BET
17552.86
-0.23%
BET-TR
38688.93
-0.23%
BET-FI
60861.06
-0.56%
BETPlus
2598.12
-0.23%
BET-NG
1236.95
-0.31%
BET-XT
1511.02
-0.25%
BET-XT-TR
3274
-0.25%
BET-BK
3294.73
-0.14%
ROTX
38928.13
-0.26%

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni listate la BVB a crescut cu 60% în primele șapte luni

Autor: Financial Market
3 min

Lichiditatea consemnata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se mentine la cote ridicate pe mai multe paliere dupa o prima jumatate de an in care au fost inregistare cresteri semnificative, insa in luna iulie lichiditatea a revenit la volume de vara pe masura ce investitorii si analistii financiari asteapta incheierea sezonului de raportari financiare pentru a avea o prima indicatie despre modul in care companiile romanesti listate vor performa in acest an.

Pe segmentul de actiuni listate pe Piata Reglementata a BVB, valoarea totala de tranzactionare la nivelul primelor 7 luni a fost de 8,4 miliarde lei, echivalentul a 1,7 miliarde euro, ceea ce a insemnat un avans de 59,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In interiorul acestei evolutii, luna iulie a consemnat valori totale de tranzactionare cu actiuni de 872 milioane lei sau 177 milioane euro. Acest nivel este cu 27% peste cel raportat in iulie 2021, insa comparativ cu luna iunie a acestui an este mai mic cu 31%.

In ceea ce priveste valoarea medie zilnica de tranzactionare cu actiunile listate pe Piata Reglementata a BVB, primele 7 luni ale acestui an au atins un nivel de 57,7 milioane lei sau 11,7 milioane euro.

Acest nivel se traduce printr-un avans de 60,8% fata de perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Lichiditatea medie zilnica pe segmentul de actiuni inregistrata in luna iulie a fost de 41,5 milioane lei sau 8,4 milioane euro.

Fata de luna iulie a anului trecut s-a inregistrat o crestere de 33%, insa comparativ cu iunie 2022 nivelul este mai redus cu 34%.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzactionate pe Piata Reglementata a BVB, valoarea totala de tranzactionare din primele 7 luni a ajuns la 14,5 miliarde lei, echivalentul a 2,9 miliarde euro, in urcare cu 38,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Valoarea medie zilnica de tranzactionare pentru toate instrumentele financiare tranzactionate a depasit 100 de milioane de lei, in crestere cu 39,9% fata de perioada ianuarie-iulie a anului trecut.

Piata de capital din Romania a facut fata intr-un mod matur multiplelor provocari care s-au suprapus in aceasta perioada. Specificul bursei noastre, in care domeniile financiar si energetic sunt puternic reprezentate, a contribuit la obtinerea unor rezultate pozitive in conditiile in care alte piete sunt inca in scadere.

De altfel, cea mai buna performanta la nivelul BVB a fost consemnata de indicele BET-NG, care include companiile din energie si utilitati, cu +9% in primele 7 luni. Continuarea trendului listarilor de companii la cota bursei este poate unul dintre fenomenele cele mai importante ale acestei perioade.

Listarea este un pas esential in viata oricarei companii si cea mai importanta lectie desprinsa din aceste momente este ca bursa isi pastreaza relevanta indiferent de context”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Rezultate Norofert S1 2024: Cifra de afaceri de 21 milioane lei și profit net de 1,85 milioane de lei, susținute de activitatea fermei și primele rezultate financiare pe piața din SUA

Avem un an cu evenimente relevante pentru piata de capital din mai multe directii, iar acest lucru a fost reflectat in volatilitatea pietei si in lichiditatea generata in prima parte a anului.

Piata de capital din Romania a fost pozitionata mult mai bine decat alte piete dezvoltate pentru a face fata evenimentelor care au avut loc pana acum in acest an. Din perspectiva indicelui BET, piata mai are de recuperat pentru a ajunge in teritoriu pozitiv, insa prin prisma indicelui BET-TR, care include si dividendele, piata este deja pe plus si observam inca de luna trecuta o consolidare a acestui ritm de crestere.

Odata incheiat sezonul raportarilor financiare, investitorii vor putea avea o prima indicatie despre modul in care companiile romanesti vor traversa aceasta perioada”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Capitalizarea companiilor romanesti listate la BVB a ajuns la aproape 149 miliarde lei, echivalentul a 28,9 miliarde euro, la finalul primelor 7 luni ale acestui an.

Acest nivel este usor peste cel inregistrat la finalul anului trecut, cand valoarea de piata a companiilor romanesti listate la BVB a fost de 141 miliarde lei, echivalentul a 28,5 miliarde euro.

Nivelul de capitalizare peste cel de anul trecut este cu atat mai remarcabil intr-un context dominat de volatilitatea din pietele de capital, dar si de o multitudine de alte riscuri externe privind evolutia pandemiei de coronavirus, inflatia in crestere, majorarea ratelor de dobanda, cresterea preturilor la energie, disfunctionalitatile din lanturile de aprovizionare precum si temerile privind o eventuala recesiune in pietele dezvoltate.

Piata de capital din Romania a reusit sa incheie primele 7 luni in teritoriu pozitiv prin prisma indicilor de tip total return, care includ si dividendele.

De exemplu, indicele BET-TR a incheiat ultima sedinta de tranzactionare din iulie la un nivel de 23.835 puncte, in urcare cu 3,1% fata de finalul anului trecut. In schimb, indicele BET, care include cele mai tranzactionate 20 de companii listate la BVB, se afla in teritoriu negativ, cu o scadere de 4,6% fata de anul trecut.

Cel mai mare avans la nivelul primelor 7 luni in randul indicilor BVB a fost de 9% si a fost inregistrat de BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor listate care au domeniul principal de activitate energia si utilitatile aferente.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.