BET
17281.03
0.26%
BET-TR
38111.4
0.26%
BET-FI
60818.94
-0.67%
BETPlus
2558.23
0.26%
BET-NG
1219.02
0.23%
BET-XT
1486.69
0.17%
BET-XT-TR
3223.05
0.17%
BET-BK
3242.24
0.25%
ROTX
38340.82
0.23%

Aversiunea față de risc revine. Speranțele cu privire la un acord SUA-China dispar. Dolarul american traversează o perioadă de consolidare

Autor: Financial Market
3 min

» Senatul american aprobă un proiect de lege în sprijinul protestatarilor din Hong Kong
» China avertizează că va riposta odată ce proiectul devine lege
» Acțiunile se depreciază, randamentele scad, monedele de refugiu se apreciază

După săptămâni îndelungate, Senatul american a aprobat marți, în cele din urmă, un proiect de lege destinat să sprijine protestatarii din Hong Kong, o acțiune care ar putea face tot mai dificilă încheierea unui acord comercial între SUA și China.

Amintim că Beijing a reiterat miercuri că va riposta (încă nu a precizat ce măsuri ar putea fi implementate) dacă proiectul devine lege și a cerut, de asemenea, Washingtonului să înceteze să se amestece în afacerile din Hong Kong.

În plus, guvernul de la Beijing și-a exprimat „regretul extrem” pentru proiectul de lege, sugerând că acesta va avea un impact negativ asupra relațiilor dintre Hong Kong și SUA. Deși știrile fac referire în mod direct la Hong Kong și SUA, este inutil de remarcat faptul că va afecta puternic și relațiile dintre SUA și China, într-un moment în care ambele țări se străduiesc să ajungă la un acord comercial preliminar pentru a evita impunerea unor noi taxe/majorarea taxelor curente.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Mai mult decât atât, Mike Pence a declarat marți că ar fi dificil pentru SUA să semneze un acord cu China, dacă manifestațiile de la Hong Kong sunt întâmpinate cu violență. Acest comentariu sugerează șanse slabe de a obține un acord în viitorul cel mai apropiat.

Reacția piețelor financiare la aceste evenimente a fost una lipsită de ambiguitate – acțiunile au scăzut, randamentele obligațiunilor din SUA de asemenea, iar monedele ce implică risc ridicat s-au depreciat. Privind în perspectivă, contractele futures pe SP500 indică un preț de deschidere în scădere în cursul zilei de astăzi. Acest aspect va fi urmat îndeaproape de observatorii pieței, deoarece poate decide nu numai performanța suplimentară a diferitelor clase de active, ci și starea economiei globale anul viitor.

us500

Indicele US500 a încetat să crească după ce s-a apropiat de limita superioară a canalului bullish. Sursa: xStation5

CITESTE SI:  PIB-ul Zonei Euro avansează cu 0,4% în al treilea trimestru, cea mai puternică rată de creștere din ultimii doi ani

Dolarul american traversează o perioadă de consolidare

Ziua de miercuri nu este una optimistă pentru piețe întrucât se înregistrează pierderi la nivel extins pe piața de capital și pe cea de mărfuri, existând o tendință clară de creștere a aversiunii față de risc.

Inițial, în acest context, a avut loc o reorientare a investitorilor către active de refugiu precum aurul sau monede considerate sigure (yenul japonez sau francul elvețian) și o tendință de vânzare a monedelor emergente.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Ulterior, pesimismul s-a menținut la nivelul investitorilor, iar singurul instrument care profită de scenariul actual este dolarul american, care se apreciază în raport cu majoritatea monedelor.

Această consolidare a dolarului a fost susținută de raportul pozitiv de ieri de pe piața muncii din SUA, unde autorizațiile de construcție au depășit atât așteptările cât și nivelul anterior, în timp ce numărul locuințelor de construcție a fost ușor sub valoarea previzionată dar superior rezultatului de luna trecută.

Astfel, în acest context incert în care relațiile dintre SUA și China par să devină tot mai tensionate iar perspectivele unui acord par a fi departe, traderii au presupus că dolarul american este instrumentul potrivit în care să plaseze o parte din capital.

Datele macroeconomice oferă un argument pro pentru stadiul actual al economiei, care pare în continuare să rămână destul de solidă în ciuda factorilor de risc externi care vedem că au efecte tot mai accentuate.

În schimb, lira sterlină a tins să evolueze în ton cu așteptările electorale pentru Conservatori, după ce Premierul Boris Johnson a ajuns la un acord cu UE in legatură cu Brexit-ul. Riscul din acest moment pentru piețe nu este o victorie a Partidului Laburist, ci un scenariu în care Conservatorii nu vor reuși să obțină o majoritate în Parlament, situație în care procesul de trecere a acordului prin Parlament ar putea fi îngreunat.

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România

Astfel, acest context a fost nefavorabil pentru GBPUSD care a suferit o corecție din apropierea nivelului de rezistență de la 1,29729 până la testarea liniei ascendente de trend din zona 1,28879. Acest suport s-a dovedit dificil de depășit de către vânzători, iar prețul a ricoșat deasupra barierei de la 1,29030.

Astfel, ne aflăm în continuare pe un trend ascendent început pe 8 noiembrie, scenariu care, pe un interval mai extins de timp, este pozitiv pentru cumpărători. Ținând cont că în această seară, la 9:00 pm ora României, se vor publica Minutele FOMC, care ar putea determina un nivel ridicat de volatilitate la nivelul perechii, este posibil să vedem dacă vânzătorii vor primi argumentele necesare pentru întreruperea impulsului ascendent și declanșarea unei secvențe de scădere.

gbpusd


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.