De obicei, economiile personale ale unui antreprenor și, dacă este necesar, contribuțiile de la prieteni sau rude sunt sursa de finanțare pentru începerea unei afaceri noi. Pentru un proiect mare însă, întrucât necesarul de finanțare este mai semnificativ, companiile vor avea nevoie de credite sau de alte surse de finanțare.
Astfel, atragerea de capitaluri este unul dintre cele mai importante aspecte legate de înființarea sau extinderea unei afaceri la scară largă. Acest proces implică atragerea de fonduri de la investitori din întreaga țară și nu numai, prin vânzarea de acțiuni ale companiei pentru prima dată, urmată de listarea la bursă.
Procesul este numit Ofertă Publică Inițială sau IPO si mai multe detalii legate de cum se deruleaza acest proces se pot regasi aici și în continuare, în articolul ce urmează. [emaillocker]
Pentru aceasta, compania trebuie să invite investitorii să subscrie acțiuni în baza informațiilor furnizate printr-un document de ofertă numit prospect, care include detalii complete despre istoricul companiei, proiectele sale, modelul său de afacere, estimările privind profitabilitatea etc.
Investitorii care consideră convingătoare această oportunitate de investiție pot subscrie în oferta publică, iar după alocarea acțiunilor devin acționari al companiei. Secțiunea pieței de capital prin care companiile atrag bani de la investitori este numită piață primară.
Este de reținut faptul că după ce ai devenit acționar într-o companie listată și dorești să îți modifici strategia de investire poți vinde acțiunile deținute altor acționari sau unor noi investitori prin intermediul bursei. Astfel de tranzacții nu reduc capitalul unei companii.
Bursele aduc la un loc astfel de vânzători și cumpărători prin intermediul brokerilor și facilitează tranzacționarea. Secțiunea pieței de capital în care se tranzacționează acțiuni deja emise este cunoscută sub numele de piață secundară.
Nu trebuie neapărat să cumperi acțiuni la o companie în cadrul unei oferte publice inițiale. Oricând poți cumpăra acțiuni la orice companie listată la bursă. Ca acționar, ești co-proprietar al companiei și îndreptățit să beneficiezi de toate drepturile de proprietate, inclusiv de dividend: profitul distribuit de companie proprietarilor, în urma deciziei acționarilor în AGA de a distribui profit.
În decursul anilor, dacă o companie are rezultate financiare bune și un istoric al plății dividendelor, alți investitori vor dori să devină proprietari ai unei astfel de companii prin cumpărarea acțiunilor companiei. Rezultatele bune ale companiei emitente (profitabilitate în creștere, dividende) duc la creșterea cererii pentru aceste acțiuni, care poate duce la creșterea prețului acțiunilor.
Astfel, ai oportunitatea să vinzi acțiunile tale la un preț mai mare decât cel la care le-ai cumpărat. În acest mod îți poți crește averea, bineînțeles dacă ai făcut alegerea bună încă de la început atunci când ai cumpărat acțiuni la compania potrivită. Reversul este la fel de valabil!
Din acest motiv este important ca un investitor să fie informat atunci când face o alegere!
IPO poate fi suprasubscris (interes mare al investitorilor pentru compania emitentă), caz în care investitorii vor subscrie sume semnificativ mai mari față de valoarea acțiunilor pe care le vor primi ulterior (cost pentru investitori care blochează sume importante de bani) sau subsubscris (interes scăzut al investitorilor pentru compania emitentă), caz în care emitentul poate avea probleme cu mobilizarea capitalului necesar dezvoltării sale.
Important de reținut:
Capitalizarea bursieră a unei companii = Preț de piață x Număr de acțiuni emise
Dacă vrei sa afli cele mai importante 5 motive pentru care merită să investești în acțiuni și cum și ce influențează prețul acțiunilor, citește articolul de aici.
Articol realizat cu sprijinul BVB si ASF. Informatiile sunt regasite si in Manualul utilizatorului de servicii financiare.
[/emaillocker]
[ajax_load_more]