BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

OPEC+ extinde reducerea producției de petrol până în 2025 pentru stabilizarea pieței

Autor: Financial Market
2 min

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, cunoscută sub numele de OPEC+, a decis să prelungească majoritatea reducerilor semnificative ale producției de petrol până în 2025.

Această măsură are ca scop stabilizarea pieței în fața cererii slabe și a concurenței din partea Statelor Unite. Într-un context în care prețurile petrolului se mențin în jurul valorii de 80 de dolari pe baril, decizia OPEC+ este văzută ca o strategie de a încerca să echilibreze bugetele membrilor săi, mulți dintre aceștia neputând să facă acest lucru la prețurile actuale.

Reducerea actuală a producției OPEC+ totalizează 5,86 milioane de barili pe zi. Aceste reduceri vor fi menținute până la sfârșitul anului 2025, cu o eliminare treptată începând din octombrie 2024.

Această decizie reflectă necesitatea organizației de a gestiona cu atenție oferta într-o piață volatilă. Prin reducerea ofertei, OPEC+ speră să influențeze prețurile petrolului și să le aducă la un nivel mai sustenabil pentru economiile lor.

Cererea proiectată de petrol joacă, de asemenea, un rol crucial în strategia OPEC+, organizația așteapt#ndu-se la o cerere de 43,65 milioane de barili pe zi (bpd) în a doua jumătate a anului 2024.

Această cifră este semnificativ mai mare decât proiecția Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care estimează o cerere de 41,9 milioane bpd. Această discrepanță în proiecții subliniază incertitudinile și provocările cu care se confruntă OPEC+ în anticiparea comportamentului pieței.

Mediul global al petrolului este influențat de mai mulți factori, inclusiv de creșterea producției din Statele Unite. Creșterea producției de șisturi bituminoase a schimbat dinamica pieței, oferind o concurență semnificativă pentru producătorii tradiționali OPEC+. Această concurență a forțat OPEC+ să fie mai strategic în deciziile sale de producție pentru a menține relevanța și a stabiliza veniturile membrilor săi.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Americanii se pregătesc de vacanță în Europa. Cât de vizibile vor fi diferențele de venituri dintre cetățenii celor două continente?

Totuși, în ciuda reducerilor de producție, prețurile actuale ale petrolului nu sunt suficiente pentru a echilibra bugetele multor membri OPEC+.

Aceasta reprezintă o provocare semnificativă pentru țările care se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol pentru a finanța economiile lor.

Prelungirea reducerilor de producție până în 2025 răspunde direct acestei nevoi de a menține prețuri mai ridicate și de a oferi o predictibilitate economică mai mare pe termen lung.

OPEC+ trebuie, de asemenea, să gestioneze percepția pieței și încrederea investitorilor, decizia de a prelungi reducerile de producție semnalând că organizația este angajată în stabilitatea pieței.

Cu toate acestea, trebuie să fie atentă să nu restricționeze prea mult oferta, ceea ce ar putea duce la creșteri excesive ale prețurilor și ar putea încuraja o concurență mai mare din partea producătorilor non-OPEC+.

În concluzie, decizia OPEC+ de a prelungi reducerile de producție până în 2025 este o măsură strategică pentru a stabiliza piața petrolului în contextul cererii slabe și al concurenței în creștere.

Organizația se confruntă cu provocarea de a echilibra oferta și cererea, de a gestiona prețurile pentru a menține viabilitatea economică a membrilor săi și de a se adapta la un mediu competitiv în continuă schimbare.

Prin aceste reduceri prelungite, OPEC+ urmărește să-și asigure influența pe piața globală a petrolului și să ofere o stabilitate mai mare membrilor săi.