BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Bursa de Valori București este singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri globale realizate până acum în acest an

Autor: Financial Market
4 min

Competitia internationala la nivelul burselor de valori pentru atragerea de companii care sa se listeze s-a intensificat in acest an. Ofertele publice initiale (IPO) au fost mai putine atat ca numar cat si ca valoare pana acum in acest an la nivel global, iar apetitul actionarilor de a aduce companii noi pe burse in special in pietele din SUA si Europa a fost eclipsat de activitatea din pietele din Asia.

Chiar si in aceste conditii, pe fondul tensiunilor geopolitice internationale si a unui mediu macroeconomic incert, o serie de IPO-uri au reusit sa marcheze in mod semnificativ peisajul investitional.

Cea mai mare oferta publica initiala (IPO) de pana acum in acest an a fost de 5,2 miliarde dolari si a fost realizata de Arm, companie inregistrata in Regatul Unit si listata pe NASDAQ (SUA).

Kenvue, companie americana, s-a listat la Bursa de la New York (NYSE) dupa o oferta incheiata cu succes la 4,4 miliarde dolari. Pe locul al treilea in topul celor mai mari IPO-uri globale incheiate cu succes pana acum in acest an se afla Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, companie listata pe bursa din Abu Dhabi dupa un IPO de 2,5 miliarde dolari.

Compania romaneasca Hidroelectrica, lider in productia de energie electrica din surse 100% regenerabile, s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe 12 iulie, ca urmare a celui mai mare IPO realizat vreodata in Romania: 2 miliarde de dolari.

Pe locul al cincilea se afla companie Nexchip din China care a fost listata pe Bursa din Shanghai ca urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari.

Astfel, BVB a fost singura bursa din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 in clasamentul global in functie de valoarea unei oferte inregistrate in primele 3 trimestre.

IPO RO

Piata de capital din Romania a castigat vizibilitate atat pe plan international, cat si intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numarul investitorilor prezenti in piata de capital romaneasca a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare fata de numarul de acum cinci ani.

Invest RO

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Piata de capital din Romania a devenit tot mai vizibila in randul investitorilor internationali.

Am observat o crestere a reprezentantivitatii companiilor romanesti in componenta indicilor FTSE Russell si MSCI. La nivelul vizibilitatii, societatile listate la BVB si indicii BVB apar in datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare si suntem in discutii sa largim acest orizont astfel incat investitorii internationali sa aiba acces facil la datele privind companiile romanesti.

Si la nivelul investitorilor romani, cele mai noi date reconfirma trendul ascendent: avem 16 trimestre consecutive de crestere si un nou maxim istoric de 168.000 de investitori, o crestere de 211% in ultimii cinci ani, deci o triplare a celor care acceseaza piata de capital.

Doar in acest an, avem 35.000 de noi investitori pe fondul derularii ofertei Hidroelectrica si a continuarii programului de obligatiuni Fidelis. Datorita ofertei Hidroelectrica BVB este singura bursa din Europa prezenta in Top 5 IPO-uri realizate la nivel global pana acum in acest an.

CITESTE SI:  Acțiunea săptămânii - Broadcom, producător american de software de infrastructură și semiconductori

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Ca operator de piata si sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare derulata in ultimii ani si rezultatele financiare recente confirma acest lucru.

De altfel numarul celor care detin actiuni in cadrul emitentului BVB a depasit 5.000 de actionari, ceea ce este o premiera si reprezinta o triplare fata de nivelul de acum cinci ani.

Interesul crescut s-a manifestat si la nivelul evolutiei de piata, unde actiunea BVB a inregistrat in primele 10 luni o crestere de 100%, incluzand si dividendele.

Adoptand o perspectiva mai larga asupra pietelor de capital, putem observa fara dubiu ca, la nivelul IPO-urilor globale realizate pana acum in acest an, oferta Hidroelectrica a pus Romania pe harta internationala a fondurilor de investitii.

Succesul IPO-ului Hidroelectrica, luand in calcul ca a fost cea mai mare oferta publica initiala derulata in istoria Bursei de Valori Bucuresti si ca listarea pachetului de actiuni s-a realizat exclusiv pe bursa romaneasca, a demonstrat ca avem o comunitate foarte puternica de investitori, atat institutionali, cat si individuali.

Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a BVB a inregistrat un record absolut la finalul primelor 10 luni ale acestui an, cand a depasit 29,4 miliarde lei, echivalentul a 5,9 miliarde euro.

Lichiditatea medie zilnica in acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numarul tranzactiilor a trecut, la finalul primelor 10 luni din acest an, de 1,45 milioane de tranzactii.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la finalul lunii octombrie la 14.218 puncte, in usoara scadere fata de luna precedenta, insa cu un avans de 21,9% de la inceputul acestui an.

Indicele BET-TR, care include si dividendele, a incheiat primele 10 luni la un nivel de 29.362 puncte, sau o crestere de 29,4% de la inceputul anului.

Printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pietei de capital in ceee ce priveste listarile de instrumente financiare se remarca oferta Hidroelectrica si continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis.

Oferta publica initiala (IPO) a Hidroelectrica (H2O), lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, a atras in total 9,28 miliarde RON (circa 1,9 miliarde EUR sau 2 miliarde USD) pentru 89,7 milioane de actiuni reprezentand 19,94% din numarul total de actiuni si a devenit cea mai mare oferta din Europa si a patra cea mai mare din lume luand in calcul IPO-urile realizate pana acum in acest an.

Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piata Reglementata a BVB si este cea mai mare companie romaneasca listata la BVB din punct de vedere al capitalizarii.