BET
17470.35
0.18%
BET-TR
38529.39
0.18%
BET-FI
61444.48
-0.16%
BETPlus
2585.31
0.18%
BET-NG
1228.01
0.2%
BET-XT
1502.86
0.14%
BET-XT-TR
3258.14
0.14%
BET-BK
3265.67
0.16%
ROTX
38773.18
0.21%

Băncile centrale ar trebui să ia în considerare și emisiuni de monede digitale, consideră șefa FMI

Autor: Financial Market
2 min

Noile tendințe la nivel mondial se schimbă, iar bancile centrale ar trebui să ia in considerare posibilitatea de a emite si monede digitale, este de părere Christine Lagarde, Directorul general al Fondului Monetar International, citată de CNBC.

CL

Christine Lagarde, FMI

Intr-un discurs tinut in cadrul festivalului fintech ce a avut loc saptamana aceasta in Singapore, Lagarde a subliniat caracterul în schimbare al banilor, pe măsură ce cererea de lichidități scade în întreaga lume. Ea a spus că băncile centrale au rolul de a furniza bani economiei digitale.

Cred că ar trebui să luăm în considerare posibilitatea de a emite monedă digitală„, a spus Lagarde.

Lagarde a declarat că o monedă digitală garantată de o bancă centrală ar putea contribui la promovarea incluziunii financiare, a securității și a confidentialității plăților electronice, ca o alternativă ieftină și eficientă față de bancnotele de hârtie. Totusi, ea a avertizat, asupra riscurilor privind stabilitatea financiară și inovarea din sistemul bancar mondial.

CITESTE SI:  Majoritatea ofertelor inițiale de monede (ICO-uri), cotate la o bursă de criptomonede în 2017, au ajuns sub prețul inițial

Băncile centrale din întreaga lume urmăresc modul în care plățile fără numerar afectează rolul convențional de tipărire al bancnotelor și gestionarea ofertei de bani. Lagarde a dat ca exemplu băncile centrale din China, Canada, Suedia și Uruguay, care „îmbrățișează schimbarea și gândirea nouă” cu privire la modul în care ar putea furniza publicului valute digitale.

Spre exemplu, banca centrală a Suediei, Riksbank, intenționează să introducă o versiune a monedei digitale numită e-krona în 2019. Suedia este considerată una dintre tarile care utilizeaza cel mai putin numerarul, doar 13% din achiziții fiind facute cu cash, potrivit unui sondaj realizat recent de Riksbank.

Disponibilitatile din conturile băncilor comerciale, depozite sau conturi curente, sunt deja evidentiate sub formă digitală, însă o monedă digitală ar putea fi susținută de guvern în același fel ca numerarul de astăzi. Monedele digitale ar putea lua forma unui jeton garantat de stat sau printr-un cont deținut direct la banca centrală.”  a spus Lagarde.

Cu toate acestea, sefa FMI face o distincție clară intre alternativa monedelor digitale emise de o banca centrala si criptomonedele.

Criptomonedele precum bitcoin oferă o opțiune descentralizată, adică nu sunt controlate de o autoritate centrală. Nu sunt pe deplin convinsă ca tehnologia va democratiza modul in care se vor emite monedele in viitor,” a mai declarat Lagarde.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.