There was an error retrieving data. Please try again later.

Cu o creștere de aproape 4%, indicele BET conduce topul câștigurilor burselor din regiune după primele trei luni. Creșteri puternice pe bursele din vest

Autor: Financial Market
2 min

Cu o creștere de până in 4% dupa primele trei luni, se poate spune că indicele BET a avut o evoluție decentă in comparație cu bursele din regiune, unde volatilitatea a fost in continuare cuvântul de bază.

Spre comparație, bursa din Polonia a scăzut cu aproape 2%, cea din Budapesta cu aproape 3%, in timp ce bursa din Viena a crescut cu 2.6%.

Ultima sesiune de tranzacționare a lunii martie a adus creșteri pentru toți indicii pieței locale cu câștiguri cuprinse între 0.58% in cazul BET și 1.76% pentru BET-NG.

zmAWvs3d

De altfel, reperul companiilor din sectorul energetic a avut cea mai bună evoluție de la începutul anului marcând o apreciere de 7.85%.

Lichiditatea medie zilnică se apropie de 9 milioane de euro pe primele trei luni, dar tranzacțiile se adună de cele mai multe ori de la bănci și companiile sectorului energetic al indicelui BET.

Perioada finalului de trimestru a adus și propunerile companiilor pentru dividendele ce se vor acorda din profitul anului trecut. O listă orientativă poate fi consultată aici.

În Europa, piețele de acțiuni și-au extins câștigurile vineri, atât indicele STOXX 600 paneuropean cât și DAX 40 din Germania atingând noi maxime ale ultimelor trei săptămâni, după ce datele economice din Zona Euro au arătat că presiunile inflaționiste au continuat să se diminueze.

Cel mai recent raport al IPC pentru blocul comunitar a arătat că prețurile de consum au crescut cu 6,9% în martie, cea mai mică rată din ultimele 12 luni, pe masură ce prețurile la energie au înregistrat prima scădere anuală.

La Frankfurt, indicele DAX a crescut vineri cu 106 puncte sau 0,69% ducând câștigul de la inceputul anului la 11%. În fruntea câștigurilor au fost Adidas (4,67%), Zalando (2,12%) și Hannover Rueck (1,91%) in timp ce scăderi au inregistrat Sartorius (-5,01%), Covestro (-0,31%) și Mercedes-Benz Group AG (-0,28%).

CITESTE SI:  AROBS Transilvania încheie prima etapă a majorării capitalului social dar interesul investitorilor rămâne scăzut

La Paris, indicele CAC 40 a avansat cu aproximativ 4,4% in cursul săptămânii iar pe parcursul trimestrului cu 11,4%, cea mai bună performanță din ultimul trimestru din 2020 încoace.

8GQcU0fs

Evoluția indicelor DAX40 si CAC40 de la inceptului anului. Sursa TradingView

Peste ocean, companiile de pe Wall Street și-au extins câștigurile pentru a treia sesiune consecutivă și au încheiat vineri, ultima zi de tranzacționare a lunii și a trimestrului.

Dow Jones a crescut cu peste 400 de puncte, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au crescut cu 1,4%, respectiv 1,7%. Inflatia PCE (Personal Consumption Expenditures), indicele de bază al prețurilor pentru cheltuielile de consum personal din SUA, a ajuns la 4,6% si fost sub așteptările pietelor, semn că inflația a atins un vârf, alimentând speculații că ciclul de înăsprire a ratelor Fed s-ar putea încheia în curând.

Totuși, mai mulți factori de decizie ai Fed au sugerat săptămâna aceasta că ar fi nevoie de mai multe înăspriri monetare pentru a domoli inflația, chiar și după recentele tulburări din sectorul bancar.

Acțiunile Home Depot (HD), Nike (NKE) și Walmart (WMT) au adăugat 1% in timp ce acțiunile Intel (INTC) își continuă ritmul în creștere, acum cu peste 11% în ultimele patru zile.

După primul trimestru, acțiunile tehnologice au înregistrat câștiguri puternice si au propulsat evolutia indicelui Nasdaq la 17%, în timp ce Dow și S&P 500 au crescut cu 0,6% respectiv cu 7,4%.