BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Hidroelectrica intră la tranzacționare după încheierea cu succes a celui mai mare IPO realizat la BVB, în valoare de 1.9 miliarde euro

Autor: Financial Market
7 min

Hidroelectrica (H2O), lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, a incheiat cu succes cea mai mare oferta publica initiala (IPO) realizata vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), intr-o operatiune care a atras in total 9,28 miliarde RON (1,87 miliarde EUR sau 2,04 miliarde USD) pentru 89,7 milioane de actiuni reprezentand 19,94% din numarul total de actiuni.

Oferta Hidroelectrica, derulata la BVB in perioada 23 iunie – 4 iulie 2023, a devenit, astfel, cea mai mare oferta din Europa si a treia cea mai mare din lume luand in calcul IPO-urile realizate pana acum in acest an.

Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piata Reglementata a BVB si a intrat la tranzactionare sub simbolul H2O. Pretul pe actiune stabilit in cadrul IPO a fost de 104 RON (21 EUR, 23.1 USD), ceea ce ofera companiei o capitalizare de 46,77 miliarde RON (9,45 miliarde EUR sau 10,35 miliarde USD).

Raportat la intreaga valoare de piata a companiilor listate la BVB, Hidroelectrica reprezinta aproximativ 22% din capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata de capital din Romania, nivel care a atins 211,77 miliarde RON (42,7 miliarde EUR sau 47 miliarde USD) la finalul primului semestru din acest an.

Fondul Proprietatea (FP), fond de investitii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services, a vandut un pachet de 89,7 milioane de actiuni reprezentand 19,94% din numarul total al actiunilor emise de Hidroelectrica. FP a detinut o participatie minoritara in Hidroelectrica inca de la infiintarea Fondului, in 2005.

Statul roman reprezentat de Ministerul Energiei in calitate de actionar majoritar si-a pastrat participatia de 80,06% din Hidroelectrica. Statul roman nu va putea vinde din actiunile Hidroelectrica in primele 12 luni ulterior listarii, cu anumite exceptii prevazute in prospect.

Oferta publica initiala a fost suprasubscrisa de mai multe ori, iar societatea si vanzatorul au decis sa realoce actiuni din transa investitorilor institutionali catre transa investitorilor retail, aceasta fiind suplimentata de la 15% la 20%. Astfel, investitorilor institutionali le-au fost alocate 80% din actiunile din oferta, iar investitorilor de retail 20% (incluzand actiunile suplimentare supra-alocate in scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru transa investitorilor de retail a fost de 0,3209762650.

La fiecare 100 de actiuni subscrise, investitorii de retail au primit 32 de actiuni. Investitorilor de retail care au subscris in primele cinci zile au li s-a acoprdat un discount de 3% din pretul de oferta. In cele 8 zile ale ofertei, investitorii de retail au plasat aproape 52.000 de ordine de aproximativ 6,3 miliarde RON (1,27 miliarde EUR sau 1,39 miliarde USD), valoare record pentru subscrierile transei de retail la un IPO in Romania.

Pretul final de oferta pentru investitorii care au subscris cu discount a fost de 100,88 RON pe actiune. Investitorii de retail care au subscris pentru pachetul minim din oferta (50 de actiuni) si care au primit dupa alocare cate 16 actiuni au plasat aproape 30% (15.268) din numarul total al tranzactiilor.

Actiunile Hidroelectrica au intrat pe 12 iulie la tranzactionare la BVB sub simbolul H2O si pot fi cumparate in mod transparent prin intermediul brokerilor autorizati.

Lista brokerilor autorizati este disponibila aici. Investitorii care doresc sa aiba expunere pe emitentul Hidroelectrica in mod indirect pot investi in fonduri mutuale sau ETF-uri care includ actiuni listate la BVB, inclusiv Hidroelectrica.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Felicitam Hidroelectrica si actionarii companiei pentru succesul celui mai mare IPO din istoria pietei de capital romanesti! Pe parcursul derularii ofertei am vazut mii de romani care si-au deschis conturi de tranzactionare, acestia au contact cu fenomenul bursier datorita reputatiei Hidroelectrica.

Listarea aceasta deschide noi oportunitati atat pentru cei 8 milioane de romani care investesc indirect pe bursa prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat, cat si pentru romanii care doresc sa investeasca in companiile strategice ale Romaniei tranzactionate la bursa, inclusiv pentru cei 500.000 de clienti ai Hidroelectrica.

Suntem intr-un context bogat in oportunitati pentru companiile romanesti iar piata locala de capital si cea bancara sunt pilonii care sustin finantarea acestora.

Noi, ca Bursa, ne indeplinim cu succes rolul de a asigura companiilor si statului acces la finantare, dovada fiind cele peste 160 de listari din ultimii cinci ani si a caror valoare se apropie de 10 miliarde euro, inluzand si aceasta oferta.

Credem ca mesajul cel mai important pe care Hidroelectrica il da tuturor companiilor Made in Romania este ca pot deveni lideri pe piata locala si chiar regionala, printr-un model solid de business, si ca piata de capital poate finanta dezvoltarea celor mai ambitioase planuri.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Romania & Portfolio Manager Fondul Proprietatea, a spus: „Dimensiunea si succesul rasunator al listarii Hidroelectrica reprezinta un rezultat extraordinar pentru numerosii ani de pregatire, munca grea si coordonare care au fost necesari pentru a face din aceasta tranzactie o realitate.

Echipa Franklin Templeton din Romania a realizat un lucru de care poate fi cu adevarat mandra si si a contribuit inca o data la scrierea istoriei pe piata de capital romaneasca.

As dori sa-mi exprim recunostinta si felicitarile mele sincere tuturor partilor implicate. Echipei de la Hidroelectrica, care astazi isi incepe calatoria ca entitate listata la bursa, va multumesc pentru angajamentul fata de proces si va felicit pentru atingerea acestei realizari. Va doresc cel mai mare succes in administrarea perlei coroanei pietei de capital din Romania.

Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica, a spus: „Astazi sarbatorim un moment decisiv in istoria Hidroelectrica – listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti.

Este cu siguranta cel mai important eveniment al pietei de capital din Romania in ultimii ani si reprezinta un moment crucial pentru Hidroelectrica, deschizandu-ne noi oportunitati de dezvoltare si crestere. Am depus un efort considerabil pentru a ajunge aici, iar cand vorbesc despre acest efort, ma refer la intreaga echipa: Hidroelectrica, actionari, autoritati, consultanti si consortiu de banci.

Am dedicat ani de pregatire, depasind diverse provocari, printre care mentionez rezolvarea blocajelor decizionale privind investitiile istorice ale companiei si obtinerea unei opinii fara rezerve din partea auditorilor.

Am urmarit cu atentie dezvoltarea sanatoasa a afacerii noastre, concentrandu-ne exclusiv pe zona energiei verzi, obtinute din surse regenerabile.

Am actionat cu responsabilitate si grija, iar rezultatele obtinute in ultimii ani confirma abordarea noastra. In acest sens, doresc sa multumesc actionarilor pentru increderea acordata si pentru sustinerea oferita in promovarea proiectelor companiei.

Finalizarea IPO-ului nu este doar o realizare remarcabila pentru Hidroelectrica, ci si o dovada a potentialului imens pe care piata de capital romaneasca il are in contributia la cresterea noastra ca economie, tara si natiune.

Suntem constienti de importanta acestui moment si suntem hotarati sa maximizam avantajele pe care le ofera listarea, atat in consolidarea pozitiei noastre pe piata, cat si in atragerea de investitii durabile si promovarea transparentei.

In numele intregii companii, doresc sa adresez sincere multumiri tuturor celor care au contribuit la aceasta listare de referinta, in special echipei noastre si colegilor, pentru angajamentul, consecventa, grija si munca asidua depusa in realizarea acestui proiect.

Dedicarea si profesionalismul demonstrat de-a lungul intregului proces sunt evidente in interesul semnificativ manifestat de investitori, atat din tara, cat si din strainatate. Aceasta reprezinta o confirmare a calitatii afacerii noastre si a perspectivei sale viitoare.

CITESTE SI:  Hidroelectrica aniversează un an de la listarea la bursă. Randamentul total, ce include dividendele, a fost de 37%

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Listarea Hidroelectrica este un punct de referinta pentru piata de capital din Romania si felicitam actionarii companiei si consortiul de intermediere pentru realizarea celui mai mare IPO din Europa de pana acum in acest an.

Listarea Hidroelectrica a declansat o energie nemaiintalnita pe Bursa pentru ca a pus Romania in centrul atentiei unor investitori internationali de calibru si a mobilizat energii considerabile in randul investitorilor romani care au subscris ordine la un nivel record pentru un IPO local.

Succesul listarii Hidroelectrica a contribuit considerabil la intrarea de noi investitori in piata si impreuna cu schimbarea sistemului de impozitare a castigurilor pe piata de capital, continuarea programului de titluri de stat Fidelis si viitoarele listari anuntate creeaza premisele ca, pe termen scurt, sa depasim pragul de 200.000 de investitori in piata de capital.

Efectul Hidroelectrica trece, totodata, granitele Romaniei pentru ca o listare de asemenea anvergura are implicatii semnificative pe mai multe planuri, upgrade-ul de piata fiind unul dintre ele.

Decizia MSCI cu privire la promovarea Romaniei in randul pietelor emergente depinde si de acest succes, dar si de indeplinirea criteriilor calitative si cantitative ale furnizorului de indici. Suntem in dialog cu MSCI pentru ca o promovare la statutul de Piata Emergenta si din partea lor ar fi o recunoastere suplimentara a tuturor eforturilor stakeholderilor pietei de capital.

Consortiul de vanzare a pachetului de actiuni Hidroelectrica a fost format din Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH si Morgan Stanley Europe SE in calitate de coordonatori globali comuni. Codetinatori ai registrului de subscrieri au fost Banca Comerciala Romana SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG, Milan Branch si WOOD & Company Financial Services.

Intermediari coordonatori au fost Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. si S.S.I.F. Swiss Capital S.A. Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited a fost consultantul financiar al FP, iar STJ Advisors a fost consultantul financiar al H2O.

Actiunile companiei Hidroelectrica au fost incluse in indicii BET, BET-TR, BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, BET-BK, BET-NG si BET Plus inca din prima zi de tranzactionare a companiei pe Piata Reglementata a BVB la pretul stabilit in cadrul IPO.

Acest lucru a fost posibil dupa ce, anterior, Comisia Indicilor BVB a aprobat, in cadrul sedintei din data de 12 mai 2023, includerea actiunilor Hidroelectrica in componenta unora dintre indicii BVB.

Infiintata in anul 2000, Hidroelectrica a reusit sa se impuna pe Piata de Energie din Romania, fiind in prezent principalul producator si furnizor de energie din Romania, cat si principalul furnizor de servicii tehnologice de sistem. Hidroelectrica urmareste sa isi consolideze pozitia de lider pe Piata de Energie din Romania prin dezvoltarea capacitatilor de productie, precum si sa devina un jucator important al Pietei Regionale de Energie in perspectiva.

In ceea ce priveste rezultatele financiare, in anii incheiati la 31 decembrie 2022, 2021 si 2020, Hidroelectrica a generat venituri consolidate in valoare de 9,45 miliarde RON, 6,49 miliarde RON si, respectiv, 3,84 miliarde RON. In aceeasi perioada, compania a raportat profituri anuale in valoare de 4,46 miliarde RON, 3,12 miliarde RON si, respectiv, 1,56 miliarde RON.

In primul trimestru din 2023, Hidroelectrica a obtinut venituri consolidate de 3,27 miliarde RON, ce au fost generate de cresterea cantitatii totale de energie vanduta (4,8 TWh in primul trimestru din 2023) pe toate pietele, incluzand pietele angro, cu amanuntul si de echilibrare.

Acest aspect a contribuit la obtinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,18 miliarde RON si a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,72 miliarde RON in primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totala a EBITDA ajustat de 1,7 miliarde RON si a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,29 miliarde RON in primul trimestru din 2022.