BET
17374.51
0.16%
BET-TR
38317.88
0.16%
BET-FI
60102.72
-0.28%
BETPlus
2571.62
0.17%
BET-NG
1231.69
0.47%
BET-XT
1493.21
0.16%
BET-XT-TR
3237.19
0.16%
BET-BK
3255.15
0.1%
ROTX
38545.52
0.17%

Bursa în T1: OMV Petrom și Nuclearelectrica creșteri de peste 19%, în timp ce Alro și Sphera Group scăderi de 12%

Autor: Financial Market
3 min

In primele trei luni din acest an am avut parte de o volatilitate puternică. La finalul lui ianuarie, indicele BET pierduse aproape 6%, in februarie a urcat cu peste 10%, iar in martie a mai castigat 5 procente.

Mai mult de atât, in sectorul bancar, volatilitatea s-a manifestat si mai puternic: ecartul dintre pretul maxim si cel minim in cazul actiunilor Banca Transilvania a fost de aproape 40%, in timp ce la BRD a ajuns la aproape 35%.

Piata locala de capital a avut astfel parte de un prim trimestru foarte agitat, cu multe momente in care nervii investitorilor au fost intinsi la maxim si cu tot atatea momente de oportunitate. La capitolul lichiditate, valoarea tranzactiilor cu actiuni, pe piata reglementata, a ajuns la 2,7 miliarde lei, adica o medie zilnica de 44 milioane lei, se arată într-o analiza a brokerilor de la Prime Transaction.

O surpriză a fost evoluția indicelui BET care după primele trei luni ale anului a inregistreaza o crestere de aproape 9%. Este mai putin decat a avut anul trecut in aceeasi perioada, insa este nesperat de bine tinand cont de cum a evoluat piața in ianuarie. Diferența dintre BET si BET-TR este pana in acest moment una nesemnificativă, dat fiind faptul ca doar Transelectrica si Alro au avut data de inregistrare pentru dividende in această perioadă,” precizează in continuare analiza.

primet

*la data ultimei ajustari, adica 08.03.2019. Evolutia a fost calculata cu pretul ajustat cu dividendul. Sursa: calcule Prime Transaction, BVB

CITESTE SI:  Când va atinge indicele american S&P 500 pragul de 3000 de puncte?

Cele mai importante evoluții

OMV Petrom (SNP) a fost cel mai performant emitent până in acest moment, urcând cu 19,4%. Avansul inregistrat de actiunile Petrom a fost probabil generat in mare masura de cresterea cotatiei petrolului.

Nuclearelectrica a fost pe locul secund in acest top al evolutiei cotatiilor companiilor incluse in BET. Titlurile companiei reusesc astfel sa își mențină ritmul bun, in contextul in care in ultimii doi ani a fost emitentul cu cea
mai mare crestere din BET (tinand cont si de dividendele acordate).

• A treia pozitie revine actiunilor Romgaz, topul primilor trei emitenti fiind detinut in totalitate de sectorul energetic. Avansul actiunilor Romgaz a venit atat ca urmare a echilibrării cotatiei dupa scaderea agresivă de la finalul anului 2018, insă poate mai important a fost asteptarea unui dividend cu randament ridicat, asteptare confirmata apoi de propunerea Consiliului de Administratie.

Banca Transilvania au avut o diferența de aproape 40% intre prețul maxim atins in T1 2019 (2,17 lei/actiune) si cel minim (1,56 lei/actiune). Totusi, incertutidinea legislativa a mentinut titlurile TLV in a doua parte a clasamentului, incheind T1 2019 cu un avans de doar 3,49%.

• Actiunile BRD, desi au fost aproape la fel de volatile, au reusit să marcheze un avans dupa primele trei luni din 2019 de 14,04%.

Primul trimestru nu a adus doar creșteri, ci și scăderi. Din cele 16 companii incluse in indicele BET avem si patru companii care au incheiat T1 2019 cu pierderi. Toti cei 4 emitenti au ceva in comun si anume faptul ca sunt relativ proaspat intrati in componenta indicelui BET. Astfel, Sphera Franchise Group (SFG) – detinatorul francizelor KFC, Pizza Hut si Taco Bell a avut un declin de 12,15%, in timp ce proaspat intrata in BET, Alro Slatina, a scazut cu 11,77% in aceste trei luni. MedLife si Digi Communication N.V. au mai inregistrat scaderi, insa sunt la un pas de a trece in teritoriul pozitiv.

Concluzie

„Evoluția din T1 2019 a fost probabil una pe placul investitorilor cu apetit pentru speculatii. Totusi, miscările bruște ale pietei determinate in mare parte de un cadru fiscal incert lasă semne investitorilor si in anumite cazuri reusesc să ilustreze mediul bursier ca fiind unul de tip roller coaster.

Din pacate, oportunitatile create in aceasta perioadă au fost mai greu de remarcat in conditiile unor factori de stress precum posibila taxa pe activele bancare (discutată, rediscutată, schimbată si iar schimbată). Pretul actiunilor tinde spre echilibru, insă acesta nu poate fi atins deocamdată.

Unul dintre rolurile importante ale bursei este acela de a pune in balanță lucrurile acolo unde există derapaje, iar acest prim trimestru din 2019 ne-a arătat ca piața locală se maturizează,” precizează in final analiza Prime Transaction.

Articolul inițial a apărut aici.


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.