BET
18715.59
0.1%
BET-TR
40890.94
0.11%
BET-FI
60463.05
-0.79%
BETPlus
2765.33
0.09%
BET-NG
1334.86
-0.09%
BET-XT
1595.42
-0.06%
BET-XT-TR
3432.75
-0.05%
BET-BK
3477.07
-0.09%
ROTX
41155.43
0.09%

Acțiunea săptămânii – Broadcom, producător american de software de infrastructură și semiconductori

Autor: Financial Market
5 min

Broadcom (AVGO.US) a fost una dintre cele mai performante companii americane cu capitalizare mare în ultima săptămână. Acțiunile au câștigat aproximativ 25% de la publicarea rezultatelor din al doilea trimestru fiscal, miercuri, 12 iunie, și au urcat la noi maxime istorice.

Recenta achiziție VMware, precum și cererea puternică pentru produsele AI continuă să fie un motor al câștigurilor companiei.

Broadcom urcă la noi maxime istorice

Broadcom s-a bucurat de câștiguri puternice în ultima vreme. În timp ce acțiunile sunt în creștere de mult timp, câștigând peste 300% de la minimele din octombrie 2022, cel mai recent impuls ascendent a fost declanșat de publicarea rezultatelor fiscale din trimestrul II 2024, miercuri, săptămâna trecută.

Publicarea rezultatelor a declanșat un salt de 12,5% al acțiunilor companiei, care a fost cel mai mare salt al prețului acțiunilor într-o singură zi din martie 2020.

Prețul acțiunilor a continuat să avanseze și în zilele următoare și a încheiat ședința de tranzacționare de marți cu peste 20% peste nivelurile de dinaintea publicării raportului trimestrial. Acțiunile au atins noi maxime istorice peste pragul de 1.800 de dolari pe acțiune și se tranzacționează cu aproximativ 60% mai sus de la începutul anului.

Achiziția VMware și inteligența artificială generează rezultate solide

Rezultatele menționate mai sus pentru al doilea trimestru fiscal, care au declanșat noul impuls de creștere a acțiunilor, au fost foarte optimiste.

Broadcom a raportat un salt de 43% față de anul precedent în ceea ce privește veniturile din acest trimestru, condus de o creștere puternică a veniturilor din Infrastructure Software. Cu toate acestea, acest segment a fost stimulat de achiziția VMware, companie de cloud computing, la sfârșitul anului 2023, iar Broadcom a declarat că, excluzând impactul VMware, creșterea ar fi fost de doar 12% an/an.

Compania a declarat că se așteaptă ca achiziția VMware să continue să îmbunătățească rezultatele companiei, iar analiștii sugerează că există loc pentru o integrare și sinergii suplimentare.

Acest lucru se reflectă și în noile previziuni pentru întregul an fiscal-2024. Compania se așteaptă ca veniturile pentru întregul an fiscal-2024 să ajungă la 51 miliarde de dolari, ceea ce ar duce la o creștere de peste 42% față de anul fiscal-2023.

Broadcom se așteaptă ca marja EBITDA ajustată să ajungă la 61% în întregul an fiscal-2024, o îmbunătățire față de cea de 57,6% raportată pentru întregul an fiscal-2023.

În afară de achiziția VMware, cererea crescută de produse AI sprijină, de asemenea, afacerile companiei. Veniturile din produsele AI în trimestrul fiscal 2024 ajung la 3,1 miliarde de dolari – un nou record.

avgorevenue

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

avgoebitda

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

A fost anunțată o divizare a acțiunilor de 10 la 1

Pe lângă raportarea unor rezultate mult mai bune decât se așteptau în trimestrul fiscal 2 2024, Broadcom a anunțat și o divizare a acțiunilor în proporție de 10 la 1. Tranzacționarea acțiunilor companiei după divizare este programată să înceapă la 15 iulie 2024.

Divizarea acțiunilor în sine nu are niciun impact asupra deținerilor investitorilor – divizarea acțiunilor 10 pentru 1 înseamnă că acționarii companiei vor avea de zece ori mai multe acțiuni, dar fiecare cu un preț de zece ori mai mic.

Scopul divizării acțiunilor este de a le face mai accesibile pentru investitori, deoarece acțiunile cu un preț mai mic vor fi mai accesibile pentru retail in principal.

Cu toate acestea, acest argument și-a pierdut o parte din rațiune după introducerea tranzacționării fracționate. Un exemplu recent și bine-cunoscut a ceea ce se întâmplă după divizarea acțiunilor nu este concludent pentru impactul său – divizarea acțiunilor Tesla în 2022 a marcat un maxim local, în timp ce Nvidia a continuat să câștige după divizarea sa recentă.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că elementele fundamentale și perspectivele Tesla au început să se deterioreze, în timp ce perspectivele și sentimentul în jurul Nvidia au rămas puternice.

O privire asupra evaluării

Raliul recent al Broadcom a fost impresionant, dar ne putem întreba – a luat-o evaluarea înaintea fundamentelor sale? Să aruncăm o privire la evaluarea Broadcom folosind trei modele de evaluare des folosite – metoda fluxului de numerar actualizat, comparația între companii similare și modelul de creștere Gordon.

Dorim să subliniem faptul că aceste evaluări sunt doar în scop de prezentare și nu ar trebui privite ca recomandări sau prețuri țintă.

Metoda fluxului de numerar actualizat (DCF)

Să începem cu unul dintre cele mai populare modele fundamentale – metoda fluxului de numerar actualizat (DCF). Acest model se bazează pe o serie de ipoteze, inclusiv ipoteze privind creșterea vânzărilor și a marjelor.

CITESTE SI:  Goldring vrea să ajungă la 200 de clienți și active de peste 50 de milioane de lei pentru contul Discreționar în 2024

Broadcom a înregistrat o creștere puternică în ultimul trimestru și în ultimii ani, cererea de inteligență artificială ajutând compania și fiind de așteptat să continue să ajute.

Am decis să adoptăm o abordare agresivă în evaluarea companiei pentru a capta potențialul de creștere provenit din AI. Am decis să presupunem o creștere a veniturilor de 20% și o marjă operațională de 45%. Restul variabilelor s-au bazat pe mediile pe 5 ani. Am presupus o rată finală de creștere a veniturilor de 5% și un cost mediu ponderat al capitalului (WACC) de 9%.

S-au făcut previziuni detaliate pentru 5 ani, urmate de previziuni terminale. Utilizarea unui astfel de set de ipoteze ne conduce la o evaluare DCF de 2374,88 dolari pe acțiune Broadcom – sau cu peste 37% peste închiderea de azi.

Un aspect care trebuie remarcat este că valoarea intrinsecă obținută prin metoda DCF este foarte sensibilă la ipotezele făcute. Mai jos sunt furnizate două matrici de sensibilitate – una pentru diferite seturi de ipoteze privind marja operațională și creșterea veniturilor, iar cealaltă pentru diferite seturi de ipoteze privind WACC terminal și creșterea veniturilor terminale.

avgorevenuedcf

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

avgoterminaldcf

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Metoda multiplilor

În continuare, să analizăm cum se compară evaluarea Broadcom cu cea a colegilor săi. Am creat un grup de colegi format din companii care activează în una sau mai multe ramuri similare cu Broadcom. Grupul include – Qualcomm, Advanced Micro Devices, Super Micro Computer, Micron Technology, Microchip Technology, Analog Devices, Texas Instruments.

Am analizat o serie de multipli, inclusiv multiplii de urmărire și de perspectivă. Multiplii, precum și media, mediana și mediile ponderate în funcție de capitalizare pentru grup pot fi găsite în tabelul de mai jos.

După cum se poate observa, există o volatilitate destul de semnificativă a multiplii pentru colegii Broadcom. În aproape toate cazurile, evaluările bazate pe multiplii medii și mediane sugerează că Broadcom este supraevaluată la prețurile actuale. Multiplicatorii ponderați în funcție de capitalizare sugerează, de asemenea, o supraevaluare a acțiunilor companiei în comparație cu cele ale colegilor. De fapt, numai P/E ponderat în funcție de capitalizare, P/FCF mediu și P/FCF ponderat în funcție de capitalizare sugerează că mai există încă o creștere pentru acțiuni.

avgomultiples

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Modelul de creștere Gordon

Nu în ultimul rând, să analizăm evaluarea Broadcom folosind modelul Gordon Growth Model. Acest model se bazează pe dividende și, deoarece Broadcom este o companie care plătește dividende, poate fi evaluată folosind această metodă. Am decis să ne bazăm rata de rentabilitate necesară pe costul mediu al capitalului propriu pe 5 ani de 11%.

Prognoza de creștere a dividendelor finale a fost stabilită la 10%, mai mică decât cea indicată de media pe 5 ani, deși este mai probabil să se mențină pe termen lung.

Un astfel de set de ipoteze ne oferă o valoare intrinsecă a acțiunii Broadcom de 2 310 dolari pe acțiune – sau cu aproximativ 25% peste prețurile actuale de pe piață.

Cu toate acestea, trebuie spus că modelul de creștere Gordon este foarte sensibil la ipoteze. O scădere a ipotezei de creștere a dividendelor cu doar 30 de puncte de bază ar duce la o evaluare a acțiunilor Broadcom sub nivelul pieței, la fel ca și o creștere cu 30 de puncte de bază a ipotezei privind rata de rentabilitate necesară.

avgogordon

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra graficului

După cum am menționat deja mai devreme, Broadcom (AVGO.US) a urcat la noi maxime istorice după publicarea rezultatelor din al doilea trimestru fiscal 2024.

Pe măsură ce acțiunile se tranzacționează în ape necunoscute, analiza tehnică devine din ce în ce mai puțin utilă pentru a determina potențialele niveluri de rezistență. Sentimentul față de acțiune rămâne puternic și nu pot fi excluse câștiguri suplimentare. Conform indicatorului RSI de 14 zile, acțiunea a fost cea mai supracumpărată din ultimul an.

Cu toate acestea, trebuie spus că, la sfârșitul lunii mai 2023, când indicatorul RSI s-a retras de la un nivel similar cu cel de astăzi, nu a dus la nicio corecție majoră a prețului acțiunilor.

De fapt, situația este acum oarecum similară – acțiunile Broadcom s-au redresat cu peste 20% în doar 3 zile la sfârșitul lunii mai 2023, ca răspuns la câștigurile solide ale companiilor legate de inteligența artificială, cum ar fi, de exemplu, Nvidia, iar apoi au început să se tranzacționeze lateral. Cu toate acestea, această mișcare laterală a fost de scurtă durată și prețul și-a reluat avansul.

chart 2024 06 20t124504 635

Sursa: xStation 5