Președintele american Donald Trump a afirmat joi că, China că nu se ține de promisiunea de a cumpăra mai multe produse agricole de la fermierii americani, înțelegere la care s-a ajuns în momentul în care cele două țări s-au întâlnit în cadrul summitului G20 de la Osaka, Japonia.
Se pare că fost doar o chestiune de timp până când Donald Trump a acuzat China, având în vedere că aceasta din urmă nu a crescut pe moment cantitatea de bunuri agricole achiziționate din SUA, precizează o analiză efectuată de X-Trade Brokers.
Mai mult, datele publicate de Departamentul Agriculturii din SUA au arătat că statul chinez a redus de fapt aceste achiziții, cumpărând săptămâna trecută doar 127 800 de tone de soia, în scădere cu 79% față de săptămâna anterioară.
Același lucru se întâmplă și cu carnea de porc americană, în cazul căreia China a cumpărat doar 76 de tone săptămâna trecută, comparativ cu 10 400 de tone de achiziții în luna iunie.
n tweet-ul său de ieri, Donald Trump a prezentat postura de dezamăgit față de China, lăudând Mexicul în schimb, afirmând următoarele: „țara desfășoară tranzacții armonioase la graniță„.
De asemenea, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Comerț chinez a transmis că tranzacțiile cu produse agricole reprezintă o problemă importantă pe care cele două părți ar trebui să o dezbată, cu toate acestea, nu afirmat cu exactitate dacă China a fost de acord să cumpere mai multe produse agricole din SUA sau nu.
„Amintim că oficialii din China și SUA au avut un apel telefonic la începutul acestei săptămâni, primul contact de la summitul G20 din Japonia. Cu toate acestea, apelul s-a axat pe stabilirea unei date a unei eventuale întâlniri față în față, semnalând că ambele părți sunt departe de a ajunge la un acord obligatoriu și de lungă durată,” mai precizează analiza.
China ar putea reduce rata de dobândă
Potrivit Global Times, președintele american Donald Trump a făcut presiuni asupra reducerii ratei de dobândă și a afectat in acest fel independența Fed. Cotidianul chinez a adăugat că este extrem de neobișnuit că Fed reduce ratele într-un moment în care economia crește accelerat și șomajul este scăzut.
În același timp, mass-media indică faptul că reducerile viitoare ale ratelor din SUA ar putea determina ca și PBoC (Banca Centrală Chineză) să reducă, de asemenea, ratele.
În plus, raportul sugerează că va urma și o acordare a unor împrumuturi ce presupun taxe mai scăzute întreprinderilor mici și mijlocii. Aceste dezvăluiri par să fie în concordanță cu cele mai recente date privind inflația din China, care au generat preocupări deflaționiste.
„După cum am menționat anterior, în ciuda prețurilor mai ridicate la carne și fructe, banca centrală chineză este puțin probabil să reducă ratele, deoarece aceștia sunt factori exogeni aflați în afara controlului PBoC,” concluzionează analiza.
[ajax_load_more]