BET
17519.18
-0.42%
BET-TR
38614.74
-0.42%
BET-FI
60861.36
-0.56%
BETPlus
2593.42
-0.41%
BET-NG
1235.26
-0.45%
BET-XT
1508.31
-0.43%
BET-XT-TR
3268.13
-0.43%
BET-BK
3291.02
-0.25%
ROTX
38876.15
-0.39%

Care dintre companiile listate la BVB au avut de câștigat de-a lungul pandemiei?

Autor: Financial Market
2 min

In asteptarea rezultatelor financiare semestriale avem ragazul necesar pentru a concluziona asupra unei perioade, cu siguranta, memorabile a pietei bursiere. Anul scurs, intre jumatatea lui 2020 si cea a anului curent marcheaza, probabil, schimbarea paradigmei pietelor financiare.

Vorbim despre o perioada marcata de blocarea unor intregi ramuri economice dar care a dus pietele bursiere la noi maxime istorice. Bursa este barometrul economiei iar economia este la maxime?

Sau asteptarile privind viitorul sunt maximale si mediul macro este extrem de favorabil pietelor bursiere? Vom afla raspunsul cert in viitor, dar pana atunci sa vedem cine au fost castigatorii acestei perioade pe piata romanesca, apreciază Alin Brendea, Diretor Adjunct in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

bet xt tr

Am analizat componentele  indicelui total return (BET-XT-TR) pentru a surpinde si dividendele acordate de catre emitenti. Intre 30 iunie 2020 si 30 iunie 2021 cresterea indicelui este de circa 38%.

Din cei 25 de emitenti, 21 au inregistrat cresteri, 4 au scazut. Pentru trei, dintre cei care au crescut, inregistram cel putin dublarea capitalizarii. Evolutii exceptionale inregistreaza Teraplast si Medlife cu cresteri absolute spectaculoase intr-un context economic tulbure.

primet 1

Unsprezece companii au crescut peste media indicelui. Aceste companii pot fi considerate castigatoare ale ultimului an bursier si pentru ele am vrut sa vedem ce a determinat evolutia pozitiva.

Evident, o parte dintre companii au beneficiat de un efect de baza favorabil, daca ne referim la scaderile initiale din primavara anului trecut. Totusi aceste influente sunt minore, la nivelul date de 30 iunie 2020 mare parte din scaderea emotionala produsa la declansarea pandemiei de Covid-19 fiind recuperata.

Pentru aceste companii am analizat evolutia veniturilor si a profitabilitatii in doua momente: primul trimestru al anului curent si cel corespunzator al anului trecut.

primet 2

Dupa cum se vede din tabel cresterile importante au fost, in general, determinate de evolutii economice favorabile.

Teraplast inregistreaza o crestere impresionanta a profitabilitatii (chiar daca nu vorbim despre un profit recurent, fiind determinat de vanzarea unei parti din afacere) desi, previzibil, cifra de afaceri reprezinta doar 52% din cea  a anului trecut. In cazul Medlife cresteri semnificative sunt atat pentru venituri cat si pentru profitabilitate.

CITESTE SI:  Investitorii, tot mai atenți la conflictul din Orientul Mijlociu. Ce sectoare pot reacționa în cazul escaladării războiului?

Caracteristica cea mai pregnanta a datelor financiare este cresterea profitabilitatii in aceasta perioada. Daca cifra de afaceri totala (mai putin SIF Muntenia si Fondul Propietatea unde nu este relevant venitul obtinut) inregistreaza o scadere la nivelul acestui an, la nivelul profitabilitatii lucrurile stau diferit.

Daca in 2020 pierderea Fondului Proprietatea determina o pierdere globala pentru toti emitenti, acum, cu exceptia Alro si Impact, toti emitentii au devenit profitabili, unii chiar cu cresteri spectaculoase.

Observam astfel o profitabilitate peste asteptari, ea explicand aprecierea cotatilor bursiere si implicit evolutia favorabila a pietei bursiere. Cum isi pastreaza sau chiar isi accentueaza profitabilitatea multe dintre marile companii listate in perioade de stres economic este o alta intrebare esentiala, care va trebui documentata in viitor.

In acest context asteptam rezultatele financiare semestriale. Asteptarile mele privind aceste rezultate, dintr-o perspectiva globala, sunt pozitive.

Pledeaza in acest sens redeschiderea completa a economiei, reflectata de dinamica cresterii economice preconizate pentru anul curent. Insa mai important ar putea fi asa-numitul efect de baza intrucat ne raportam la trimestrul doi din anul trecut – aceasta fiind cea mai afectata perioada din punct de vedere economic.

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Director Gneral Adjunct Prime Transaction
Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.