BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Care au fost cele mai importante evenimente din economia globală săptămâna trecută

Autor: Financial Market
3 min

Piața bursieră din SUA a avut o săptămână pozitivă, cu S&P 500 apropiindu-se de nivelul său record și înregistrând a treia săptămână consecutivă de creșteri.

Alți indici majori au avansat de asemenea, cu acțiunile value depășind în general acțiunile de creștere. În ciuda mișcării ascendente, volumele de tranzacționare au fost notabil de scăzute, miercuri înregistrând cea mai mică valoare nominală și a treia sesiune cu cel mai redus volum din an. Această săptămână liniștită de tranzacționare reflectă un calendar economic ușor și previzibil.

Indicele Dow Jones a terminat ședința de vineri in crestere cu 125 de puncte (+0.32%), S&P 500 s-a apreciat cu 0.16% in timp ce NASDAQ a inchis in ușoară scădere.

Unele acțiuni au experimentat mișcări semnificative datorită rapoartelor de venituri din primul trimestru. Acțiunile Walt Disney au scăzut cu 9,5% în ciuda depășirii estimărilor de câștiguri, din cauza preocupărilor legate de încetinirea creșterii numărului de abonați la serviciul său de streaming. Similar, acțiunile Shopify au scăzut cu 18,6% urmând predicțiile unei creșteri lente a veniturilor.

Datele economice au subliniat unele preocupări, în special cu cererile de șomaj crescând la 231.000, cel mai mare nivel din august, și cererile continue întrerupând o serie de patru săptămâni de scăderi pentru a ajunge la 1,79 milioane.

De asemenea, indicele sentimentului consumatorilor din cadrul Universității din Michigan pentru luna mai a scăzut brusc la 67,4, cel mai scăzut în șase luni, reflectând preocupările crescânde ale consumatorilor despre inflație, șomaj și ratele dobânzilor.

Pe piața obligațiunilor, randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani a rămas relativ stabil. Obligațiunile municipale scutite de taxe au crescut, iar obligațiunile corporative de grad investițional au avut o cerere puternică în ciuda unei săptămâni aglomerate. Sentimentul pieței obligațiunilor cu randament ridicat s-a îmbunătățit pe măsură ce acțiunile au crescut.

Piețele europene au avut o săptămână puternică, cu indicele pan-european STOXX Europe 600 crescând cu 3,01% datorită veniturilor corporative peste așteptări și optimismului privind posibilele reduceri ale ratelor dobânzii de către principalele bănci centrale.

Indicii principali precum DAX-ul Germaniei (+3.24%), CAC 40 al Franței (+2.18%) și FTSE MIB al Italiei au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative, în timp ce FTSE 100 al Regatului Unit (+2.81%) a atins un nivel record.

Banca Angliei (BoE) și-a menținut rata dobânzii cheie la 5,25%, dar a indicat o posibilă relaxare a politicii în iunie. Votul pentru o reducere a ratei dobânzii din partea viceguvernatorului Dave Ramsden a semnalat o posibilă schimbare, aliniindu-se cu influența sa istorică în cadrul Comitetului de Politică Monetară. BoE și-a revizuit de asemenea previziunile economice, prezicând scăderi mai accentuate ale ratelor inflației pentru anii următori.

CITESTE SI:  Boeing va pleda vinovat la acuzația de fraudă penală ca urmare a prăbușirii avioanelor 737 Max

Regatul Unit a arătat semne de redresare economică, cu o creștere a PIB-ului de 0,6% în T1 2024, indicând sfârșitul unei recesiuni care a început în a doua jumătate a anului anterior. Această creștere a fost susținută de expansiuni în servicii și producție.

Între timp, banca centrală a Suediei, Riksbank, a redus rata sa cheie de dobândă cu 0,25%, prima reducere din 2016, și a sugerat că ar putea urma și alte reduceri dacă perspectivele inflației rămân favorabile.

Acțiunile chineze au avansat pe speranțe de redresare susținute de cheltuielile puternice în timpul vacanței de Ziua Muncii. Indicele compozit din Shanghai a crescut cu 1,6%, iar indicele de referință CSI 300 a câștigat 1,72%. În Hong Kong, indicele Hang Seng a adăugat 2,64%.

Ministerul Culturii și Turismului a raportat o creștere de 7,6% a veniturilor din turism comparativ cu vacanța din anul anterior, cu venituri interne în creștere cu 12,7% și călătoriile internaționale înregistrând de asemenea creștere. Cu toate acestea, cheltuiala medie pe turist a scăzut cu 11,5% față de 2019, indicând o poziție prudentă a consumatorilor.

Datele economice din China au prezentat un tablou mixt. Sondajul Caixin/S&P Global privind activitatea din sectorul serviciilor a ajuns la 52,5 în aprilie, ușor sub nivelul din martie, dar marcând totuși a 16-a lună de expansiune. PMI-ul compozit, care include atât serviciile, cât și industria prelucrătoare, a crescut ușor la 52,8 de la 52,7, arătând o creștere generală a activității economice.

Datele comerciale au depășit așteptările, cu exporturile crescând cu 1,5% pe an în aprilie, inversând o scădere de 7,5% în martie. Exporturile către națiunile din Asia de Sud-Est s-au îmbunătățit, în timp ce livrările către Europa au scăzut și cele către SUA au rămas stabile.

Importurile au crescut cu 8,4%, depășind așteptările și inversând o scădere din martie, atribuită creșterii livrărilor de materii prime. În consecință, excedentul comercial al Chinei a crescut la 72,35 miliarde USD de la 58,55 miliarde USD în martie.

În general, piețele globale au arătat reziliență și optimism, cu performanțe variate influențate de datele economice, veniturile corporative și politicile băncilor centrale. Creșterea constantă a pieței din SUA, veniturile corporative pozitive din Europa și semnalele de redresare din China din cheltuielile de sărbători și datele comerciale au contribuit la o perspectivă larg optimistă.