Investitorii activi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au cumparat si au vandut instrumente financiare intr-un ritm foarte activ pana acum in acest an.
Peste 1 milion de tranzactii au fost realizate pe piata reglementata a BVB in perioada ianaurie – august din acest an. Activitatea investitionala a fost mai temperata in lunile de vara, iulie si august fiind singurele luni cand numarul tranzactiilor a fost sub pragul de 100.000.
Cea mai activa luna din acest punct de vedere a fost martie, cand au fost inregistrate aproape 200.000 de tranzactii in sistemul BVB.
Per ansamblu, comparativ cu cele 715.000 de tranzactii din perioada ianuarie-august 2021, numarul tranzactiilor a crescut cu aproape 42% in primele 8 luni ale acestui an.
Un reper semnificativ atins de piata de capital din Romania a fost depasirea pragului de 100.000 de investitori. Dupa cresteri sustinute in trimestrele anterioare, numarul celor care trazactioneaza pe bursa romaneasca a depasit 117.000 de investitori, dupa cum arata datele Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) valabile la jumatatea acestui an.
Numarul investitorilor a crescut cu 33% in trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, reiese din datele FCI. Cresterea accelerata a numarului de investitori este determinata, pe de o parte, de continuarea intrarii de noi investitori in piata de capital, dar si de o schimbare a reglementarilor cu privire la modalitatea de raportare a clientilor compensabili.
„Observam un interes crescut pentru piata de capital romaneasca si investitorii, atat cei romani cat si cei internationali, beneficiaza de o diversificare sectoriala fara precedent oferita de companiile listate.
Desigur, asistam la o temperare a ritmului de finantare cauzata de o serie de riscuri ce influenteaza pietele globale si de un context regional complicat, insa chiar si intr-un context international dificil piata de capital din Romania reuseste sa atinga noi repere si sa performeze.
Ne asteptam ca volatilitatea sa continue sa-si faca simtita prezenta in perioada urmatoare, iar acest lucru va aduce oportunitati atat pentru investitori, cat si pentru companii, si avem semnale ca Romania este privita cu interes de companii din regiune care iau in calcul sa se listeze la BVB”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
„Am reusit sa atingem o serie de performante notabile in ceea ce priveste piata de capital romaneasca: peste 117.000 investitori au acces la bursa si peste 1 milion de tranzactii au fost realizate pana acum in acest an.
Noi am oferit participantilor la piata sisteme sigure si stabile chiar si in conditii de volatilitate sporita, comunitatea de brokeraj a fost activa in ceea ce priveste listarile si a facilitat accesul investitorilor prin deschiderea de conturi online, iar autoritatile au sustinut proiectele de dezvoltare ale pietei, ceea ce ne face increzatori in planurile pe care le avem pentru dezvoltarea bursei.
Romania a devenit atractiva nu doar in randul marilor investitori internationali prin consolidarea statutului de piata emergenta, ci si in randul companiilor din afara granitelor care vor sa acceseze oportunitatile oferite de piata de capital romaneasca”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.
Piata de capital din Romania a reusit sa incheie primele 8 luni in teritoriu pozitiv prin prisma indicilor de tip total return, care includ si dividendele. De exemplu, indicele BET-TR a incheiat ultima sedinta de tranzactionare din august la un nivel de 23.438 puncte, in urcare cu 1,4% fata de finalul anului trecut.
Luna trecuta, BET-TR a atins un nou nivel record, dupa ce a incheiat sedinta de tranzactionare din 18 august la 24.633 puncte. In schimb, indicele BET, care include cele mai tranzactionate 20 de companii listate la BVB, se afla in teritoriu negativ, cu o scadere de 7,7% fata de anul trecut. BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor listate care au domeniul principal de activitate energia si utilitatile aferente, si-a temperat avansul consemnat in iulie, insa a reusit sa incheie primele 8 luni in teritoriu pozitiv, cu +1,8%.
Capitalizarea companiilor romanesti listate la BVB a ajuns la aproape 137 miliarde lei, echivalentul a 28 miliarde euro, la finalul primelor opt luni ale acestui an.
Acest nivel este usor sub cel inregistrat la finalul anului trecut si apare intr-un context dominat de volatilitatea din pietele de capital, dar si de o multitudine de alte riscuri cum ar fi evolutia pandemiei de coronavirus, inflatia in crestere, majorarea ratelor de dobanda, cresterea preturilor la energie, disfunctionalitatile din lanturile de aprovizionare, temerile privind o eventuala recesiune in pietele dezvoltate, precum si un context regional complicat.
La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzactionate pe Piata Reglementata a BVB, valoarea totala de tranzactionare din primele 8 luni a ajuns la 15,3 miliarde lei, echivalentul a 3,1 miliarde euro, in urcare cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Valoarea medie zilnica de tranzactionare pentru toate instrumentele financiare tranzactionate a fost de 91,8 milioane de lei, in crestere cu 34,9% fata de perioada ianuarie-august a anului trecut.