BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

BCE păstrează ratele dobânzilor neschimbate, dar semnalează o primă reducere în luna iunie

Autor: Financial Market
2 min

Banca Centrală Europeană a menținut încă o dată toate ratele dobânzilor de politică neschimbate la ședința de ieri, conform așteptărilor.

Motivul? Presiunile inflaționiste au scăzut destul de mult dar nu suficient, permițând BCE să fie foarte explicită cu privire la următorii pași:

Dacă evaluarea băncii asupra perspectivelor inflației generale, dinamica inflației de bază și puterea transmisiei politicii monetare ar crește și mai mult încrederea în faptul că inflația este convergentă la țintă într-o manieră susținută, ar fi oportun să se reducă nivelul actual de restricție de politică monetară.

Astfel, este pentru prima dată când BCE vorbește despre reduceri de rate în anunțul său oficial de politică de la începutul ciclului de înăsprire.

BCE îngrijorată de inflația internă
Evaluarea BCE a economiei zonei euro nu s-a schimbat de la reuniunea din martie. De fapt, banca centrală a recunoscut relaxarea presiunilor inflaționiste, precum și moderarea creșterii salariilor, subliniind în același timp presiunile încă puternice ale prețurilor interne.

Tocmai aceste presiuni interne ale prețurilor par să fi devenit cea mai mare preocupare a BCE în materie de inflație.

Ușa deschisă pentru tăierea lunii iunie
În timpul conferinței de presă, președintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat în mod repetat sugestia privind viitoarele reduceri ale ratelor dobânzilor – dar a adăugat, de asemenea, că BCE nu s-a angajat în prealabil către nicio reducere.

În același timp, Lagarde a menționat, de asemenea, că puțini membri ai BCE au fost deja în favoarea unei reduceri de dobândă.

Întâlnirea de ieri a marcat un alt pas în tranziția treptată a comunicării BCE, începând din decembrie, de la hawkish la dovish, chiar dacă a fost probabil cea mai ușoară schimbare.

CITESTE SI:  Alegerile parlamentare franceze au o miză foarte mare. Ce consecințe ar fi pentru piețe?

BCE a optat în mod clar să nu ofere îndrumări mai explicite pentru o reducere în luna iunie, această reticență de a fi mai deschisă – combinată cu faptul că unii membri ai BCE au fost deja în favoarea unei reduceri de dobândă – implică un grad mai mare de dezacord în cadrul băncii centrale.

Se pare că cel puțin unii membri ai BCE se tem că inflația încă ridicată a serviciilor și recenta creștere a prețului petrolului, precum și evoluția salariilor în Germania, sugerează că există încă un risc considerabil de reaccelerare a inflației.

Chiar dacă anunțul de politică nu menționează în mod explicit luna iunie ca fiind momentul unei reduceri de rată, credem că întâlnirea de ieri ar trebui să marcheze punctul final înainte de scădere. Reducerea mai rapidă decât se aștepta a inflației generale, precum și creșterea anemică a economiei, au deschis ușa diminuării restricțiilor monetare.

Cu toate acestea, reticența demonstrată la conferința de presă ilustrează faptul că BCE nu are deloc intenția de a inversa complet majorările ratelor din iulie 2022, ci mai degrabă va face unele reglaje cu o slăbire ușoară a unei poziții încă restrictive.

Atâta timp cât economia zonei euro rămâne pe drumul către o redresare treptată – oricât de slabă ar fi – și atâta timp cât riscul de reaccelerare a inflației rămâne ridicat, nu putem vedea că BCE va reduce ratele cu mai mult de 75 pb în acest an,″ precizează analiștii de la ING Bank.