Piata de capital din Romania a crescut cu 8,6% in luna noiembrie prin prisma indicelui BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), si a indicelui BET-TR, care include si dividendele.
Este cel mai mare ritm de crestere consemnat la nivelul tuturor indicilor BVB in luna noiembrie. In ultima sedință de tranzactionare a lunii trecute, indicele BET afisa un nivel de 11.730 de puncte, in timp ce BET-TR a inchis luna la 22.817 puncte.
Cresterea de 8,6% a indicelui BET reprezinta cel mai mare ritm de crestere din ultimele 20 de luni, dupa ce in martie 2021 BET crescuse cu aproape 9,7%. Cresterea procentuala inregistrata de BET in noiembrie in acest an reprezinta, de asemenea, a patra cea mai buna luna noiembrie de la lansarea indicelui.
Activitatea investitionala s-a intensificat la BVB in primele 11 luni: peste 1,5 milioane de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata si pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare au fost realizate, in crestere cu 11,3% comparativ cu perioada ianuarie-noiebrie a anului trecut, cand au fost inregistrate 1,38 milioane de tranzactii.
„Rezultatele financiare raportate de companiile romanesti coroborate cu un context intern si extern mai favorabil manifestat la nivelul lunii noiembrie au condus la cresteri semnificative pentru societatile listate la BVB.
Este un semnal, deci nu un trend, insa este un semnal esential despre cat de important este sa fii prezent pe bursa pentru a beneficia de aceste momente.
Privind la ceea ce se intampla intr-un context mai larg, pana acum, in 2022, au avut loc 37 de runde de finantare atat pe segmenul de actiuni, cat si de obligatiuni, iar aceste runde de finantare au ajuns la un nivel de aproape 1,6 miliarde euro.
Cred ca aceste cifre sunt mai mult decat graitoare despre nevoile de finantare pe care bursa indeplineste cu succes”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
„Cresterea pe care piata de capital a avut-o luna trecuta constituie un exemplu cat se poate de clar despre importanta unei strategii de investitii recurente.
Insa, inainte de toate, cel mai important este ca romanii sa fie prezenti in numar cat mai mare in piata de capital si datele pe care le avem pana acum vin sa confirme acest trend.
Sunt in continuare companii care vor sa vina pe bursa, si vorbim atat de companii de stat sau private, cat si de companii din regiune care vor sa se listeze la BVB.
Bursa este locul unde transparenta unei companii este pretuita in bani, iar investitorii au acum un grad de diversificare mai mare ca niciodata: peste 140 de instrumente financiare au fost listate in ultimii 4 ani la BVB”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.
Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a ajuns la 18,8 miliarde lei, echivalentul a 3,8 miliarde euro, in primele 11 luni, in crestere in acest an cu 8,3%.
Valoarea medie zilnica de tranzactionare pe Piata Reglementata cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 81,5 milioane lei, echivalentul a 16,5 milioane euro, +8,8% comparativ cu primele 11 luni ale anului anterior.
Evolutia pietei de capital din Romania a fost recunoscuta pe plan international de furnizorul global de indici FTSE Russell si, incepand cu 2020, Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta. In prezent, 13 companii romanesti sunt incluse in indicii pietelor emergente, iar printre aceste companii se numara si emitentul BVB, companie listata in 2010 pe propria piata.