BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

Evoluții bursiere: Debut puternic în IPO-ul H2O pentru investitorii de retail. Săptămână negativă pentru indicii europeni și americani

Autor: Financial Market
3 min

Săptămâna care tocmai s-a incheiat a adus cel mai mare IPO pe Bursa de Valori București. Hidroelectrica, companie controlată de statul român in proportie de 80% și Fondul Proprietatea 20%, a primit aviz pozitiv din partea ASF privind oferta publică inițială care presupune vânzarea pachetului de pana la 20% detinut de FP.

Prima zi de tranzactionare a adus o efervescență pe tranșa investitorilor de retail care au subscris 382 mil lei, reprezentând aproape 30% din totalul alocat acestora. Pretul fix la care acestia pot subscrie este de 112 lei, perioada de 5 zile lucratoare iar valoarea minima a ordinului 5.600 lei, adică 50 de acțiuni.

Dar, dincolo de venirea pe bursă a celei mai mari companii energetice din Romania, indicii și acțiunile au continuat trendul lateral inceput in urma cu cateva luni, investitorii luând o pauză in așteptarea IPO-ului.

Evoluția se vede și in performanta indicelui BET care de la inceputul anului are un plus de doar 3%, in comparatie cu indicii europeni care au creșteri chiar si de 10-12%, în timp ce lichiditate zilnică de multe ori atinge doar cateva milioane de euro.

La finalul ședinței de ieri, valoarea tranzactiilor a fost de 11,59 milioane euro, in crestere comparativ cu restul sedintelor de tranzactionare din ultimele zile, principalele companii care au contribuit fiind Fondul Proprietatea (FP) 19,59 milioane lei si Banca Transilvania (TLV) 13,32 milioane lei.

Conform brokerilor de la Prime Transaction, din indicele BET, Alro (ALR) a fost singurul emitent care s-a apreciat cu peste un procent, respectiv o crestere de 1.54%, în contrast fiind Medlife (M) -3.34%, Fondul Proprietatea (FP) -2.95% si Digi Communications (DIGI) -2.59%.

FmysvPqs

In Europa, acțiunile au scăzut vineri pentru a cincea sesiune consecutivă și au înregistrat o pierdere săptămânală de aproape 3%, cea mai mare din martie încoace, pe masură ce investitorii s-au confruntat cu impactul măsurilor de înăsprire monetară ale marilor bănci centrale, împreună cu datele economice dezamăgitoare.

Indicele DAX german a scăzut cu 1%, până la un minim de patru săptămâni de 15.830, acțiunile Siemens Energy scăzând cu 37% după ce compania și-a retras perspectiva anuală a profitului.

Între timp, cel mai recent sondaj PMI a arătat că evoluția activității economice din zona euro a stagnat în luna iunie, din cauza încetinirii activității de servicii și a unei contracții mai pronunțată a producției.

CITESTE SI:  Analiză Saxo Bank: Energie și cereale mai scumpe în T3 2024

Peste toate informatiile negative, așteptările cu privire la noi creșteri ale ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene și ale Rezervei Federale, ambele cu o majorare mai mare decât cea anticipată de 50 de puncte de bază de către Banca Angliei, au amplificat îngrijorările cu privire la repercusiunile economice ale reducerii inflației.

In Franța, indicele CAC 40 a scăzut cu aproximativ 0,6% pentru a se închide vineri la minimul ultimelor trei săptămâni de 7.163 de puncte, a cincea sesiune consecutivă de pierderi.

Indicii PMI din Franța s-au contractat pentru prima dată din luna ianuarie, din cauza performanței slabe a sectorului de producție, precum și a unei scăderi neașteptate în sectorul dominant al serviciilor.

Pe plan corporativ, acțiunile de tehnologie și de creștere, precum Eurofins Scientific (-3%), STMicroelectronics (-2,5%) și Worldline (-1,7%) au fost cele mai penalizate de către investitori.

De asemenea, în sectorul financiar, companiile de lux și imobiliare au înregistrat pierderi semnificative. Între timp, acțiunile defensive precum Orange (+1,4%) și Sanofi (+1%) au avansat mai ferm. La nivel săptămânal, CAC 40 a scăzut aproximativ 3%.

SoC2dmJ8

Peste ocean, cei trei indici majori din SUA au terminat în scădere vineri, în concordanță cu cei la nivel mondial, în timp ce îngrijorările persistente cu privire la recesiune au crescut din cauza politicilor monetare stricte, care au făcut ca prețurile țițeiului să scadă, reperul crude WTI fiind acum sub 70 de dolari barilul.

Dow Jones a încheiat cu 219 puncte mai jos, in timp ce S&P 500 și Nasdaq au pierdut 0,7%, respectiv 1%.

Săptămâna aceasta, președintele Fed a spus că banca centrală ar putea majora ratele prin alte două mișcări succesive până la sfârșitul acestui an.

În ceea ce privește datele economice, indicii PMI pentru SUA a arătat că sectorul serviciilor a rămas robust luna trecută, dar producția a scăzut cel mai mult până acum în acest an și peste așteptări.

Dintre acțiuni, ExxonMobil și Chevron au scăzut cu 0,8% fiecare. Nvidia și Microsoft au terminat cu 1,9% și 1,4% mai jos.

Cei trei indici de referință sunt au încheiat săptămâna mai jos, indicele Dow a scăzut cu 2%, iar S&P 500 și Nasdaq au scăzut cu 1,8%, respectiv 2%.

Cu toatea astea, de la inceputul anului, indicele Nasdaq a crescut cu peste 37% iar S&P500 are aproape 14%.

khPFazSd