BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Premier Energy se listează la Bursa de Valori București, în urma celui mai mare IPO derulat de o companie antreprenorială în ultimii cinci ani

Autor: Financial Market
3 min

Compania Premier Energy (simbol bursier: PE), producător, echilibrator, distribuitor și furnizor de electricitate, precum și furnizor și distribuitor de gaze naturale debutează astăzi la Bursa de Valori București (BVB), în urma derulării cu succes a unui IPO în valoare de 695 milioane lei, cel mare mare IPO al unei companii antreprenoriale la BVB, în ultimii 5 ani.

În cadrul ofertei care a precedat IPO-ul, în perioda 8-15 mai, au fost vândute un număr de 35,9 milioane de acțiuni, dintre care 25 de milioane de acțiuni nou emise, 6,25 milioane de acțiuni vândute de unicul acționar și 4,7 milioane de acțiuni supraalocate. Investitorii de retail au avut alocată o tranșă de 20% din ofertă și, pe durata acesteia, au plasat ordine în valoare de 1,1 miliarde RON pentru ordine ce au însumat 51 de milioane de acțiuni.

Acțiunile companiei au intrat la tranzacționare sub simbolul bursier PE și, începând de astăzi pot fi tranzacționate de investitori prin intermediul brokerilor autorizați să tranzacționeze la bursă. Lista brokerilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă aici.

Radu Hanga, Președintele BVB: „Felicităm întreaga echipă Premier Energy și pe toți cei care au contribuit la succesul acestei oferte, de altfel, una dintre cele mai mari oferte derulate de către o companie antreprenorială la bursă.

Listarea Premier Energy consolidează prezența companiilor din sectoarele de energie și utilități la bursă, care au o importanță strategică pentru România și, totodată, demonstrează că bursa este unul dintre principalele canale de finanțare pentru companiile cu planuri ambițioase.

Ne bucură că am văzut și de această dată un interes foarte ridicat din partea investitorilor de retail, ceea ce ne reconfirmă că piața noastră de capital are potential și că românii îmbrățisează din ce în ce mai mult ideea de investiție la bursă.

Adrian Tănase, CEO BVB: „Zilele acestea, Bursa de Valori București a fost din nou în centrul atenției datorită ofertei derulată de Premier Energy ale cărei acțiuni se trancționează la Bursă începând de astăzi.

Succesul ofertei a repus România în lumina reflectoarelor pe harta investitorilor instituționali și interesul mare din partea investitorilor de retail arată, încă o dată, că investitorii din România au un apetit ridicat pentru investiții în companii listate la BVB.

Suntem convinși că această ofertă va contribui și ea la creșterea numărului de investitori la bursă, care, în ultimii cinci ani, s-a triplat și a ajuns la aproape 200.000.

După un an 2023, cu rezultate foarte bune pentru BVB, și o performanță care a depășit piețele din regiune, un nou emitent de talia Premier Energy la bursă ne determină să fim încrezători în viitorul pieței de capital din România.

CITESTE SI:  ASF aprobă transferul acțiunilor Simtel Team pe Piața Principală a Bursei de Valori București

Jose Garza, CEO Premier Energy: „Listarea la Bursa de Valori București marchează un moment istoric pentru Premier Energy și reflectă încrederea investitorilor în strategia noastră de creștere sustenabilă. Fondurile atrase prin acest IPO ne vor permite să accelerăm investițiile în energia regenerabilă și să ne extindem operațiunile în România și Republica Moldova, contribuind astfel la tranziția energetică a regiunii.”

Peter Stohr, CFO al Premier Energy: „Succesul acestui IPO este o demonstrație clară a interesului puternic al investitorilor pentru sectorul energetic din regiune. Cu fondurile obținute, ne vom concentra în principal pe continuarea creșterii capacității noastre de producție și echilibrare a energiei regenerabile în cadrul platformei noastre integrate vertical. Avem mare încredere că această listare va aduce beneficii semnificative companiei, acționarilor noștri și comunităților pe care le deservim.

Bogdan Câmpianu, Managing Director, WOOD & Company: „Suntem deosebit de onorați să fi luat parte la un nou IPO de succes desfășurat la Bursa de Valori București și, astfel, la un reper important în evolutia Premier Energy.

Listarea Premier Energy reprezintă un nou pas în dezvoltarea pieței de capital din România și suntem convinși că acest succes va inspira și oferi încredere și altor companii remarcabile să facă acest pas în perioada următoare. Suntem încrezători că pentru Premier Energy momentul de astăzi marchează începutul unei noi perioade de rezultate și dezvoltări notabile și dorim companiei succes la acest început de drum.”