg să instaleze sisteme proprii de încălzire”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Ariston 1

Locuitorii orașului Constanța își pot amortiza banii investiți în achiziția unei centrale termice de apartament în cca. un an, în timp ce locuitorii din Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot recupera investiția în aproximativ doi ani. Perioada de amortizare diferă, de la oraș la oraș, în funcție de costul gigacaloriei stabilit de furnizorul local de energie termică și pornind de la un consum mediu de căldură și apă caldă menajeră de-a lungul unui an.

Amortizare între 3 și 5 ani pentru întreaga instalație de încălzire
În cazul unei prime instalări de centrală termică, media investiției inițiale este de 8.200 de lei. Pe lângă prețul de achiziție al centralei termice, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz, cele pentru efectuarea instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc) și costul aferent autorizării în momentul punerii în funcțiune. În condițiile creșterii investiției totale, perioada de amortizare va crește direct proporțional.

Pornind de la costurile totale cu achiziția și instalarea centralei termice, locuitorii din Constanța își pot recupera investiția în cca. 3 ani, în timp ce locuitorii din Arad, Iași și Sibiu își amortizează investiția în aproximativ 4 ani. Timișoara este orașul în care o investiție medie de 8.200 de lei se poate amortiza în jur de 5 ani.

Avantajele unei centrale termice de apartament
Instalarea unei centrale termice oferă o serie de avantaje majore față de sistemul centralizat de încălzire. Acest aspect se reflectă în decizia unui număr tot mai mare de români de a opta pentru dotarea apartamentelor cu un sistem propriu de încălzire.

Pe de o parte, centrala proprie are avantajul de a fi economică şi de a oferi un confort ridicat, printr-o serie de funcționalități specifice, cum ar fi adaptarea temperaturii la nevoile proprii de încălzire. Tot mai multe centrale sunt extrem de simplu de folosit și dispun de aplicații diverse, interfață digitală și sisteme de auto-diagnoză adaptate locuințelor. Astfel, cu ajutorul unor aplicații precum Ariston NET, utilizatorul poate porni de la distanţă încălzirea şi monitoriza în permanență condițiile de funcționare ale centralei din locuința proprie.

Centrala proprie de apartament conferă o libertate mai mare față de un sistem centralizat de încălzire ineficient, care poate sista furnizarea de agent termic şi apă caldă din cauze diverse, precum defecţiuni, restanţe de plată sau revizii tehnice.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.