Conform unei raport actualizat apărut pe site-ul BVB Research, brokerii de la Wood&Company evaluează Banca transilvania cu un rating de CUMPĂRARE, un preț țintă (PT) de 27,0 RON/acțiune, oferind în continuare un potențial de creștere de aproape 19%.
Pe estimările pentru 2024E, banca se tranzacționează la un raport preț/profit (P/E) de 6,1x și la un raport preț/valoare contabilă tangibilă (P/TBV) de 1,5x.
Context
Banca Transilvania (TLV) a raportat rezultatele pentru trimestrul al treilea din 2023, cu un profit net de 710 milioane RON, o creștere de 12,4% față de anul anterior, dar o contracție de 4,6% față de trimestrul anterior.
În ciuda contracției de 15 puncte de bază a marjei nete de dobândă (Net interest margin) față de trimestrul anterior în T3 2023, venitul net din dobânzi (net interest income) a rămas în mare parte la nivelul trimestrelor anterioare, datorită dezvoltării sănătoase a portofoliului de credite (+6,6% față de anul anterior) și, chiar dacă costurile au rămas ridicate, TLV a înregistrat o expansiune de 9% față de anul anterior / 3,5% față de trimestrul anterior a profitului de bază înainte de provizioane, cel mai mare nivel din acest an.
Banca rămâne conservatoare și respectă orientările, dar provizioanele constituite au crescut în T3 2023, în ciuda tendințelor aparent încă bune a calității activelor.
Din cauza nivelului relativ ridicat (comparativ cu trimestrele anterioare cel puțin) de provizionare, precum și a taxelor suplimentare înregistrate în legătură cu tranzacția Volksbank, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) la nivel trimestrial a scăzut cu 260 puncte de bază față de trimestrul anterior, ajungând la 22,9%.
″Cu toate acestea, considerăm aceste rezultate ca fiind în mare parte neutre, deoarece ne așteptam la o anumită compresie a marjei în a doua jumătate a anului, datorită reevaluării depozitelor și nivelului semnificativ de emisiuni obligațiuni in timp ce raportul costuri/venituri (Cost/Income) și profiturile de bază înainte de provizioane s-au îmbunătățit.
De asemenea, nivelul de provizionare este în interiorul ghidajului oferit de bancă, iar tendințele calității activelor nu arată semne de deteriorare,″ se arată in raportul de la Wood&Company.
Venitul net din dobânzi a ajuns la 1.265 milioane RON, o expansiune de 13,5% față de anul anterior, dar în mare parte stabil față de trimestrul anterior.
Dobânda pe depozite pare să fi scăzut cu aproximativ 11 puncte de bază în timpul trimestrului, la fel ca și dobânda la împrumuturi.
Pe de altă parte, datorită creșterii semnificative a datoriei în 2023, dobânda înregistrată pe împrumuturile de la bănci și alte instituții financiare a crescut de peste trei ori comparativ cu aceeași perioadă din 2022 (T3).
Astfel, venitul net din dobânzi a stagnat față de trimestrul anterior și, datorită creșterii portofoliului de împrumuturi (+6,6% față de anul anterior / 4,4% față de trimestrul anterior), marja netă de dobândă s-a contractat cu 15 puncte de bază față de trimestrul anterior, ajungând la 3,21%.
De menționat este creșterea împrumuturilor ipotecare în T3 2023, cu o creștere de 7,3% față de anul anterior și, probabil, sugerând că piața împrumuturilor ipotecare din România începe să se dinamizeze.
Lichiditatea (raportul împrumuturi/depozite) rămâne excelentă, alte venituri înregistrând o îmbunătățire notabilă, datorită în principal câștigurilor din activele financiare.
Taxe suplimentare pe tranzacția de cumpărare Volksbank
După decizia finală a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) din 20 septembrie 2023, care a decis împotriva Băncii Transilvania în revizuirea extraordinară privind taxarea câștigurilor obținute din achiziția Volksbank, TLV a decis să înregistreze un provizion fiscal suplimentar de 100 milioane RON în T3 2023, legat de incertitudinile fiscale, contrar orientărilor din trimestrul trecut.
Aceasta a reprezentat ultima șansă a băncii de a obține o decizie favorabilă la nivel național, speranța băncii pentru un rezultat pozitiv depinzând acum doar de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Anterior, CJUE a răspuns la întrebări într-un mod care a redus semnificativ posibilitatea Băncii Transilvania de a obține o revizuire a unei decizii în acest caz, dar subliniem că au fost solicitate clarificări suplimentare și că o decizie finală și sfârșitul procesului de litigiu ar putea dura încă doi-trei ani, conform estimărilor băncii.
Trebuie subliniat faptul că băncii i s-a cerut să plătească 419 milioane RON (264 milioane RON în taxe și 155 milioane RON în penalități pentru întârziere), din care 264 milioane RON au fost plătite anticipat autorităților fiscale, pentru a limita penalitățile suplimentare pentru întârziere.
Managementul a abordat subiectul pe scurt, în timpul conferinței telefonice, spunând că rezultatele operaționale bune din T3 2023 i-au permis să înregistreze aceste costuri și să-și păstreze abordarea sa prudentă.
S-a adăugat, de asemenea, că nu dorește nicio surpriză negativă în viitor. Având în vedere abordarea sa prudentă, nu ne-ar surprinde dacă TLV continuă să înregistreze întreaga sumă a taxelor și penalităților ori de câte ori consideră că există spațiu.
În general, considerăm aceste rezultate ca fiind în mare parte neutre. TLV a realizat un randament al capitalului (ROE) anualizat de 23% în T3 2023 și pare bine poziționată pentru a livra un profit net anual în conformitate cu consensul de 2,7 miliarde RON în 2023E.
Poziția sa de capital rămâne solidă, în ciuda unei anumite deteriorări în T3 2023. TLV a raportat un raport Tier 1 de 17,14% și o rată de adecvarea capitalului (Capital Adequacy Ratio de 20,88%, care sunt încă confortabil peste cerințele regulatorii, în ciuda deteriorării de 150 puncte de bază față de trimestrul anterior.
Raportul in intregime poate fi accesat aici.