BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

Bank of Canada, prima dintre băncile centrale majore care reduce rata dobânzii

Autor: Financial Market
2 min

Banca centrala a Canadei a facut un pas important astăzi și a redus rata de politică monetară cu 25 de puncte de bază, până la 4,75%, așa cum se așteptau analiștii.

Aproximativ 0,2% din cele 25 de puncte de bază au fost anticipate, de aproximativ 21 din cei 30 de economiști chestionați de Bloomberg așteptând această mișcare.

Declarația recunoaște că „indicatorii privind amploarea creșterilor de prețuri din componentele IPC (Indicele Prețurilor de Consum) au scăzut și sunt aproape de media lor istorică„, în timp ce „datele recente ne-au crescut încrederea că inflația va continua să se îndrepte spre ținta de 2%„. Ca urmare, BoC (Bank of Canada) a considerat că „politica monetară nu mai trebuie să fie atât de restrictivă„.

În conferința de presă care a însoțit această decizie, guvernatorul Tiff Macklem a mers mai departe spunând că există „dovezi susținute” că inflația scade și este „rezonabil să ne așteptăm” la reduceri suplimentare ale ratei dobânzii, dacă inflația continuă să scadă.

Cu toate acestea, procesul va fi evaluat întâlnire cu întâlnire, Macklem subliniind riscul reducerii ratelor prea rapid și lărgirea și mai mult a diferenței dintre ratele de politică monetară din SUA și Canada, ceea ce ar putea avea implicații asupra cursului valutar.

CITESTE SI:  Franța, încotro? O analiză a pieței de acțiuni franceze înainte de alegerile anticipate

Creșterea slabă, scăderea inflației și creșterea șomajului indică alte reduceri de 75 de puncte de bază

În comunicatul de presă a existat și o notă de precauție, în care BoC recunoaște că „riscurile pentru perspectiva inflației rămân”. Cu toate acestea, activitatea economică din Canada este oarecum dezamăgitoare, cu un PIB în primul trimestru sub așteptări, la doar 1,7%, cu producția stagnând în martie.

Șomajul este deja peste 6% și se așteaptă să crească în raportul de vineri, salariile scăzând pe măsură ce piața muncii devine mai puțin tensionată. Mai mult, efectele politicii monetare stricte devin din ce în ce mai evidente, serviciul datoriilor gospodăriilor fiind la un nivel record de 15%, comparativ cu 9,8% în SUA.

Riscul creșterii ratei de neplată a creditelor este cât se poate de real, odată cu creșterea șomajului, ceea ce ar crește șansele unei posibile recesiuni.

Având în vedere această situație, ne așteptăm într-adevăr la noi reduceri ale ratei, dar suntem sceptici cu privire la mișcările consecutive la întâlnirea din iulie. În schimb, prognozăm reduceri de 75 de puncte de bază anul acesta, cu rata de politică ajungând la 3,5% în primul trimestru al anului 2025, se arată intr-o analiză efectuată de James Knightley, Economic sef în cadrul ING Bank.