BET
18621.52
0.24%
BET-TR
40689.39
0.24%
BET-FI
61117.95
1.36%
BETPlus
2752.07
0.18%
BET-NG
1330.25
0.04%
BET-XT
1589.85
0.32%
BET-XT-TR
3421.01
0.33%
BET-BK
3471.55
0.36%
ROTX
40949.88
0.21%

Claudiu Cazacu, XTB România: Indicii bursieri din SUA încep luna august pe scădere. Urmează raportări importante ale unor companii de top

Autor: Financial Market
4 min

Bursa americană a produs marți, prima zi a lunii august, scăderi de 0,3% pentru S&P500 și Nasdaq, cu o contracție de 2,4% pentru Tesla și de 0,4% pentru Apple.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, o investigație a autorităților americane ar putea duce la rechemarea în service a 280.000 automobile Tesla.

La aceasta se adaugă și alte semnale de costuri suplimentare pentru compania lui Elon Musk, astfel încât investitorii au decis să se replieze.

Cu toate acestea, indicele S&P500 este la 5%, o foarte mică distanță de vârful istoric. O nouă serie de rezultate financiare pentru trimestrul al doilea din acest an va influența semnificativ bursa americană în curând, având în vedere valoarea masivă de piață a companiilor de tehnologie, cele care au un impact major asupra indicelui celor mai mari companii americane”, precizează Claudiu Cazacu.

Apple, cu o capitalizare de 3,08 trilioane de dolari, oferă joi date despre performanța sa, împreună cu Amazon, care are o capitalizare de 1,35 trilioane dolari.

Acțiunile celei din urmă au crescut cu 53,5% anul acesta, iar cele ale Apple cu 56,4%, tractând întreaga bursă americană spre o performanță semnificativ mai bună decât dacă cei doi giganți ar fi lipsit din indici.

Pe de altă parte, autoalimentarea aprecierilor prin cumpărări ale investitorilor care urmăresc trendul, ale fondurilor ETF pasive sau ale unor strategii care includ opțiuni și alte produse derivate poate crea un mediu vulnerabil la surprize și episoade de volatilitate.

Scădere de venituri Apple, efecte pe bursă

Apple ar urma să posteze un profit de 1,19 dolari/acțiune, în scădere de la 1,20 dolari/acțiune anul trecut, potrivit unui sondaj publicat de FactSet.

Veniturile companiei ar urma să atingă 81,7 miliarde de dolari, iPhone aducând aproape jumătate, respectiv 40,2 miliarde de dolari. Segmentul de servicii ar genera 20,7 miliarde de dolari, vânzările de iPad – 6,4 miliarde de dolari (cu o scădere notabilă de 11%), iar Mac ar aduce 6,3 miliarde de dolari.

Categoria altor produse, incluzând căștile audio, ceasurile de mână și, în viitor, și Vision Pro, este estimată la 8,3 miliarde de dolari.

În total, veniturile ar urma să scadă cu 2,3%, și chiar și această abatere mică ar constitui un impuls nefavorabil pentru acțiunile companiei, pentru că ar alimenta îngrijorarea cu privire la piața bunurilor de larg consum și la reziliența economiei.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, rebalansarea între China și India trebuie monitorizată cu atenție.

Dacă India a intrat în rândul primelor cinci piețe pentru iPhone, în China, Hong Kong și Taiwan vânzările au înregistrat deja două trimestre consecutive de scăderi.

Ca și alți producători de telefoane mobile, furnizorii Apple mută o parte din producție în afara Chinei, India fiind o destinație în creștere. Însă, cu 5-7% din producție și o țintă pe termen mediu de 25%, India nu va înlocui China prea curând la capacitatea de livrare”, punctează consultantul XTB România.

CITESTE SI:  Anatol Belibov se alatură Purcari Wineries în funcția de Director Financiar

Speranțe pe termen mai lung se leagă de produse noi. Căștile de realitate virtuală/augmentată Vision Pro sunt disponibile dezvoltatorilor, dar va trece probabil peste un an până când vor avea o pondere semnificativă în venituri.

În schimb, produsul principal, care asigură aproape jumătate din venituri, iPhone, ar urma să vină cu generația 15, impulsionând în special rezultatele din trimestrul al patrulea. În prezent, estimările vizează o creștere a profitului pe acțiune la 1,37 dolari în T3 și la 2,09 dolari/acțiune în T4.

Apple, miză pe dezvoltarea unui alt ChatGPT

Deși Apple a fost pionier în domeniul inteligenței artificiale (AI) cu asistentul Siri, compania nu se află în centrul atenției în domeniul AI, așa cum este Microsoft. Cu toate acestea, există discuții despre un proiect Apple, care implică dezvoltarea unei aplicații similare cu ChatGPT.

Pe de altă parte, Amazon beneficiază prin cererea pentru centrele sale de date de trendul entuziast pentru inteligență artificială generativă.

Totuși, concurența cu Microsoft, care are atât acces la produsul OpenAI, cât și propria infrastructură de cloud, va fi dură.

Deși propulsate de interesul pentru AI, veniturile din cloud pentru Microsoft au înregistrat o creștere mai lentă, de 26%. Google Cloud a depășit, însă, așteptările, cu un salt de 28%. Divergența dintre rezultatele celor două segmente s-a văzut în reacția acțiunilor.

Pentru Amazon, profitul așteptat este de 0,34 dolari/acțiune. Cea mai optimistă estimare este de 0,4 dolari/acțiune, iar cea mai pesimistă – 0,23 dolari/acțiune.

Amazon a beneficiat de o explozie a conținutului generat cu AI în magazinul său online, dar resimte, pe de altă parte, o economie globală încetinită de inflație și de dobânzile ridicate.

Potrivit lui Cludiu Cazacu, ar fi nevoie de o surpriză semnificativă pe segmentul de cloud pentru a genera o reacție pozitivă a investitorilor. În lipsa acesteia, pe termen scurt ar putea apărea vulnerabilități.

Airbnb ar urma să anunțe un profit pe acțiune de 0,77 dolari, în avans de 37,5% față de anul trecut, potrivit estimărilor analiștilor preluate de Nasdaq.

Trimestrul trecut, acțiunile au pierdut aproape 11% după raportări, deși au depășit estimările de profit, din cauza ghidajului slab pentru trimestrul în curs.

Veniturile sunt estimate la 2,41 miliarde de dolari. Trimestrul al treilea, care prinde perioada de vară în emisfera nordică, ar putea aduce un profit cu mult mai mare, de 1,94 dolari/acțiune.

Dacă indiciile pe care le va oferi compania se vor alinia cu estimările analiștilor, s-ar putea crea un spațiu propice pentru un optimism pe termen scurt.

Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că, dincolo de rezultatele imediate pe care le vom vedea joi, bursele din SUA ar putea deveni tot mai susceptibile la semnalele de încetinire sau de oboseală ale economiei.

Ca întotdeauna, într-o lume financiară în continuă schimbare, vigilența este esențială când vine vorba de investiții”, subliniază analistul XTB România.