BET
18621.52
0.24%
BET-TR
40689.39
0.24%
BET-FI
61117.95
1.36%
BETPlus
2752.07
0.18%
BET-NG
1330.25
0.04%
BET-XT
1589.85
0.32%
BET-XT-TR
3421.01
0.33%
BET-BK
3471.55
0.36%
ROTX
40949.88
0.21%

Investitorii vor mai mult decât profit și caută componenta de mediu, socială și de guvernanță a companiilor. XTB răspunde nevoilor și introduce șapte noi ETF-uri pe ESG

Autor: Financial Market
3 min

XTB România anunță introducerea a șapte noi ETF-uri pe componenta ESG (environmental, social and governance). Compania de tip fintech, care oferă acces la piețele financiare prin intermediul unei platforme online și al unei aplicații mobile, a introdus aceste oportunități pentru a le oferi clienților un mediu în care pot investi într-un mod diversificat, indiferent de strategia pe care o aleg.

În ultima vreme, se constată o creștere a cererii pentru ETF-urile cu tematică specifică, precum ESG, AI sau tehnologie. În paralel, se poate observa faptul că este mai accentuat interesul clienților (inclusiv cei din România) față de investițiile durabile din punct de vedere ecologic, față de problemele sociale și față de guvernanță.

Drept urmare, XTB răspunde nevoilor investitorilor și îi ajută să identifice, într-un singur loc, instrumentele financiare pe care doresc să le acceseze.

Cele șapte ETF-uri introduse de XTB sunt:

• Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF (USD) Accumulating (V3AA), ISIN: IE00BNG8L278, Valută: EUR, Bursa: XETRA – primele 5 companii în funcție de pondere sunt Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon și Meta. ETF-ul are în administrare 305 milioane de euro.
• Xtrackers MSCI AC World ESG Screened UCITS ETF 1C (XMAW), ISIN: IE00BGHQ0G80, Valută: EUR, Bursa: XETRA – primele 5 companii de top în funcție de pondere sunt Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon și Alphabet. ETF-ul deține active în administrare de 3,542 miliarde de euro.
• iShares MSCI World ESG Screened UCITS ETF USD (Acc) (SNAW), ISIN: IE00BFNM3J75, Valută: EUR, Bursa: XETRA – primele 5 companii după pondere sunt Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon și Meta. ETF-ul deține active în administrare în valoare de 1,967 miliarde de euro.

• iShares MSCI EM ESG Enhanced UCITS ETF USD (Acc) (EDM2), ISIN: IE00BHZPJ239, Valută: EUR, Bursa: XETRA – primele 5 companii în funcție de pondere sunt Taiwan Semiconductor, Samsung, Tencent, Alibaba și Reliance Industries. ETF-ul deține active în administrare de 3,335 miliarde de euro.
• Xtrackers MSCI Emerging Markets ESG UCITS ETF 1C (XZEM), ISIN: IE00BG370F43, Valută: EUR, Bursa: XETRA – primele 5 companii după pondere sunt Taiwan Semiconductor, Tencent, Alibaba, Infosys și China Construction Bank. ETF-ul deține active în administrare de 1,491 miliarde de euro.
• iShares Global Aggregate Bond ESG UCITS ETF (AEGE), ISIN: IE000APK27S2, Valută: EUR, Bursa: XETRA – urmărește performanța indicelui Bloomberg MSCI Global Aggregate Sustainable and Green Bond SRI (EUR Hedged). ETF-ul deține active în administrare de 996 de milioane de euro.
• Vanguard ESG Global Corporate Bond UCITS ETF (V3GF), ISIN: IE00BNDS1P30, Valută: EUR, Bursa: XETRA – urmărește evoluția indicelui Bloomberg MSCI Global Corporate Float-Adjusted Liquid Bond Screened (EUR Hedged). Fondul deține active în administrare de 310 milioane de euro.

CITESTE SI:  Anatol Belibov se alatură Purcari Wineries în funcția de Director Financiar

În cazul în care clienții XTB își exprimă dorința de a fi introduse noi ETF-uri pe ESG, compania va analiza fiecare solicitare în parte.

Performanța ETF-urilor ESG din portofoliul XTB a fost una pozitivă, în general, randamentele din ultimul an în privința acestei categorii fiind cuprinse între -16,9% și 33%.

Aceste aspecte fac ca investiția în companii din categoria ESG să reprezinte pentru clienți o strategie înțeleaptă și rentabilă pe termen lung.

Anul trecut, fondurile mutuale și ETF-urile ESG au crescut cu 53%, ajungând la 2.700 miliarde de dolari. În ultimii 10 ani, indicele Standard&Poor’s 500 ESG a depășit performanța indicelui S&P 500.

Timp de peste 20 de ani, companiile cu valori ESG ridicate au demonstrat o rezistență și o creștere constantă. În timpul contracțiilor de piață din 2018 și 2020, companiile cu un istoric ESG puternic au arătat o capacitate mai mare de revenire.

Compania de tip fintech XTB se diferențiază pe piață prin cea mai bună ofertă de ETF-uri pe ESG, având în vedere faptul că majoritatea celorlalți brokeri le prezintă investitorilor, în principal, doar acțiuni (stocks) pe componenta ESG.

În paralel, clienții XTB se bucură de 0% comision (la cumpărare și vânzare până în rulajul lunar de 100.000 EUR), de posibilitatea de a investi în aceste ETF-uri în forma clasică sau prin intermediul Planurilor de Investiții (cu funcții de auto-invest sau plățile recurente) și de impozitare între 1% și 3% pe profitul net marcat din vânzarea ETF-urilor și cu reținere la sursă la broker.

Oferta de ETF-uri pe ESG este mai mult decât bogată, fiind disponibile cele pentru companii de renume din domeniile eolian, energie solară, nuclear, vehicule electrice, hidrogen, hidroelectrice etc. În ce privește ETF-urile cu deținere, XTB are în portofoliu peste 400.