Acțiunile europene au evoluat preponderent în creștere luni după ce au încheiat o săptămână puternică, pe fondul așteptărilor privind reducerile dobânzilor, indicele STOXX 600 paneuropean apreciindu-se cu 0,1% după ce a crescut cu aproape 3% săptămâna trecută.
Investitorii estimează scăderi de dobândă de până la 100 de puncte de bază în 2024, prima în aprilie, însă oficialii Băncii Centrale Europene au temperat optimismul pieței, semnalând o inflație încă ridicată și o economie oarecum rezistentă.
Acțiunile din sectorul energetic (STOXX Europe 600 Oil & Gas) au avut câștiguri de până la 1,3% urmând evoluția cotației petrolului, deoarece sunt așteptate noi reduceri de aprovizionare în producția tărilor OPEC+ în săptămânile următoare.
Pe de altă parte, sectorul medical reprezentat de companiile din indicele STOXX Europe 600 Health a scăzut cu 0,48% după ce Bayer, gigantul german din industria chimică și farmaceutică a scăzut cu 18,0%, cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, după ce a întrerupt un studiu amplu în faza avansată de testare a unui nou medicament anti-coagulant.
De asemenea, o o altă informație conform căreia compania a fost obligată să plătească 1,56 miliarde de dolari în cel mai recent proces din SUA pentru erbicidul Roundup, a contribuit la scăderea puternică a cotației.
La finalul zilei, indicele german DAX a scăzut cu 0,1% iar de la inceputul anului a înregistrat un câștig de peste 13% in timp ce STOXX 600 s-a apreciat cu 6.3%.
Din punct de vedere al indicatorilor economici, prețurile de producție din Germania au scăzut cu 11,0% față de aceeași perioadă a anului trecut în octombrie 2023, conform estimărilor pieței și ca urmare a scăderii record de 14,7% din septembrie.
Cele mai recente cifre au marcat a patra lună consecutivă de scădere, în mare parte datorită unui efect de bază. Prețurile energiei au scăzut cu 27,9%, prețurile la energie electrică scăzând cu 36,2%.
La nivel corporativ, acțiunile băncilor italiene s-au aperciat după ce Moody’s a îmbunătățit perspectivele pentru datoria suverană a țării, în mod neașteptat și favorabil guvernului condus de Giorgia Meloni. Reperul bursei italiene, FTSE MIB, a crescut cu 0,15% la finalul zilei.
O scădere importantă a inregistrat și banca elvețiană Julius Baer cu activități in gestionarea activelor și private banking care a scăzut cu 12,0% după ce si-a diminuat așteptările de profit pe anul in curs.
În Statele Unite indicii americani au încheiat ședința de tranzacționare de ieri în creștere, avansul fiind condus de acțiunile din sectorul tehnologic.
S&P 500 a câștigat 0,74%, Dow Jones s-a apreciat cu 0,58%, iar Nasdaq a urcat cu 1,13% in timp ce Russell 2000, indicele companiilor cu capitalizare mică, a câștigat 0,5%.
Sentimentul față de sectorul tehnologic a fost susținut de performanțele bune ale acțiunilor Microsoft și Nvidia, care au urcat la noi maxime istorice.