There was an error retrieving data. Please try again later.

Nou maxim istoric pentru piața de capital din România după o creștere de 10 procente în primele 6 luni

Autor: Financial Market
4 min

Piata de capital din Romania a crescut cu 10% in primele sase luni ale acestui an, prin prisma indicelui BET-TR, care include si dividendele.

La finalul sedintei de tranzactionare din 29 iunie, BET-TR a afisat un nivel de 25.119 puncte, maximuml istoric atins de la infiintare, in urma cu 11 ani.

Tot in acest timp, BET-NG, indicele companiilor din energie si utilitati, a avut o crestere de 12,5%, acesta fiind de altfel cel mai mare ritm de crestere din randul tuturor indicilor BVB.

Desi cresterea inregistrata la finalul lunii iunie a nivelul general al pietei a avut loc pe fondul unei lichiditati in scadere, majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu exceptia BET-FI, care include societatile de investitii financiare si Fondul Proprietatea, se aflau in teritoriu pozitiv la finalul primelor 6 luni ale acestui an.

Piata de capital din Romania a supraperformat prin comparatie cu o serie de indici reprezentativi. In ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de 103%, exprimate in moneda unica europeana, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 (+91,3%) si mai mult decat dublu fata de indicele european STOXX600 (+41,6%), potrivit datelor BVB si Refinitiv.

In acelasi orizont de timp, performanta exprimata in moneda unica europeana a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 20,1%, iar cea a MSCI Frontier Markets de +13,3%. Performanta trecuta nu reprezinta o garantie a performantei viitoare, iar pietele financiare pot performa diferit in viitor.

Numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Prin comparatie, in 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 160% realizata intr-un ultimii cinci ani. Mai mult, cifra de 141.000 de investitori reprezinta un maxim istoric pentru piata de capital din Romania.

In ceea ce priveste lichiditatea, per ansamblu se poate constata ca valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 8,4 miliarde lei, echivalentul a 1,7 miliarde euro, insa aceasta cifra este in scadere fata de primul semestru al anului trecut, pe fondul asteptarilor investitorilor privind IPO-uri anuntate la BVB, dintre care cel mai semnificativ eveniment corporativ l-a reprezentat anticipata listare a Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania.

Valoarea totala a celor 15 listari realizate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a depasit 1,8 miliarde euro in primele sase luni ale acestui an, o perioada marcata de volatilitate in pietele de capital internationale.

Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 7 emisiuni de obligatiuni corporative in valoare cumulata de 1,12 miliarde euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis in valoare de 618 milioane euro, si o emisiune de obligatiuni municipale in valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul de actiuni a avut loc o listare in valoare de 1 milion de euro.

Instrumentele de venit fix au contribuit in mod semnificativ la valoarea totala de tranzactionare consemnata in primele cinci luni la BVB, impulsionate in special de continuarea programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis, dar si de revitalizarea segmentului de obligatiuni corporative.

CITESTE SI:  Hidroelectrica aniversează un an de la listarea la bursă. Randamentul total, ce include dividendele, a fost de 37%

Privind evolutia listarilor de actiuni si obligatiuni, la nivelul BVB au fost derulate peste 160 de runde de finantare in ultimii cinci ani in valoare cumulata de 8 miliarde euro.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Piata de capital din Romania a beneficiat de un prim semestru care a adus cresteri substantiale, ceea ce devine cu atat mai relevant cand analizam contextul international mai larg.

Privind in retrospectiva, devine tot mai limpede ca in aceste prime 6 luni ale anului investitorii au fost in expectativa si au vrut sa se pozitioneze cat mai bine pentru listarea Hidroelectrica, cea mai importanta listare din Europa de pana acum in acest an.

Ca urmare a listarii Hidroelectrica, am devenit a treia piata de capital din regiune in ceea ce priveste capitalizarea, iar in lipsa unui eveniment negativ extrem, vom incheia 2023 cu cel mai mare nivel al capitalizarii inregistrat in istorie de companiile romanesti tranzactionate la bursa.

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Ne asteptam ca in a doua jumatate a acestui an sa vedem o crestere a activitatii pe piata comparativ cu primele 6 luni pentru ca, pe de o parte, exista noi investitori activi in momentul de fata la BVB, iar pe de alta parte, investitorii au acum mai multa claritate in construirea sau rebalansarea portofoliilor.

Tranzactionarea Hidroelectrica, o companie atat de importanta in spectrul economic national, poate genera noi repere in ceea ce priveste lichiditatea si evaluarea companiilor romanesti listate.

Investitorii de toate tipurile reactioneaza pozitiv la ceea ce se intampla in piata de capital din Romania si din punctul nostru de vedere este clar ca vom avea un nou an record pe segmentul de actiuni de pe Piata Reglementata in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare, incluzand si ofertele, precedentul record fiind nedoborat din 2007, cand aceasta valoare a fost de 13,8 miliarde lei.

Evolutia pozitiva a pietei de capital din primele sase luni din 2023 an vine dupa un an 2022 marcat de volatilitate si incertitudini. La nivelul pietei de capital romanesti s-au inregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totala de tranzactionare, lichiditate medie zilnica si numar de tranzactii.

Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a atins un nou record in 2022 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare realizata pe toate pietele cu toate tipurile de instrumente financiare dupa ce tranzactiile totale au depasit 24 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2021.

Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnica de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a crescut cu 11% si a ajuns la 95,6 milioane lei.

Investitorii au realizat in 2022 un nou record in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pietele: peste 1,67 milioane de tranzactii. In acelasi timp, incertitudinile internationale au condus la scaderi ale pietei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.