BET
18715.59
0.1%
BET-TR
40890.94
0.11%
BET-FI
60463.05
-0.79%
BETPlus
2765.33
0.09%
BET-NG
1334.86
-0.09%
BET-XT
1595.42
-0.06%
BET-XT-TR
3432.75
-0.05%
BET-BK
3477.07
-0.09%
ROTX
41155.43
0.09%

OMV Petrom ia decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep

Autor: Financial Market
2 min

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, impreuna cu partenerul sau Romgaz, a luat decizia finala de investitie pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagra.

OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participatie de 50%.

Cele doua companii au aprobat planul de dezvoltare a zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este inaintat spre confirmare Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Odata cu decizia finala de investitie pentru proiectul Neptun Deep, intram in faza de dezvoltare a primului proiect offshore in ape de mare adancime din Romania impreuna cu partenerul nostru, Romgaz.

Acesta este un important pas inainte in executia Strategiei 2030 a companiei si va aduce o schimbare semnificativa in portofoliul nostru.

Propunerea noastra fata de actionari ramane cresterea investitiilor, cresterea profitabilitatii si a dividendelor – toate acestea asigurand in acelasi timp o afacere sustenabila pe termen lung pe parcursul tranzitiei noastre energetice.”

Infrastructura necesara pentru dezvoltarea zacamintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino si Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de productie submarine si conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principala de gaze naturale catre Tuzla si o statie de masurare a gazelor naturale.

Platforma isi genereaza propria energie electrica, functionand la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului.

CITESTE SI:  Tesla pierde peste 7% după raportul privind câștigurile din al doilea trimestru pe fondul scăderii cererii de automobile electrice

Intreaga infrastructura va fi operata de la distanta, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).

Acest lucru permite optimizarea proceselor si va contribui la imbunatatirea performantei noastre de mediu, prin eficientizarea consumului de energie electrica si reducerea emisiilor.

Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%):

· Investitiile totale pentru dezvoltare sunt estimate pana la 4 mld. EUR, urmand a fi cheltuite in cea mai mare parte in perioada 2024-2026

· Prima productie este asteptata in 2027

· Productia de platou este estimata la aproximativ 140 mii bep/zi timp de aproape 10 ani

· Volumele recuperabile estimate sunt in prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (~700 mil. bep)

· Costul unitar de productie este estimat la o medie de 3 USD/bep (pentru durata de viata a zacamantului)

· HSSE: se estimeaza ca amprenta de carbon va fi mai buna decat valoarea de referinta a industriei (la productia de platou, amprenta de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP).

Tehnologia si expertiza de ultima generatie urmeaza sa fie utilizate pentru a produce gazul natural in conditii de siguranta si intr-un mod prietenos fata de mediul inconjurator.