There was an error retrieving data. Please try again later.

Evoluții bursiere: Perspectivele de reducere ale dobânzilor aduc creșteri pe bursele internaționale

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Indicii de la București au terminat săptămâna in creștere susținută, pe fondul unor perspective îmbunătățite privind reducerile dobânzilor, după ce marile banci centrale au dat semnale de relaxare in ultima ședință de politică monetară.

Indicele BET a câștigat 0,92%, BET-FI 1.45%, BET-NG 1.20% iar BET-AeRO 1.10%. Hidroelectrica a fost inca o data cea mai tranzacționată companie cu un rulaj de 13.7 mil lei, urmată de OMV Petrom și Banca Transilvania.

Cele mai mari aprecieri ale cotatiilor au fost la Fondul Proprietatea (+3.53%), OMV Petrom (+2.73%), si Romgaz (+2.04%) scaderi importante inregistrand Teraplast (-2.87%) si ONE United Properties (-1.02%).

In pregătirea Adunarilor Generale ale Actionarilor din luna aprilie, multe companii si-au anuntat bugetele de venituri si cheltuieli pe anul in curs si dividendele ce vor fi acordate din profitul anului trecut.

De la inceputul anului, indicele BET a crescut cu 9%, BET-NG 7.69% iar BET-AeRO, indicele pietei nereglementate cu 12.27%.

La nivel european, acțiunile au închis mixt vineri, dar au rămas aproape de maximele multianuale din ultima sesiune, pe măsură ce piețele au continuat să evalueze perspectivele corporative în contextul semnalelor importante de reducerea dobanzilor.

Indicele Stoxx 50 al zonei euro a scăzut cu 0,4% față de maximul de 23 de ani de joi, închizând la 5.031 de puncte, în timp ce Stoxx 600 paneuropean a închis plat, menținându-și maximul istoric de 510 puncte.

În ceea ce privește evoluțiile corporative, Banco Santander a crescut cu peste 2% conducând câștigurile în indicele de referință al blocului comunitar după ce a anunțat că ar trebui să distribuie peste 6 miliarde de euro prin dividende și răscumpărări de acțiuni pe baza rezultatelor sale din 2024, afirmând progresul său către îndeplinirea țintelor pentru acest an.

Pe de altă parte, giganții de lux din Paris au înregistrat pierderi mari, cu LVMH și Kering ambele scăzând cu mai mult de 2% după avertismentul de profit al acestuia din urmă.

La Frankfurt, indicele DAX a adăugat 0,2% pentru a-și extinde maximul istoric la 18.206 vineri, bucurându-se de un sprijin suplimentar din partea unui rally al acțiunilor globale de tehnologie din această săptămână.

Din punct de vedere economic, indicatorul Ifo Business Climate a depășit estimările ajungând la 87.8 puncte în martie, susținând speranțele că economia germană câștigă tracțiune. DHL a ridicat indicele cu un câștig de 2%, în timp ce Sartorius și Siemens Energy și-au extins momentumul puternic cu câștiguri de 2.4% și, respectiv, 4%.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Boabele de cafea, în creștere pe burse de peste un an. Care sunt perspectivele pentru „combustibilul” din ceașca de dimineață?

In Marea Britanie, indicele FTSE 100 a crescut cu 0,6% închizând la 7931 de puncte, marcând cel mai înalt nivel din ultimul an. Această apreciere a urmat unei creșteri de 1,9% din ziua precedentă, determinată de o poziție mai puțin agresivă a Bancii Angliei și de indiciile guvernatorului Bailey despre trei tăieri ale ratei dobânzii în decursul anului, prima venind vara aceasta.

Vânzările cu amănuntul au rămas la același nivel luna trecută, contrar declinului anticipat de 0,3%, în timp ce încrederea consumatorilor, indicată de indexul Gfk, a fost sub așteptări. Lira sterlină a slăbit și mai mult, pe parcursul săptămânii, FTSE 100 crescînd cu peste 2,5%.

Peste ocean, acțiunile din SUA au închis mixt vineri, întrucât rally-ul record, alimentat de optimismul că Rezerva Federală va reduce ratele de trei ori în acest an, a luat o pauză.

Dow Jones a scăzut cu 305 puncte după ce s-a apropiat de nivelul de 40.000, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,14%. Între timp, Nasdaq a adăugat 0,2%, susținut de o creștere de 3,1% a Nvidia, ceea ce a ajutat acțiunile din sectorul de semiconductori să marcheze cel mai bun trimestru din 2001 ăncoace.

Pe de alta parte, acțiunile Nike au scăzut cu 6,9% după ce compania a avertizat despre o scădere așteptată a vânzărilor în prima jumătate a anului.

De asemenea, Tesla a pierdut 1,1% în urma rapoartelor privind reducerea producției de vehicule electrice la fabrica sa din China. Acțiunile Lululemon au scăzut cu 15,7% după o perspectivă dezamăgitoare și o încetinire a creșterii în America de Nord, marcând cea mai proastă zi din martie 2020.

În contrast, acțiunile FedEx au crescut cu 7,3% pe masură ce veniturile au crescut după eforturile de reducere a costurilor.

Pe parcursul săptămânii, Dow Jones a câștigat aproape 2%, marcând cea mai bună săptămână din decembrie iar S&P 500 și Nasdaq au încheiat săptămâna mai sus cu 2,3% și, respectiv, 2,9%.