BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Calendar economic: Atenția investitorilor se va îndrepta asupra ratei inflației din SUA. Mai multe companii de la BVB vor raporta rezultatele primului semestru

Autor: Financial Market
2 min

Săptămâna viitoare, toată atenția se va concentra asupra raportului de inflație din SUA programat pentru joi, precum și pe sezonul câștigurilor în curs.

Investitorii din Statele Unite vor urmări cu atenție prețurile de producător și sentimentul consumatorilor din Michigan. De asemenea, vor fi importante datele privind inflația și comerțul din China, cifrele de creștere a PIB-ului pentru Regatul Unit și Filipine, decizia privind rata dobânzii din partea Reserve Bank of India și cifrele privind inflația pentru Brazilia și Mexic.

În Europa, datele economice vor fi mai puțin numeroase, dar investitorii vor fi interesați de cifrele finale ale inflației din Germania, care arată o scădere a ratei la 6,2% în iulie, precum și de inflația din Franța, care s-a temperat la 4,3%, și Italia, unde a scăzut până la minumul ultimelor 15 luni.

În România, tot mai multe companii listate la Bursa de Valori București vor publica rezultatele trimestriale, printre cele mai imporatante fiind Alro Slatina, Conpet, DN Agrar, Chromosome Dynamics, Rompetrol Well Services, Transilvania Broker, Romgaz, Aerostar Bacău și altele.

Alte date importante includ producția industrială a Germaniei, rata șomajului din Elveția și producția industrială și rata șomajului din Turcia.

În ceea ce privește SUA, numărul companiilor care vor mai raporta rezultate financiare va încetini, dar investitorii așteaptă rapoartele de la companii importante precum The Walt Disney Co, AMC Entertainment, Novo Nordisk, Barrick Gold, Eli Lilly and Co, Take-Two Interactive, Twilio și Upstart Holdings.

Cu privire la datele economice, raportul privin rata inflației programat pentru joi va fi în centrul atenției. Investitorii se așteaptă ca rata inflației să accelereze la 3,3% de la 3% în iunie, marcând prima creștere a inflației totale din iunie 2022, mai ales din cauza efectelor anului de referință ale costurilor energiei.

CITESTE SI:  Volumele IPO globale au scăzut cu 12% în primul semestru al anului 2024, iar valoarea tranzacțiilor a înregistrat o scădere anuală de 16%

Rata de bază este estimată să rămână constantă la 4,8%, peste ținta de 2% a Rezervei Federale. Alte date economice de urmărit includ estimarea preliminară a sentimentului consumatorilor din Michigan, prețurile de producător și date despre comerțul exterior.

În alte regiuni, Canada va publica datele privind comerțul exterior, iar rata inflației din Mexic și Brazilia va atrage atenția investitorilor.

În Regatul Unit, Oficiul National de Statistică va publica estimări preliminare pentru PIB-ul din al doilea trimestru, alături de rapoarte privind producția industrială, producția de construcții și balanța comercială. Economia Marii Britanii și-a susținut cel mai probabil ritmul de creștere în perioada aprilie-iunie.

În Asia, China va lansa cel de-al doilea lot de date economice din iulie, inclusiv cifrele comerciale, ratele inflației și o colecție de date despre credit, după ce cifrele PMI de săptămâna trecută au arătat dificultăți în revenirea țării după blocajul Covid.

În Japonia, toți ochii vor fi ațintiți asupra minutei Bank of Japan pentru informații despre decizia băncii de a-și relaxa politica de control al curbei randamentelor.

De asemenea, pe frontul politicii monetare, Banca centrală a Indiei va continua să-și mențină ciclul de înăsprire, lăsând ratele dobânzilor constante, în conformitate cu avertismentele anterioare privind riscurile generate de mărfurile agricole și energetice asupra creșterii ratei inflației.

În altă parte, Coreea de Sud va publica cifrele comerciale, iar Filipine își va publica PIB-ul pentru al doilea trimestru. În Australia, investitorii vor urmări indicatori cheie de perspectivă, inclusiv Westpac Consumer Confidence din august și NAB Business Confidence din iulie, în timp ce Noua Zeelandă va publica indicatorii PMI de producție din iulie.