Brokerii de la Wood&Company au emis un nou raport de analiză pentru Banca Transilvania pe fondul performanțelor financiare solide din trimestrul anterior, cu recomandarea de Cumpărare (BUY) și un preț țintă de 27 de lei/acțiune ceea ce corespunde unui randament de aprox 27% față de cotația actuală.
Creșterea sănătoasă a împrumuturilor și stabilizarea marjei nete din dobânzi au ajutat banca să-și crească veniturile, în timp ce comisioanele și taxele au prezentat, de asemenea, o creștere solidă, făcându-ne optimiști în ceea ce privește următoarele trimestre ale băncii, se arată in raport.
Creșterea portofoliului de împrumuturi este încă puțin sub estimările analiștilor de la Wood, dar banca a declarat că are semnale bune de creștere, în special în segmentul IMM-urilor.
Taxele și comisioanele nete continuă, mai mult sau mai puțin, să urmeze așteptările și au crescut cu 9% față de anul anterior. Pe de altă parte, alte venituri au înregistrat o performanță mai bună decât cea așteptată, avansând cu aproape 80% față de anul anterior, datorită câștigurilor provenite din activele financiare evaluate la valoarea justă (in principal obligațiuni și titluri de stat).
Deși performanța față de anul anterior poate fi atribuită efectului de bază redus și unei scăderi a randamentelor obligațiunilor, magnitudinea nu este sustenabilă și așteptările sunt ca aceste câștiguri să încetinească.
Cu toatea astea, cheltuielile de funcționare au crescut cu 14% față de anul anterior, în principal din cauza creșterii cheltuielilor cu personalul, care au urcat cu 19,6% față de anul anterior.
Inflația continuă să exercite presiuni asupra costurilor, iar salariile par a fi principala sursă de probleme pentru bancă, cu o creștere a salariilor de 21% față de anul anterior în 2Q23.
În ciuda acestui lucru, banca a reușit totuși să reducă raportul Cost/venituri pentru trimestru II cu aproximativ 470 de puncte de bază față de anul anterior, la 45%, în conformitate cu estimările sale de sub 50%.
Calitatea activelor continuă să beneficieze de un context economic rezilient și fără semne de deteriorare. Cu toate acestea, banca rămâne prudentă și a constituit provizioane pentru al doilea trimestru, în conformitate cu ceea ce a estimat anterior.
Rata creditelor neperformante, conform EBA, rămâne constantă față de trimestrul anterior, la 2,4%, cu provizioane totale acoperind 192% din NPL-uri.
Singura sursă semnificativă de preocupare au fost impozitele înregistrate, un aspect mai puțin asteptat de către analiști.
Datorită evoluțiilor recente în litigiul privind impozitarea câștigurilor obținute din achiziția Volksbank, banca a decis să înregistreze 100 milioane RON sub formă de impozite legate de incertitudinile fiscale din al doilea trimestru.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins cererea bancii de a suspenda efectele deciziei autorităților fiscale, care au cerut impozite suplimentare de 387 milioane RON pentru câștigurile înregistrate din achiziția Volksbank.
Mai mult, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJEU) a răspuns întrebărilor din România într-un mod care reduce semnificativ posibilitatea ca Banca Transilvania să obțină o revizuire a unei decizii în acest caz, dar apelul nu a fost încă finalizat, ICCJ judecând încă revizuirea extraordinară cerută de bancă (următorul termen este la sfârșitul lunii septembrie 2023) și clarificări suplimentare cerute de la CJEU.
Pentru a minimiza impactul negativ, banca a decis să plătească 260 milioane RON autorităților fiscale pentru a limita potențialele penalități.
Cu toate astea, rămânem pozitivi în ceea ce privește imaginea generală a Băncii Transilvania (TLV), după un set solid de rezultate în trimestrul II din 2023. Considerăm rezultatele ca fiind bune, în lumina amestecului de bună calitate și a tendințelor pozitive ale calității activelor.
Evaluăm TLV ca fiind o opțiune de CUMPARARE, cu un preț-țintă de 27 RON/acțiune, oferind încă un potențial de creștere de aprox 27%. Pe baza estimărilor noastre pentru 2023, banca se tranzacționează la un multiplu P/E de 5,8x și un multiplu P/BV de 1,4x.
Raportul complet poate fi citit aici.