Perioadele inflationiste prezinta numeroase dificultati pentru pietele investitionale.
Prin definitie inflatia este manifestarea unei lipse de echilibru a economiei si, din acest punct de vedere, se suprapune (sau mai bine spus se identifica) cu o perioada economica plina de ajustari, in care paradigmele economice, de pana atunci, sunt puse la incercare.
O perioada cu impact deosebit si asupra pietelor financiare. Inflatia este un fenomen prin care economia incearca sa se reechilibreze.
Disfunctionalitatea raportului cerere/oferta devine atat de evidenta incat procesele economice nu mai pot functiona in aceeasi parametri.
O cerere prea puternica, deseori stimulata in mod artificial, si o oferta deficitara, din varii cauze, sunt ingredientele importante pentru ca preturile sa reactioneze.
Cresterea preturilor, produce o limitare a cererii si o expandare a ofertei. Teoretic este un proces banal, in practica insa este uneori nevoie de o perioada lunga pentru ca acest proces sa se activeze si sa echilibreze mediul economic.
Ca atare, reechilibrarea economiei presupune, invariabil, cresterea costului banilor. Evaluarile activelor financiare devin mai scazute, odata ce costul banilor creste si implicit disponibilitatea lor scade.
Scumpirea creditului impune o frana agresiva asupra dorintei de consum pe intreaga paleta de bunuri si servicii, fie ca vorbim despre bunuri alimentare sau bunuri imobiliare.
Cresterea dobanzilor bancare, intr-un mediu inflationist, produce pe termen scurt corectii pe pietele bursiere. Insa ele nu sunt generalizate.
Cele mai afectate sunt companiile de la finalul lanturilor economice, cele care, in general, sunt puternic indatorate si care opereaza cu marje de profit semnificative. Sunt cele mai afectate companii de incetinirea brusca a apetitului de consum.
La polul opus companiile aflate la inceputul lanturilor de productie, cele care ofera mediului economic resursele primare, tind sa o duca chiar mai bine avand o forta incomparabila cu prima categorie de companii in a transmite cresterea preturilor mai departe prin cresterea tarifelor practicate.
Pe pietele financiare, in astfel de momente, este foarte important ce rol iti asumi.
Esti un investitor cu țintă orizontul indepartat, avid de oportunitati investitionale pe termen lung, sau mai degraba un speculator al unor conjucturi favorabile de piata?
In mod evident speculatorii sunt defavorizati. Oportunitatile pe termen scurt se imputineaza, iar daca speculatorul are si un apetit redus de risc el isi va pierde ratiunea existentei pe piata bursiera.
Va tinde sa dispara sau, in cel mai bun caz, sa isi reduca masiv prezenta din/in zona investitiilor bursiere.
Pe de alta parte un investitor, beneficiind de viziunea pe termen lung, va deveni mai activ, mai interesat de piata, constientizand ca astfel de perioade sunt cele care aduc marile oportunitati.
Profitul pe bursa se face atunci cand cumperi si mai putin atunci cand vinzi. In astfel de vremuri activele bursiere, valoroase pe termen lung, ajung sa fie tranzactionate cu discounturi semnificative.
Este momentul in care, cu rabdare si sange rece, iti poti crea un portofoliu care sa performeze in urmatorii ani.
In perioadele in care inflatia este in crestere, investitiile cu profil de risc mai redus tind sa fie preferatele investitorilor, in conditiile in care mediul economic impune prudenta.
La Bursa de Valori Bucuresti oferta, de astfel de active, a devenit mai bogata in ultimii ani. Care ar fi aceste instrumente?
Titlurile de stat au prosperat in ultimii ani pe piata bursiera locala. Daca in urma cu cativa ani observam absenta totala a acestora, acum programul Fidelis, alimenteaza constant piata cu emisiuni in lei si euro.
Sunt o foarte buna alternativa a depozitelor bancare daca ne uitam la randamentele renumerate, la impozitul zero, la garantarea de catre satul roman indiferent de suma investita si evident si la lichiditatea lor net superioara.
Pot fi o buna solutie de compromis pentru un investitor pana cand acesta va regasi nivelul de confort pentru a investi in active bursiere cu un grad de risc mai ridicat.
La BVB exista si o oferta relativ bogata de actiuni din sectoare avantajate de actualul mediu economic: energie, bancar sau chiar utilitati.
Sunt companii care inregistreaza, in prezent, rezultate financiare excelente si care, in mare masura, sunt companii cu o politica de dividend generoasa.
In ultimii ani a aparut si varianta diversificarii, prin achizitia de certificate, pe pietele de materii prime.
Fie ca vorbim despre aur, petrol, argint sau cupru exista acum posibilitaea de a beneficia de miscarile ascendente ale acestor resurse primare din economie si la BVB.
Chiar si cash-ul pastrat in portofoliu, in mod paradoxal, se poate dovedi un activ valoros.
Acesta lucru se intampla, in scenariul in care intr-un interval de cateva saptamani vei putea cumpara actiunile tintite le preturi mai scazute sau vei putea achizitiona instrumente cu venit fix la randamnete superioare.
In general, rabdarea tinde sa fie rasplatita pe pietele bursiere, in contexte de acest gen.
Un raspuns la intrebarea: cum ar trebui sa abordez, din punct de vedere investitional, o perioada marcata de cresterea inflatiei si implicit a dobanzilor bancare, este, evident, unul dificil. Insa cateva sugestii se pot face…
In primul rand este nevoie sa imi reanalizez apetitul personal de risc. Iesirea din zona de confort este foarte daunatoare, in aceasta perioada, putand genera decizii de investitii nefavorabile pe o lunga perioada de timp.
In al doilea rand ar trebui sa reiau/consolidez obiectivele personale de investitii si mai ales perioada investitionala pe care o am la dispozitie.
Daca orizontul meu de investitii este pe termen scurt si obiectivele sunt prea ambitioase sunt sanse mari sa nu am succes in strategia de investitii bursiere aleasa.
Plecand de la cele trei variabile de mai sus ar fi util sa imi construiesc un portofoliu caracterizat de prudenta si lichiditate.
In plus rabdarea este un ingredient important pentru a beneficia de oportunitatile pe care pietele le pot crea in astfel de momente.
Sa nu uitam ca acum investitorii pot gasi discounturi semnificative la actiuni/afaceri care vor performa foarte bine in urmatoarea perioada de crestere economica.
Insa e nevoie de rabdarea necesara pentru a actiona atunci cand reducerile tind sa fie maximale. Nu in ultimul rand este nevoie de detasarea de zgomotul de fond si de natura emotionala a pietei. Sunt elemente care insotesc intotdeuana perioadele mai agitate ale evolutiilor bursiere.
Sunt, probabil, principalii dusmani ai unor investitii de success blocand analiza obiectiva si implicit actiunea multor investitori.
Sa nu ne pierdem increderea ca un nou maxim bursier va veni, atata timp cat societatea umana este, pe termen lung, in expansiune demografica si economica.
Chiar daca, acum, nu stim cand se va intampla si de cata rabdare vom avea nevoie pentru a-l sarbatori.
Autor Alin Brendea, Prime Transaction. Articolul inițial se regăsește aici