În ultima perioadă, bursele din întreaga lume au avut parte de creșteri spectaculoase, iar unii indici au reușit să atingă iarăși sau chiar să depășească maximele înregistrate anterior.
De exemplu, indicele Nasdaq a ajuns la un nou maxim istoric, înregistrând o creștere de aproximativ 43% față de minimele atinse în luna martie. În același timp, indicele S&P 500 mai are de recuperat doar 5%, pentru a retesta maximul înregistrat în acest an.
Deși unii analiști estimează că, în urma rezultatelor trimestrului al doilea, care urmează să fie publicate de către companii, bursele vor avea parte de noi scăderi masive și chiar de retestarea minimelor din luna martie, intervențiile fără precedent ale guvernelor și băncilor centrale coroborate cu repornirea activităților economice în tot mai multe state, scad semnificativ șansele unei noi prăbușiri bursiere.
Totodată, ultimele date raportate de SUA, cu privire la locurile de muncă au alimentat optimismul prezent în ultimul timp în piețe,deschizând drumul către o posibilă revenire economică, destul de rapidă în raport cu așteptările inițiale.
În ceea ce privește situația de pe bursa românească, aceasta s-a corelat în mare parte cu evoluția piețelor externe și a avut parte de aprecieri semnificative. De pildă, indicele principal BET a înregistrat o creștere de aproximativ 25% față de minimele atinse în luna martie și mai are nevoie de 15 procente pentru a ajunge la maximul atins anterior în acest an.
În ceea ce privește rezultatele înregistrate în primul trimestru de companiile listate la București, acestea au fost, în mare parte în linie cu așteptările, cu câteva surprize pozitive venite din partea Electrica, Transelectrica, Romgaz și Transgaz.
Randamentele dividendelor propuse de companii au constituit un alt factor, care a susținut evoluția bursei românești în ultima lună, iar acest trend este foarte probabil să continue și în perioada următoare.
Mare parte din cei prezenți pe piețele de capital consideră că evoluția din ultima perioadă a burselor din întreaga lume este cel puțin irațională, având în vedere estimările care se fac cu privire la impactul economic al pandemiei pentru perioada ce urmează.
Dar mai sunt oare bursele corelate cu ceea ce se întâmplă în economie?
[ajax_load_more]