SUA – cât de puternică este piața muncii?
Pe parcursul întregului an, așteptările de bază indicau un scenariu în care SUA era încet afectată de factorii de risc la nivel global și de reducerea efectelor determinate de expansiunea fiscală, precizează o analiză efectuată de XTB Online Trading.
Acesta a fost cazul în situația în care indicatorii ISM au scăzut, iar ritmul de creștere a PIB-ului a încetinit. Dar SUA se află departe de pragul recesiunii și, de fapt, cel mai recent raport NFP (Non farming payroll – nr locurilor de munca nou create de-a lungul unei luni) a depășit cu ușurință așteptările. Chiar și dacă am exclude întoarcerea angajaților General Motors (care au fost în grevă), ocuparea forței de muncă din sectorul privat a crescut cu peste 200 de mii.
Datele privind numarul noilor locuri de muncă au o importanță crescută pentru investitori, întrucât Fed îl analizează cu multă atenție. Cu toate acestea, datele ADP (estimare privată a aceluiași indicator) a adus a doua cea mai slabă valoare din martie 2010. În trecut, au existat 6 situații anterioare de discrepanțe mari între ADP și NFP, iar în 5 din cele 6 cazuri, situația a fost cauzată de volatilitatea NFP. Prin urmare, este necesară o anumită prudență în ceea ce privește interpretarea datelor. Datele privind vânzările de retail de vineri vor oferi o imagine bună asupra puterii consumatorului american.
Evenimente cheie din această săptămână: Minutele FOMC (miercuri, 21:00 ora României)
Asia – comerțul se stabilizează la un nivel mai scăzut
Cel mai important subiect de astăzi îl reprezintă o revenire a ritmului de creștere a importurilor din China în noiembrie – prima situație de acest tip din aprilie. Analizând detaliile, observăm o îmbunătățire a importurilor din SUA, probabil un semn de bunăvoință pe fondul negocierilor comerciale legate de Prima Fază a acordului, dar valoarea rămâne scăzută. Să ținem cont de faptul că vorbim despre o economie care raportează o creștere de 6%/an.
Evenimentul economic cheie din această săptămână: Sondajele Tankan din Japonia (joi, 01:50 am ora României)
Europa – Sectorul manufacturier din Germania continuă să întâmpine dificultăți
Octombrie a fost prima lună care a adus o îmbunătățire minoră a indicatorului PMI manufacturier din Germania și, într-adevăr, datele comerciale indică exporturi mai mari către Japonia, Franța, SUA și (într-o măsură mult mai mică) China.
Cu toate acestea, producția indică o scădere din ce în ce mai mare. In acest sens există 2 scenarii. Fie a) producția a fost scăzută întrucât firmele și-au redus stocurile și comenzile mai mari se vor transforma în curând într-o creștere a producției sau b) comenzile mai mari au fost doar un impuls scurt, iar companiile pur și simplu au ales să-și mențină producția întrucât nu au observat semne durabile de îmbunătățire.
Producția germană continuă să se contracte într-un ritm alarmant. Sursa: Macrobond, XTB Research
Prețul gazului natural scade cu 5% la începutul săptămânii
Prețul gazului natural continuă să se deprecieze la începutul săptămânii, pierzând deja 5% în comparație cu nivelul de închidere de vineri și atingând cel mai mic nivel din octombrie. O cauză majoră a acestei retrageri a fost ritmul mai încet de scădere a stocurilor decât cel preconizate, scenariu care ar putea fi legat de temperatura relativ ridicată din ultimele săptămâni.
Privind în perspectivă, prognozele meteo sugerează menținerea perioadei calde, prin urmare este posibil ca temperatura să fie mai ridicată decât anul trecut. În plus, datele CFTC ne sugerează că gazul natural rămâne subevaluat.