BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Analiză Prime Transaction: Trei companii din sectorul energetic cumulează 22% din BVB. Risc sau oportunitate?

Autor: Financial Market
3 min

Unul dintre sectoarele cele mai reprezentative pentru piața bursieră din Romania este reprezentat de catre sectorul energetic. Dacă adunăm capitalizarea celor 3 companii, respectiv OMV Petrom, Romgaz si Nuclearelectrica, acestea reprezinta aproximativ 22% din capitalizarea de pe piata locala, se arată intr-o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.

In tabelul de mai jos analiștii Prime Transaction au analizat principalii indicatori ce determina profitabilitatea operatională, eficiența operatională, eficienta managementul si de asemenea, media randamentului dividendelor pe ultimii 5 ani de zile comparand datele celor trei emitenti cu mediana globala si cu cea a pietelor de frontiera.

primet 1 1

*In calcularea indicatorilor s-a folosit metodologia TTM (acolo unde este cazul). Sursa Prime Transaction

In ceea ce priveste profitabilitatea operatională s-a luat in considerare marja EBITDA si marja profitului net. La toate cele 3 societati se poate observa o marja mai buna a EBITDA si a profitului net. Nuclearelectica are cea mai
buna marja EBITDA de 70.33% cu mult peste mediana globala si cea a piețelor de frontieră.

Pe de altă parte OMV Petrom detine o marja de 31%, si acesta reusind să depășească cele doua mediane. In cazul marjei profitului net, OMV Petrom se situează tot sub ceilalti doi emitenti, Romgaz si Nuclearelectra. Dar in cazul
acestei marje emitentul Romgaz inregistrează o valoarea mai mare decât cea a emitentului Nuclearelectrica,
reușind astfel să se situeaze pe primul loc.

Mai departe, următorul indicator analizat a fost viteza de rotatie a activelor, care ne ajută să masurăm eficiența
operatională. In cazul acestuia, doar Romgaz a reusit să depășească mediana globala si cea a pietelor de frontieră, in timp ce Nuclearelectrica si OMV Petrom se află sub aceste mediane.

Valoarea inregistrată de catre OMV este cu putin sub mediana globală, dar cu o diferență considerabilă față de cea a piețelor emergente, in timp ce Nuclearelectrica are o diferență semnificativă față de cele două mediane.

In calculul eficienței managementului analiștii au studiat indicatorii ROA si ROE. In ceea ce priveste rentabilitatea
activelor toti cei 3 emitenti au valori peste mediana globală si cea a pietelor de frontieră.

snn snp sng

Comparatie evolutie actiuni Omv Petrom, Romgaz si Nuclearelectrica. Sursa BVB

Pe primul loc se află Romgaz, care inregistrează o valoare semnificativ mai mare decât celelalte două societăți
analizate. Nuclearelectrica se situeaza pe ultimul loc, reusind să depășească mediana pietelor de frontiera cu
0.32%.

CITESTE SI:  Hidroelectrica semnează contractul pentru realizarea lucrărilor de retehnologizare a centralei de la Vidraru

Pe de altă parte, OMV Petrom este singurul emitent ce a reusit să bată atât mediana globală cat si pe cea a piețelor de
frontieră. Romgaz are un indicator ROE sub media globală, dar peste cea a pietelor de frontiera, in timp ce
Nuclearelectrica se afla cu mult sub cele două mediane, cu o valoare de 6.93%, in contextul in care mediana globală este de 11.30%, iar cea a pietelor de frontiera de 12.35%.

Ultimul element analizat a fost randamentul dividendelor pe ultimii 5 ani de zile. In cazul societăților listate la BVB, este cunoscut deja faptul că recompensarea actionarilor prin acordarea de dividende este una
generoasă, randamentul acestora fiind cu mult peste cel pe care il gasim la alte companii listate.

Observăm acest lucru si dacă ne uităm la cele două mediane, toate cele 3 societăți, regasite si in tabel, reușind să
inregistreze o valoare superioară acestora.

OMV Petrom, singura companie care nu este deținută majoritar de catre Statul Roman din cele trei, are un randament semnificativ mai mic decat acestea, cu un randament pe ultimii 5 ani de doar 4.07%. Cu toate acestea SNP reușește să se situeze peste media globală si la aceeași valoare cu cea a piețelor de frontieră.

Trebuie totuși precizat faptul că OMV Petrom a adoptat o politică de dividend prin care vrea să recompensese acționarii cu un minim de 0,02 lei/actiune. La celelalte două companii analizate, observam un randament cu mult superior celor doua mediane, Romgaz reușind să se afle in fruntea podiumului cu un randament de 13.84%.

Daca ne uităm la imaginea de ansamblu a tabelului, observăm ca valorile studiate ale companiilor din sectorul energetic, care se regăsesc atât in indicele principal al bursei de la Bucuresti, cât si in cel al indicelui sectorului energetic, BET-NG, se situează in cea mai mare masură peste cele două mediane: cea globală și cea a piețelor de frontieră, criterii pe care le-am ales ca si elemente de comparatie,” concluzionează analiza.

Analiză efectuată de Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]