Veniturile totale ale celor 17 emitenti care alcătuiesc indicele BET au fost de 14,3 miliarde lei in primele trei luni din anul 2020, o scadere de 10.09% comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2019. In ceea ce priveste dinamica profitului, aici scaderea este mult mai drastica, aceasta fiind de 98.65%.
Scadere este datorata in mare parte Fondului Proprietatea, ce a inregistrat o pierdere semnificativă in urma reevaluării participatiilor.
Daca am exclude FP din acest tabel situatia ar fi total diferita: scaderea dinamicii veniturilor ar fi de doar
4.87%, iar evolutia profitului net la nivel de indice ar avea o scadere de 30.04%.
Cea mai buna evolutie a profitului o regasim in cazul Electrica, care a reusit sa inregistreze un profit net de 80 milioane lei, fata de pierderea de 40 milioane lei inregistrata in T1 2019.
In acest top al dinamicii profitului regasim doi emitenti ce au reusit sa obtina in primele trei luni ale anului un profit de peste 100% comparativ cu perioada similara din anul precedent, respectiv: Medlife 171.18% si Transelectrica 103.18%.
La polul opus, avem patru societati care nu au reusit sa inchida acest trimestru pe plus si au inregistrat pierdere: Digi Communications, Fondul Proprietatea, Sphera Franchise Group si Alro.
In ceea ce priveste dinamica veniturilor, regasim doi emitenti care impart primul loc cu o crestere de 36.75%: Transgaz si Bursa de Valori Bucuresti.
In total in acest trimestru avem nouă emitenți, din cei 17 inclusi in indice, care au avut o evoluție pozitivă a veniturilor. In cazul Fondului Proprietatea, singurul fond de investitii din BET, avem ca rezultat o pierdere din activitatea operationala ca efect al reevaluari participatiilor.
In acest top negativ, FP este urmat de Romgaz cu o scadere de -16.51% si Sphera Franchise Group -7.64%.
In privinta situatiei pe sectoare, pe primele locuri regasim companiile din domeniul utilitatilor: Electrica Transelectrica, Conpet si Transgaz, societăți care au reusit să obțină pe primul trimestru un profit peste cel
inregistrat in anul anterior.
O evolutie foarte buna o are si societatea Medlife, companie ce ofera servicii medicale, reușind să inchida primele trei luni cu o crestere a veniturilor de 13.73% si un profit mai mare cu 171.18%.
Teraplast, componenta a sectorului de constructii, se situează in topul evolutiei din acest trimestru cu un salt al profitabilitatii de 85.22%. De asemenea, compania inregistreaza si una din cele mai bune evolutii ale venitului, cu o crestere de 19.64%.
Top 5, din punct de vedere al dinamicii profitului, este completat de operatorul pietei noastre de capital, Bursa de Valori Bucuresti, care a avut o crestere de 54.42%. De asemenea, societatea se afla pe primul loc din perspectiva evolutiei veniturilor.
Sectorul energetic, unul din pilonii pietei noastre de capital, reprezentat de Romgaz, Nuclearelectrica si OMV Petrom nu a impresionat cu rezultatele financiare din acest trimestru.
Romgaz este singurul emitent cu o evolutie pozitiva a profitului, de 5.55%, dar si cu cea mai mare scadere a veniturilor, de 16.51%. OMV Petrom inregistreaza cea mai mare scădere a profitului, de 43.24%, fiind influentat indeosebi de prabusirea pretului petrolului.
Al doilea pilon al bursei locale, sectorul financiar, constituit in principal de cele doua banci, Banca Transilvania si BRD SocGen a inregistrat o evolutie negativa atat a profitul, cat si a veniturilor. Ambele societati au constituit in primul trimestru provizioane in contextul COVID-19 pentru acoperirea riscurilor, ceea ce a influentat profitul din aceasta perioada.
Din acest tabel, se observă o situatie mai buna, din punct de vederi al dinamicii atat a profitului cat si a veniturilor, in cazul BRD SocGen. Digi Communications, reprezentant al sectorului de telecomunicatii, inregistreaza o pierdere de 270 milioane lei in acest trimestru.
Acest rezultat a fost ca urmare a pierderi din diferente de curs valutar, dar si a inregistrarii de penalitati de plata anticipata, ambele insumand o valoare de 38.4 milioane euro. Grupul Digi a inregistrat venituri de 1 509 milioane lei, o crestere de 13.43% in primele trei luni din 2020 comparativ cu perioada similara din anul precedent.
In aceeasi zona a unei dinamici descendente, regasim Sphera Franchise Group si Alro. Sphera Franchise Group a inregistrat evolutii negative in special cauzate de noua epidemie cu virusul COVID-19. Alro este afectata in continuare de scadere pretului aluminiului, cat si de costurile mari ale energiei electrice.
Desi acest trimestru a fost doar partial afectat de epidemia COVID-19, care a blocat partial sau total activitatea unor companii, rezultatele financiare ale companiilor au fost puternic influentate. Ne putem gandi la situatia din aceste trei luni ca la un premergator al efectelor negative cauzate de aceasta pandemie care a cuprins tot globul.
Intrebarile: cand vor reveni companiile la nivelul de profitabilitate din anul 2019 si ce companii profita de pe urma acestui dezastru biologic si cine va avea cel mai mult de pierdut, sunt tot mai des intalnite in randul investitorilor.
Analiză efetcuată de Prime Transaction
[ajax_load_more]