Prezent în cadrul emisiunii Feel the Markets din această săptămână, Voicu Oprean, CEO și fondator al AROBS Transilvania Software, a precizat faptul că obiectivul companiei este acela de a fi prezentă pe piața principală a Bursei de Valori București.
În prezent, AROBS Transilvania Software este listată pe piața AeRO, trecerea pe segmentul reglementat urmând a se face „print-o listare tehnică urmată de o majorare de capital cel mai probabil, pentru a continua procesul de achiziții demarat anterior”.
“Evident, partea de integrare în special în zona de IT este un proces de lungă durată. Cu toate astea, noi ne respectăm în continuare promisiunile față de investitori. Componenta de earn out este importantă în consolidarea firmelor, antreprenorii fiind sprijiniți pentru a-și îndeplini obiectivele mandatelor.”
Datorită evaluărilor grupului conform standardelor IFRS, investitorii se pot informa cu privire la stabilitatea companiei:
“Prin prisma IFRS-ului noi vom consolida totul la nivel de grup, deocamdată avem două raportări și noi avem un rol de a educa piața, pentru că avem compania principală listată și avem restul de achiziții.
Toate raportările le facem prin compania principală care este listată cu toate participațiile care sunt în restul de firme.
Noi facem ceea ce am promis, livrăm organic creștere. Astfel, IFRS-ul are rolul de umbrelă asupra întregului grup, toate raportările fiind realizate prin respectarea standardelor contabile.
Suntem pe finalul implementării IFRS-ului, condiție obligatorie în momentul listării pe piața principală. Acest lucru ne va da imaginea de ansamblu al întregului grup consolidat.”
Anul acesta, compania a împlinit 25 de ani de la înființare și are peste 1200 de angajați și colaboratori.
Din punct de vedere financiar, primul trimestru al anului 2023 a prezentat o evoluție în ceea ce privește rezultatele companiei, o creștere semnificativă atât la nivel de grup, cât și la nivel individual.
În comparație cu cifra de afaceri a grupului și cea individuală din anul anterior, în 2023, cifra de afaceri a ajuns la 131.30 mil lei la nivel de grup, iar cea individuală a atins suma de 71.2 mil lei.
În ceea ce privește cheltuielile, acestea au înregistrat o creștere la nivel procentual, mai mare decât veniturile. Acest lucru s-a datorat introducerii liniei de business AROBS Systems, dar și costurilor cu colaboratorii.
„Veniturile înregistrate în primele trei luni din 2023 depășesc estimările din bugetul de venituri și cheltuieli la nivel consolidat, cu 25%, iar profitul net normalizat depășește cu 13% bugetul aferent primelor trei luni din 2023.
Primul trimestru a dat tonul unui an 2023 pe care îl dorim a fi de mare succes. Creșterea înregistrată la nivelul cifrei de afaceri consolidate are la bază mai multe surse, una dintre ele fiind cea organică, + 35% a principalei companii din Grup – AROBS Transilvania Software – care continuă să performeze extrem de bine, atât în zona de servicii software, cât și la nivel de produse.
O creștere importantă a fost adusă de specializarea Sisteme Integrate din cadrul AROBS Systems, companie care reprezintă linia de business responsabilă cu implementarea serviciilor hardware și software, precum și a produselor software pentru autoritățile contractante din sectorul public.
Colegii noștri au contribuit cu 27 de milioane lei la cifra de afaceri aferentă primului trimestru din 2023. În ansamblu, am avut un început de an foarte dinamic în zona de tranzacții M&A, care reprezintă un pilon esențial al strategiei noastre de dezvoltare.
Acestea ne permit să ne diversificăm portofoliul de servicii și produse și să creștem competitivitatea grupului nostru în domeniul tehnologiei la nivel național și global. Companiile atrase în Grup în primele trei luni ale anului, CDS GPS, SYDERAL Polska și entitățile din Republica Moldova, AROBS Software și TrackGPS, reprezintă o sursă importantă a creșterii din T1 2023 și contribuie la creșterea amprentei geografice ale afacerii și a diversificării serviciilor și produselor noastre,” a declarat Voicu Oprean, CEO și fondator AROBS Transilvania Software.
Cât despre contribuția la cifra de afaceri a primului trimestrul din acest an, serviciile software au un procentaj de 66%, serviciile integrate de 21%, iar serviciile software de 13%.
AROBS a achiziționat în cel de-al doilea trimestru al anului 2023 Future WorkForce (FWF) Global cu scopul de a dezvolta noi expertize, domeniul inteligenței artificiale fiind inclus aici:
“Este o companie de servicii pe care noi o știm de peste 4 ani, am lucrat cu ei, în special colegii din Olanda, pe partea de implementare, pe tehnologie RPA de la UiPath, dublate de implentare și de servicii adiționale.
Suntem deja în discuții cu clienți importanți din portofoliul lor care includ zona bancară, zona de retail și asigurări (…), noi venim și cu componenta de servicii care vine ca o componentă adițională, din zona de automatizare a proceselor”.
Cât despre activitatea de fuziuni și achiziții, CEO-ul spune faptul că “avem în continuare tranzacții pe rol, avem discuții cu anumite firme, interesați de anumite verticale care să aducă în principal EBITDA peste nivelul raportat acum, să aducă acele competențe și contracte la nivelul piețelor pe care aceste companii activează. Totodată, dublată și de personal care să livreze aceste proiecte”.
Pentru perspectiva de buget a anului 2023, primul trimestru a fost încheiat cu peste 25% față de bugetul alocat: “Vrem în continuare să păstrăm această creștere atât din prisma cifrelor și totodată din prisma integrărilor de management de flotă”a declarant Voicu Oprean.