There was an error retrieving data. Please try again later.

Obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj în valoare de 76 milioane de euro au debutat la BVB

Autor: Financial Market
4 min

Incepând de astazi, 18 ianuarie, 2024, Consiliul Județean Cluj este prezent la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu prima sa emisiune de obligatiuni.

Listarea obligatiunilor Consiliului Judetean Cluj (CJC33E) s-a realizat in urma derularii unui plasament privat la finalul anului 2023, in cadrul caruia au fost emise 756,800 de obligatiuni, neconvertibile, garantate si denominate in euro.

Obligatiunile au o valoare nominala de 100 euro si dobanda variabila (EURIBOR 6m + 3,25% pe an), scadenta in anul 2033 si cu o optiune de rascumparare anticipata in 2029.

Plasamentul privat a fost intermediat din consortiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank Romania si Raiffeisen Bank. VMB Partners a avut rolul de consultant financiar al emitentului.

Judetul Cluj se alatura astfel, altor 4 judete si 15 orase din tara noastra care au in prezent listate obligatiuni la BVB. Este vorba despre judetele Alba, Bihor, Hunedoara, Timis si orasele: Timisoara, Bucuresti, Bacau, Focsani, Zalau, Slobozia, Iasi, Bistrita, Targu Mures, Orastie, Predeal, Alba Iulia, Oravita, Navodari, Siret.

Ne bucura ca am reusit, alaturi de partenerii nostri, sa implementam acest nou instrument de investitii, unic in peisajul administrativ clujean. Satisfactia e cu atat mai mare cu cat ratingul judetului Cluj, certificat de specialistii internationali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al Romaniei.

Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligatiuni ma face sa fiu extrem de increzator ca vom reusi sa acceleram proiectele de investitii ale Consiliului Judetean.

Lansarea de astazi va intari pozitia de lider national in planul dezvoltarii Clujului si va schimba fata acestui judet prin intermediul ambitiosului program de investitii aflat in derulare si care tinteste obiective de interes local si national, pe multiple axe vitale de infrastructura: sanatate, educatie, cultura, reteaua de drumuri, extinderea canalizarii si alimentarii cu apa sau reciclarea deseurilor.”, a declarat Alin Tise, Presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Bursa de Valori Bucuresti isi reafirma, astazi, rolul de finantare a dezvoltarii Romaniei. Am demonstrat de-a lungul timpului ca suntem un partener solid atat pentru companiile in cautare de finantare pentru dezvoltarea afacerilor lor, cat si pentru institutiile publice locale, cum ar fi consiliile judetene sau primariile, care doresc sa implementeze pentru locuitorii sai proiecte care sa schimbe in bine mediul in care traiesc.

Listarea obligatiunilor judetului Cluj inaugureaza anul bursier 2024, un an pe care ni-l dorim cel putin la fel de bun ca anul 2023 pentru bursa.

Vom continua sa fim aproape de toti antreprenorii si institutiile publice care doresc sa isi finanteze proiecte semnificative in viitor. Felicitari Consiliului Judetean Cluj pentru decizia luata si mult succes in implementarea proiectelor vizate.”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Ne dorim ca listarea acestei emisiuni de obligatiuni sa transmita un semnal pozitiv si altor judete si orase din tara noastra pentru a folosi acest mecanism de finantare in vederea implementarii proiectelor locale de dezvoltare.

Judetul Cluj este unul dintre judetele din Romania cu un mediu de business solid, avem deja nume importante de companii din aceasta zona listate la bursa si ne dorim sa stim ca acest judet poate cunoaste o dezvoltare si mai puternica, datorita proiectelor de amploare care vor fi sustinute din sumele atrase de la investitori prin intermediul pietei de capital.”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Preț țintă de 2,62 lei/acțiune pentru Safetech Innovations și recomandare de PĂSTRARE

Dupa mai bine de un deceniu, Clujul este primul judet din Romania care emite obligatiuni. Felicitari Consiliului Judetean Cluj si, in egala masura, sindicatului de intermediere si investitorilor care au inteles importanta dezvoltarii infrastructurii publice prin intermediul pietei de capital.

Utilizarea acestor instrumente financiare de catre administratiile publice este mijlocul cel mai adecvat economic si, totodata, responsabil social de a suplimenta resursele puse la dispozitie prin programele operationale ale UE sau PNRR. Multumim ASF si Ministerului Finantelor pentru sprijinul acordat prin introducerea obligatiunilor emise de autoritatile locale printre prioritatile Strategiei Nationale de Dezvoltare a Pietei de Capital si ne exprimam speranta ca si alte consilii judetene si municipii vor prelua acest exemplu de bune practici in 2024.”, a declarat Valentin Miron, CEO VMB Partners.

La finalul anului trecut am condus un efort comun de a promova si intermedia prima finantare prin piata de capital a Judetului Cluj. Suntem deosebit de mandri de interesul investitorilor si de rezultatul plasamentului privat, iar acum, la inceputul lui 2024, marcam lansarea in spatiul public al acestui instrument.

Sprijinul si increderea oferite in acest fel Consiliului Judetean Cluj pentru a-si continua si amplifica programul de investitii constituie un exemplu de urmat. Avem convingerea ca aceasta este confirmarea unei noi initiative de succes pentru comunitatea Clujeana si pentru piata locala de capital.”, a declarat Daniela Secara, CEO BT Capital Partners.

Apreciem faptul ca autoritatile publice locale se reorienteaza catre piata de capital cu scopul de a asigura un mix optim de surse de finantare pentru implementarea proiectelor proprii de investitii.

Emisiunea de obligatiuni efectuata de Judetul Cluj a fost foarte bine primita in randul investitorilor care astfel au ocazia sa contribuie indirect la dezvoltarea durabila a regiunii, fiind totodata un semnal pozitiv pentru potentialul acestui instrument de finantare.

Ne bucuram ca am avut ocazia de a sprijini Consiliul Judetean Cluj in acest demers alaturi de partenerii din sindicatul de intermediere, consultantul emitentului si Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Nicoleta Ruxandescu Director Unitatea de Investitii si Piete de Capital, Alpha Bank Romania.

Listarea obligatiunilor emise de Judetul Cluj la Bursa de Valori Bucuresti reprezinta pasul final al unui proces inceput in urma cu cateva luni care a pus autoritatea judeteana pe harta investitorilor insitutionali romani.

Suntem incantati sa fim alaturi de CJ Cluj in aceasta etapa importanta in dezvoltarea sa ca emitent de instrumente financiare, responsabil si transparent si suntem convinsi ca aceasta realizare va inspira si alte autoritati locale sa acceseze surse de finantare alternative pentru finantarea proiectelor de interes public.

Felicitari Judetului Cluj si echipei sale pentru deschiderea si implicarea in acest proiect!„, a declarat Iuliana Musat, Investment Banking Senior Director, Raiffeisen Bank Romania.

Fondurile atrase in urma plasamentului sunt destinate refinantarii datoriei publice locale si cofinantarii unor obiective de investitii de interes public local ale Consiliului Judetean Cluj.

Obiectivele de investitii de interes public local vizeaza: modernizarea unor drumuri judetene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru centrul scolar pentru educatie incluziva, modernizarea spitalului clinic de urgenta pentru copii dar si a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric, Castelul Banffy.