BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Creștere puternică a veniturilor si profitabilității pentru Norofert la finalul anului trecut. Compania propune un dividend în numerar cu creștere anuală

Autor: Financial Market
3 min

Norofert Group, principalul producător român de inputuri organice listat pe piața AeRO de la BVB sub simbolul NRF raportează afaceri in creștere puternică față de anul precedent pe fondul dezvoltării liniilor de business din portofoliu, situațiile financiare fiind auditate.

Astfel, veniturile din exploatare ale grupului au ajuns în 2022 la 77,35 milioane lei în creștere cu 58% față de perioada similară a anului 2021 iar cifra de afaceri consolidată a atins 70,68 milioane lei, în creștere cu 36% față de 2021 din care, Norofert SA, la nivel individual, are o cifră de afaceri de 67,71 milioane lei.

Rezultatul net consolidat a înregistrat o creștere de 49% comparativ cu 2021 ajungând la 10,56 milioane lei, datorată unei mai bune prezențe în piață, vânzări semnificativ mai mari de inputuri solide și lichide, core businessul Norofert având cea mai mare influență asupra creșterii spre deosebire de anul 2021.

Ne mândrim cu investițiile pe care le-am realizat în 2022. Punerea în funcțiune a liniei de îngrășăminte de sol în timp record, după întârzieri la livrare, ne-a permis să demaram producția pentru a onora comenzile din campania de toamnă și cea de presales 2023.

Achiziția terenului și a fabricii de la Filipestii de Pădure ne vor permite investiții suplimentare începând cu anul acesta, iar pe cei 10.000 mp de teren pe care îi avem liberi avem posibilitatea de a scala producția și depozitarea.

Mai mult, cifrele ne arată că marja bruta s-a îmbunătățit, depășind din nou 20%. Acesta este un indicator fundamental pentru noi deoarece ne arată, în special într-un an dificil, că putem să stăm deasupra inflației și să fim profitabili chiar și în condiții adverse.

Cashflow-ul pe care ne-am străduit să-l îmbunătățim prin utilizarea de produse bancare precum factoring și scontări ne-au permis să achiziționam volume mari de materie primă și să investim în îmbunătățiri în fluxurile de producție, ambele aducând economii în costing-ul produselor proprii,”  a declarat Vlad Popescu, Președintele Consiliului de Administrație.

rez nrf

Variația stocurilor a fost pozitivă, compania avea la finalul anului un stoc mai mare de marfă ca la începutul perioadei de raportare. Viteza de rotație a stocurilor este mai mare, iar acest fapt arată capacitatea companiei de a valorifica marfa produsă, versus păstrarea ei în stoc pentru o perioada mai lungă.

Totodată, cheltuielile cu materialele au înregistrat o creștere de aproximativ 18 milioane lei cu 75% mai mult față de perioada similară din 2021, datorată creșterii vânzărilor de inputuri lichide și solide produse.

De notat este și faptul că toate costurile cu materiile prime și transportul acestora au crescut în decursul anului 2022, din cauza tulburărilor de fluxuri logistice cauzate de războiul din Ucraina și presiunea inflaționistă din piață.

CITESTE SI:  Bursa americană rămâne stabilă înainte de publicarea datelor privind evoluția inflației

Cheltuielile cu personalul au stagnat la nivelul anului 2021, în comparație cu creșterile de vânzări pe care Norofert le-a avut în 2021. Acest fapt s-a datorat și externalizării procesului de vânzări și intermediere, în special pentru zonele țării în care acoperirea cu forța de vânzări proprie nu era suficientă.

Cash-flow-ul companiei a cunoscut o îmbunătățire față de 2021 și o diferență foarte mare vs. 2020, datorată cash-flow-ului pozitiv care a caracterizat anul 2022.

Factoring-ul, scontările BO și vânzările de îngrășăminte solide cu plata în avans au adus cash în companie, care a fost utilizat pentru finanțarea investițiilor necesare punerii în funcțiune a liniei de producție îngrășăminte granulate, în ferma Zimnicea și a achizițiilor de aparatură de laborator pentru multiplicare microorganisme și bacterii.

nrf cpp

Performanța financiară consolidată a companiei. Sursa BVB

Creanțele au cunoscut o scădere cu 5,86% în comparație cu finalul de an 2021 ca urmare a unei bune gestionări a acestora și transformarea lor în cash înainte de termen prin factoring și scontări de BO.

De asemenea, Norofert S.A. a folosit creanțe în valoare de aproximativ 15 milioane lei pentru a garanta împrumuturile bancare destinate achiziției fabricii de la Filipestii de Pădure precum și liniei de credit de 2 milioane euro, ambele contractate cu EximBank S.A.

Cota de piață

Pe o piață a produselor fitosanitare și îngrășămintelor ecologice apreciată la 10-12 milioane de euro, Norofert deține o cotă de piață aproximativă de 30%, estimată prin raportarea numărului de hectare de cultură ecologică pentru care necesarul de fitosanitare / îngrășământ ecologic a fost acoperit de vânzările Norofert la numărul total de hectare de cultură agricolă pe care se aplică inputuri ecologice.

Potrivit așteptărilor conducerii Norofert, având în vedere faptul că, în prezent, pe aceasta piață se comercializează aproape exclusiv produse fitosanitare și fertilizante foliare, creșterea capacității de producție și desfacere de îngrășăminte de sol organice va contribui la consolidarea și amplificarea poziției concurențiale.

Politica de dividend

Conducerea companiei propune modificarea politicii de dividend prin adăugarea unui dividend în numerar cu creștere anuală, propunerea inițială pentru primul dividend fiind de 1,2 milioane lei brut.

Conducerea companiei consideră această politică de dividend ca fiind o dovadă importantă a responsabilității societății, cuantumul dividendului fiind unul conservator și sustenabil pentru o companie în dezvoltare.

În memorandumul de listare, compania a propus un dividend prin acțiuni gratuite pe perioada bugetată de 3 ani, 2020-2022. Datorită economiilor făcute la montarea liniei de solide de aproximativ 0,5 milioane lei și la achiziționarea fabricii de 1 milion lei, compania se află în poziția de a propune acordarea unui dividend în numerar cu un an mai devreme față de planul inițial al conducerii.

Raportul integral poate fi accesat aici.