Economia zonei euro a crescut doar cu 0,1% în primul trimestru al anului, venind de la zero în trimestrul al patrulea din 2022, in timp ce față de trimestrul I din 2022, creșterea PIB-ului a fost de 1,3%. Creșterea din zona euro a variat între -2,7% în Irlanda sau +1,6% în Portugalia, aratând o divergență semnificativă intre țări.
Cifrele sunt în linie cu așteptările economistilor, dar nu putem vorbi despre o performanță. De fapt, economia zonei euro a reușit acum să evite recesiunea care se anunța în urmă cu câteva luni .
Vremea mai caldă din timpul iarnii, prețurile mai scăzute la energie, redeschiderea Chinei și stimulentele fiscale sunt factorii cheie din spatele acestei evoluții.
Cu toate acestea, există mai degrabă motive de îngrijorare decât de mulțumire, evoluția nefiind una omogenă.
Cea mai mare economie din zona euro, Germania, rămâne în teritoriu negativ (-0.1% față de același trimestru din 2022), în timp ce Franța și Spania au surprins în sus, o divergență, care îngreunează și mai mult sarcina Băncii Centrale Europene.
Într-o oarecare măsură, această divergență ar putea fi rezultatul unor diferențe în cazul stimulentelor fiscale și plafonarea prețurilor la energie dintre țări, Germania fiind în mod clar cea mai afectată de prețurile mai ridicate la energie și tensiunile comerciale globale.
Privind în perspectivă, o revenire de scurtă durată a sectorului industrial și impactul treptat al recentelor creșteri ale salariilor ar putea duce de fapt la o accelerare suplimentară a creșterii zonei euro, cel puțin pe termen scurt.
De fapt, va fi din nou o cursă între doi factori opuși: impulsul pozitiv din industrie și creșterea salariilor pentru a contracara impactul înăspririi politicii monetare precum și a unei recesiuni moderate care se profilează în SUA. Compromisul pentru economia zonei euro va fi o creștere moderată până în 2024.